Een vakantie thuis kan best verrassend uitdraaien. Oké, ons klein landje is nu niet meteen de meest exotische vakantiebestemming maar het heeft wel genoeg te bieden qua natuur en op cultureel vlak. En er is één groot voordeel: alles is relatief dichtbij.

In dit artikel som ik 21 bezienswaardigheden op die ik de moeite waard vind en perfect zijn voor een daguitstapje. Met telkens een link naar de blogpost die ik erover schreef. Sommige ervan zijn behoorlijk bekend terwijl andere tot de categorie ‘aangename ontdekking’ behoren. Hoe dan ook, het zijn plekken die me afgelopen tijd het meest verrast hebben. Hopelijk kan ik wat van mijn enthousiasme overbrengen en je inspireren voor enkele leuke vakantiedagen in eigen land.

Here we go:

(Gedeeltelijk) buiten

1. Vallei van de Hoëgne

Een must do voor al wie van natuurschoon en van wandelen houdt. Een onvergetelijke wandeling in een prachtig stukje Ardennen. Lees er meer over.

2. Bois de Luc in La Louvière

Bois-du-Luc

Industrieel erfgoed dat uitstekend bewaard is gebleven en zeker een bezoekje verdient. Er is van alles te zien: kantoren van vroeger, een woonwijk van enkele straten, een mijnschacht en werkplaatsen. Lees er meer over.

3. Doel

Urban exploring in Doel

Urban exploring in een spookdorpje vlak bij de Nederlandse grens. Bijna volledig verlaten en volgespoten met graffiti. Het is een apocalyptische setting die een grote indruk op me gemaakt heeft. Lees er meer over.

4. Het Verdronken Land van Saeftinghe

Verdronken Land van Saeftinghe

Op de grens met Nederland en perfect te combineren met een bezoekje aan Doel. Uitgelezen natuurgebied voor een topdagje in een heel apart landschap. Leuk om met een groep te doen. Je kan het enkel onder begeleiding van een gids bezoeken. Lees er meer over.

5. De Abdij van Villers-la-Ville in Villers

Villers-la-Ville

Indrukwekkend Waals erfgoed. Een goed bewaarde site en een van de meest volledige in Europa omdat er nog restanten te zien zijn van alle gebouwen die deel uitmaakten van het kloosterleven in de middeleeuwen. Lees er meer over.

6. Kerkhof van Laken

De Belgische versie van het Parijse kerkhof Père Lachaise. Het kerkhof van Laken is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Brussel. Heel wat prominente figuren uit de Brusselse adel en burgerij liggen hier begraven. Lees er meer over.

7. Waterloo

De Leeuw van Waterloo

Een plek die geschiedenis uitademt. De beroemde Slag bij Waterloo, waar Napoleon het opnam tegen Wellington is enorm bepalend is geweest voor onze Europese geschiedenis. Er valt heel wat te beleven en te zien. Indrukwekkende site. Lees er meer over.

8. Het doorkijkkerkje in Borgloon

Doorkijkkerkje in Borgloon

Ik weet het, België is vergeven van de kerken maar dit is wel een heel bijzonder bouwwerkje. Reading between the lines ( de Engelse naam voor het doorkijkkerkje) ligt in Borgloon, Limburg en is heel leuk om even te gaan bekijken. Lees er meer over.

9. Ninglinspo

Van hetzelfde kaliber als de vallei van de Hoëgne en dus ook adembenemend: wandelen langs de Ninglinspo, de enige bergrivier die ons land telt. Een van de topattracties in België. Lees er meer over.

Ninglinspo

Boeiende musea

10. Hergé museum in Louvain-La-Neuve

Hergé-museum

Prachtig museum (vanbinnen en vanbuiten) gewijd aan het levenswerk van Hergé, een van onze grootste (strip)tekenaars. Met veel aandacht natuurlijk voor Kuifje maar ook voor zijn  ander werk. Je hoeft echt geen Kuifje-addict te zijn om hier een paar heel aangename uurtjes door te brengen. Lees er meer over.

11. Het Huis van de Europese geschiedenis

Drie jaar geleden geopend op initiatief van het Europees Parlement. Gevestigd in het prachtig gerenoveerde Eastmangebouw en absoluut de moeite waard. Maak kennis met het woelige verleden en boeiende heden van ons rijke en diverse continent. Een meevaller: het bezoek is gratis. Lees er meer over.

12. Het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel

Prachtig art -décogebouw met een indrukwekkende collectie muziekinstrumenten verspreid over verschillende zalen. Een audio guide begeleidt je op de tonen van verschillende instrumenten. Na je bezoek kan je iets eten en drinken op de bovenste verdieping met een mooi zicht op Brussel. Lees er meer over.

13. Het BelVue museum in Brussel

Op een luchtige manier een duik nemen in de Belgische geschiedenis die af en toe best turbulent was. Of er gewoon mee kennis maken. Geen droge kost maar erg interactief en ook leuk voor kinderen. Lees er meer over.

14. Het Plasticarium in Brussel

Onderdeel van ADAM Brussels Design Museum dat gewijd is aan het design uit de 20ste en 21ste eeuw.  Het Plasticarium is een uitgebreide permante tentoonstelling bestaande uit plastic designvoorwerpen. Kleurrijk en funky en goed voor een weerzien met voorwerpen van enkele decennia geleden. Lees er meer over.

15. Het AfricaMuseum in Tervuren

Sinds 2 jaar weer open na grondige vernieuwingswerken. Er werd komaf gemaakt met controversiële elementen en alles met een racistische kantje, is uit de collectie gehaald.
Wat overblijft zijn prachtige bezienswaardigheden die de veelzijdige cultuur, natuur en diversiteit uit Centraal-Afrika belichten. Lees er meer over.

16. Van Buuren Museum

De vroegere woning van het echtpaar Van Buuren, ingericht in pure art-décostijl en met een indrukwekkende kunstcollectie. Een must see is als je van smaakvol ingerichte en artistieke interieurs houdt. Ook de tuin is een pareltje. Lees er mee over.

17. Stichting Folon

Jean-Michel is een creatieve duizendpoot van eigen bodem die ons heel wat heeft nagelaten. In Terhulpen kan je kennismaken met zijn indrukwekkende oeuvre en je onderdompelen in zijn universum. De expo is ondergebracht in een boerderij van Chateau de la Hulpe, gelegen in het prachtige Domaine de Solvay. Natuur en cultuur in één klap. Lees er mee over.

Tentoonstellingen

18. Roy Lichtenstein ‘Multiple Visions’

Tentoonstelling die loopt tot 18 april in het BAM in Bergen. Roy Lichtenstein is een van de belangrijkste kunstenaars uit de 20ste eeuw en popart grootmeester. De moeite! Lees er meer over.

Andy Warhol – The American Dream Factory

Nog eentje die ik warm kan aanbevelen. In La Boverie loopt tot 28 februari en expo met heel wat artwork van Andy Warhol, de paus van de popart. Echt top! Lees er meer over.

Onder de grond

20. De Grotten van Remouchamps

Niet zo bekend als die van Han maar ze hebben wel de langste ondergrondse vaartocht ter wereld. Het bezoek verloopt in twee delen. Eerst te voet en dan per boot langs prachtig boetseerwerk van de natuur en doorheen mooie zalen. Lees er meer over.

21. Het riolenmuseum

Afdalen in de Brusselse onderwereld en een tochtje maken in de aders van onze hoofdstad. Om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Zenne en het onderhoud van het rioolnetwerk. Weer open vanaf 29 juni. Tijdens de lockdown volgde ik de virtuele rondleiding. Lees er meer over.