Het stond al een tijd op mijn lijstje, het doorkijkkerkje in Borgloon. Al een paar keer had ik beelden gezien van dit ongewone kunstwerkje midden op het platteland, neergepoot in een mooie omgeving. Maar Borgloon ligt diep in Limburg en dus voor ons niet meteen om de hoek. In augustus waren we echter in de buurt. Een prima gelegenheid om een kijkje te gaan nemen.

Het was even zoeken geblazen. De bewegwijzering is schaars maar gelukkig bestaat er mobiel internet. Ik lees op het web dat we ons best parkeren op de Sint-Truidersteenweg en daar zie ik dan opeens wel een bordje staan. Beetje bij toeval ontdekt. Ze maken het blijkbaar graag wat spannend.

Reading between the lines (de Engelse benaming voor het doorkijkkerkje) is enkel te voet of per fiets bereikbaar.
De wandeling is aangenaam. We lopen langs boomgaarden die de streek typeren en in de lente supermooi moeten zijn. Borgloon ligt namelijk in de fruitregio Haspengouw.

Na een tiental minuten komen we aan bij het bouwwerk. Normaal gezien zou ik er niet mee ingezeten hebben om wat langer te stappen maar het is een onnoemlijk hete dag en ik ben blij dat we er zo snel zijn.

Het kerkje is kleiner dan dat ik verwacht had maar wel erg wel elegant en op en top transparant. Vanuit elke hoek heb je een perfecte blik op het omringende landschap. Zowel van binnen als van buiten, op elk moment van de dag. Behoorlijk vernuftig ook: de stalen platen zijn zo geconstrueerd dat elke vierkante centimeter binnenin bedekt is. Bij een regenbui valt er dus geen enkele druppel binnen. 

Foto van Kristof Vrancken/Z33 (CC BY-NC-ND 2.0)

Het doorkijkkerkje of Reading between the lines is een constructie van Gijs Van Vaerenbergh maar Pieterjan Arnout kon ook de naam van de maker geweest zijn. Gijs Van Vaerenbergh is immers de gecombineerde naam van de architecten en kunstenaars Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh, die al jaren samenwerken.
De unieke sculptuur maakt eigenlijk deel uit van het Z-OUT-project van Museum Z33, een reeks kunstinstallaties die bezoekers het Borgloonse landschap vanuit een ander perspectief laten bekijken.
Het duo koos voor een kerk, niet uit religieuze overwegingen of omwille van een of andere goddelijke ingeving, maar omdat ze de kerk zien als een oriëntatiepunt in elke dorp, stadsbeeld of landschap. Meer moet er eigenlijk niet achter gezocht worden.
Na wat experimenteren kozen ze voor transparantie om zo een kruisbestuiving te generen tussen het bouwwerk en de omgeving.
Zeker eens bezoeken als je in de buurt bent. Het is zelfs de moeite waard om er een ommetje voor te maken.

Wat cijfermateriaal

  • In totaal worden 100 lagen verweerde stalen platen (meer dan 2000 stalen kolommen!) Op elkaar gestapeld op een betonnen sokkel.
  • Ook al ziet het er licht en klein uit, toch weegt de constructie in totaal maar liefst 30 ton
  • Het kerkje is 10 meter hoog en bestaat uit 100 lagen die elk 10 centimeter meten

Praktisch

  • Info omtrent de bereikbaarheid
  • Adres Toeristisch onthaal: Stationsplein 8, 3840 Borgloon: