De Belgische Ardennen is een van de meest betoverende delen van België. Ongerepte natuur, ruige bossen, diepe rivierdalen en groene toppen. Een geweldig decor voor lange of korte tochten. Zelf vind ik het heerlijk om er te gaan wandelen en ik ga er dan ook graag heen. Om een bewegwijzerde route te volgen of gewoon te vertrekken op de wilde bof (op goed geluk) zoals we in België zeggen. Zelden teleurgesteld geweest, de Ardennen is gewoon een regelrecht wandelparadijs.
Hieronder een selectie van vijf wandelgebieden die erg de moeite waard zijn. Allemaal met een gevarieerd aanbod aan routes, gaande van kort tot lang(er).
Bij elk wandelgebied heb ik een video geplaatst. Wedden dat je straks je to do-lijstje aanvult?

Ninglingspo

Hier vind je een aantal geweldige trails langs de de bergrivier van de Ninglinspo, de enige bergrivier in België. Vertrekpunt is in het dorpje Aywalle.
Verschillende wandelingen mogelijk, alles staat netjes aangeduid op een infobord. Super mooi en dat weten een heleboel mensen. Het is er namelijk vaak ontzettend druk. De parking staat snel vol dus kom best zo vroeg mogelijk. Makkelijker om je auto kwijt te raken en het is rustiger op de wandelpaden.
Ik ging er vorige herfst wandelen, was laaiend enthousiast en schreef er deze blogpost over.

Hoëgne

Erg gelijkend aan Ninglinspo en ook ontzettend mooi. We waren er vorige zomer tijdens een hete zomerdag en het was er een pak frisser. Ook hier volg je doorheen het woud een pad langs een rivier en bestaan er verschillende trajecten. In mijn blogpost vind je een uitgebreid verslag.
In de zomermaanden staat het water laag en is het vrij rustig maar vanaf de herfst neemt de waterhoeveelheid toe en wordt de rivier een kolkende massa. Echt spectaculair.
Vertrekpunt is in het dorpje Jalhay.

De waterval van de Bayehon

Iets minder bekend dan de eerste twee maar ook heel erg mooi. Deze 9-meter hoge waterval ligt in de Hoge Venen, meer bepaald in de buurt van Longfaye,  op zo’n 7 kilometer van Malmédy. Vertrekpunt om erheen te wandelen is de watermolen “Moulin du Bayehon in Longfaye. Er bestaan een aantal wandelroutes, waaronder eentje van 9 km en eentje van 12,5 km. Opvallend: het water heeft een bizarre roodgoude tint omdat het doordrongen is van pyriet.

Le Tombeau du Géant – Het Graf van de Reus

Geklasseerd als uitzonderlijk natuurlijk erfgoed van Wallonië. Vanuit het dorpje Botassart heb je het mooiste zicht op dit plekje waarvan de naam verbonden is aan een legende. Een of andere Galliër met een indrukwekkende gestalte gooide zich daar van de rotsen te worden. De inwoners van Botassart begroeven hem op de top van de heuvel.
We waren er een aantal jaren geleden toen we een huisje gehuurd hadden via Bungow.net, die gespecialiseerd zijn in vakantieparken en in hun gamma ook bungalows in de Ardennen hebben.
Het was dat weekend niet zo’n geweldig weer maar dat kon de pret niet bederven. De streek is adembenemend mooi en er lopen een heel aantal trails gaande van makkelijk tot avontuurlijk.

Laddertjeswandeling

Ik sluit af met de pittigste in het rijtje en volgens heel wat mensen de meest uitdagende.
Het is namelijk voortdurend klimmen en dalen geblazen. Bepaalde hellingen zijn zo steil en glibberig en sommigen gaan die ook al zittend te lijf. Geen wandeling om snel af te leggen en waarom zou je ook? Rustpauzes zijn nu eenmaal nodig, al was het om van de prachtige uitzichten te genieten.
De wandeling vertrekt vanuit het pittoreske centrum van Rochehaut en kan gecombineerd worden met het beklimmen van de rotspartij boven Frahan.

Veelzijdige Ardennen

Is wandelen niet echt je ding ? Geen probleem. Er zijn genoeg andere outdoor activiteiten die je kan doen: kajakken, klimmen, mountainbiken, suppen….
Liever wat rustiger aan? Dat kan. Kastelen, musea, grotten…. Er is van alles te beleven.
Een overzicht van alle hoogtepunten (en dat zijn er veel) vind je op Visit Ardenne.