Het positieve aan de hele coronaperiode is dat ik veel meer lees. Vooral in volle lockdown vlogen de bladzijden erdoor en heb ik toch behoorlijk wat kilootjes literatuur verslonden. Met sommige auteurs was het een prettig weerzien, met enkele andere een heel aangename kennismaking.
Hieronder een selectie van boeken die me het meest geraakt en geboeid hebben.

Birk Van Jaap Robben

Birk van Jaap Robben

De jonge Mikael woont samen met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Noorwegen en Schotland. Op een dag verdrinkt zijn vader wanneer hij zijn zoon uit het water wil redden.  Het begin van een rare, verwarde periode met beklemmende gevolgen voor de relatie moeder-zoon. 
Birk is het eerste boek dat ik van Jaap Robben las en beslist niet het laatste. Korte zinnen, treffend woordgebruik en scherpe psychologische inzichten in een meeslepend verhaal. Mooi!

Verkrijgbaar bij:

Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini

Duizend schitterende zonnen

Al jaren stond dit pareltje in mijn boekenkast geduldig op zijn beurt te wachten. Gelukkig griste ik het op een kille voorjaarsavond van de plank om het vervolgens op mijn bookseat neer te poten. Lang heeft het er echter niet gestaan want ‘Duizend schitterende zonnen’ is een pageturner van formaat en ik begrijp nog steeds niet waarom ik dit boek nog niet eerder las.
Hoesseini verhaalt de lotgevallen van twee Afghaanse vrouwen die aanvankelijk erg achterdochtig en zelfs vijandig tegenover elkaar staan maar gaandeweg een innige vriendschap ontwikkelen.
Decor is het Afghanistan van de laatste jaren. Een huiveringwekkend en ontroerend verhaal in een harde wereld, waar je verbijsterd over leest. Meer over dit boek in mijn blogpost.

Verkrijgbaar bij:

Het moois dat we delen van Ish Ait Hamou

Het moois dat we delen

En we gaan in crescendo. In ‘Het moois dat we delen’ van Ish Ait Hamou maken we kennis met Soumia, een jonge vrouw die na een heftige gebeurtenis haar leven weer op de rails probeert te krijgen. Luc woont niet ver van haar en probeert zich van het verleden los te rukken, om verder te kunnen.
Hij en Soumia kennen elkaar niet maar op een bepaald moment kruisen hun wegen elkaar. Heel mooi en aangrijpend. Ik schreef er deze blogpost over.

Verkrijgbaar bij:

Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens

Voor mij het beste boek dat ik in 2020 las. Ik kon het moeilijk naast me neerleggen en wou dat het nog 200 bladzijden dikker was.
De jonge Kya wordt door haar familie in de steek gelaten en moet het maar in haar eentje zien te rooien in een moerasgebied, ver van de bewoonde wereld. Ze voelt zich er prima te midden van de natuur en vergaart heel wat biologische kennis. Wanneer op een bepaald moment een populaire jongen uit het dorp dood wordt teruggevonden, valt de verdenking op haar.
Absolute topper die je meeneemt in een rollercoaster van gevoelens. Ik schreef er deze review over.

Verkrijgbaar bij:

De boekendief van Markus Zusak

De boekendief

Net uit en heel graag gelezen. Een dikke turf die van in het begin tot op het einde boeit. Centrale figuur is het Duitse meisje Liesel dat opgroeit bij een pleeggezin, in een plaatsje in Duitsland, tijdens de Tweede Wereldoorlog . Haar pleegvader leert haar lezen en algauw begint ze overal boeken te stelen. Ze klampt zich vast aan haar schatten en sluit tegelijk vriendschap met Max, een Jood die haar pleegouders in hun kelder verbergen.
Prachtig verhaal over verdriet, leven en dood, de verschrikking en absurditeit van de oorlog, vriendschap en moed.

Verkrijgbaar bij: