In oktober bracht ik een weekje door op Corfu. Beetje onverwacht maar erg welkom om nog wat vitamine D op te doen aan de vooravond van een lange winter. Het was onbekend terrein voor mij. Want hoewel ik dol ben op de Griekse eilanden en er al een aantal zo goed als volledig uitgekamd heb, was ik nog nooit op Corfu geweest.
Het werd een meer dan aangename kennismaking. Corfu is een prachtige bestemming met een hartelijke bevolking en heeft heel wat te bieden.
We verbleven in het Noorden van het eiland en dat bleek een goeie keuze. Het is het meest bergachtige gedeelte, telt een aantal mooie dorpen en heeft een spectaculaire kustlijn.
Hieronder een overzicht met negen hoogtepunten van Oost naar West. Goed voor een paar onvergetelijke vakantiedagen.

Kassiopi

Kassiopi in Corfu

De naam Kassiopi is een samenvoegsel is van “Kassi” (grens) en “opia” (uitkijkpunt). En inderdaad, je hebt een mooi uitzicht. Niet enkel op de helderblauwe Ionische Zee maar ook op de kust van Albanië. Op zich wel een bijzonder gegeven, zo vanuit een bepaald (ei)land de kust van een ander land te zien.
Van oorsprong is Kassiopi een vissersdorpje dat gaandeweg uitgroeide tot een regelrechte vakantiebestemming. Dit wordt al meteen duidelijk tijdens de wandeling van de parking naar de haven. Een hele reeks winkeltjes en het aantal restaurantjes verraden dat dit plaatsje in het hoogseizoen heel wat bezoekers trekt. Maar toch heeft het genoeg authenticiteit. Zo maakt de ambachtelijke visserij nog prominent deel uit van het dorpsbeeld. Leuk om er rond te slenteren en de klim te doen naar de restanten van de iets hoger gelegen Venetiaanse burcht.

Bataria Beach

Een beetje verder (op wandelafstand dus) ligt Bataria Beach, een mooi kiezelstrand aan kristalhelder water en geprangd tussen de rotsen. Normaal gezien heb ik liever zand maar dit plekje verdient echt een bezoekje als je in Kassiopi bent. En gelukkig bestaan er waterschoentjes dus het duurt niet lang of ik zit in de turquoise gekleurde zee.

Bataria Beach in Kassiopi, Corfu

Palia Perithia

Corfu is meer dan zon, zee en strand dus duiken we het binnenland in, op naar het volgende highlight: Palia Perithia. Een hoog gelegen dorp uit de 14de eeuw, dat ooit welvarend was maar in de vorige eeuw dunner en dunner bevolkt werd omdat heel wat mensen naar de lager gelegen kuststreken trokken. Toen ik erover las, dacht ik iets te verwachten als Doel, een verlaten dorp in mijn geboortestreek. Maar al staan er een boel huizen leeg en is heel wat infrastructuur in verval, toch is er in Palia Perithia wat meer leven, in de gedaante van een aantal horecazaken.

Het is een hele klim naar het plaatsje maar de rit is echt de moeite waard. Net zoals het uitzicht boven.
We brengen er een aantal uurtjes door, waarvan een deel op een heel leuk schaduwrijk terrasje.  Het is tenslotte vakantie. Als we daarna het dorp uitwandelen zien we dat niet de enige zijn die een auto huren. Ons bakje staat parmantig tussen twee broertjes en ik kan het niet nalaten er een foto van te maken.

Huurauto's in Corfu - Fiat Panda

Pantokrator

Top van de Pantokrator, Corfu

De hoogste top op het eiland en de rit erheen neemt best wat tijd en moeite in beslag: heel wat steile stukken in combinatie met haarspeldbochten. En daarmee houdt het niet op want eens boven aangekomen, vergt het wat behendigheid om de auto goed geparkeerd te krijgen op de smalle bergkam.
Maar goed, een beetje adrenaline en spanning is leuk en de beloning op de top mag er zijn. We worden getrakteerd op een wijds panororama. ‘Vergezicht’ in de volste betekenis van het woord. Zo zien wede kust van Albanië, die van Griekenland en een heel deel van Corfu zelf. Het valt weer eens op hoe groen dit eiland wel is.
Het zijn niet enkel die views die een bezoekje aan de top de moeite waard maken. Ook het  Ypsilos Pantokrator-klooster verdient wat vakantietijd. Groot is het complex niet maar het kerkje heeft een mooi vergulde iconostase en prachtige muurschilderingen.

Canal d’amour

Canal d'amour, Corfu

Terug naar de kust en meer bepaald naar een van de meest gefotografeerde plekken in Corfu. Geen wonder want is het een apart natuurverschijnsel: een inham tussen twee rotsen die ontstond doordat de zee het zachte zandsteen heeft weggeslepen. En bijzondere creatieve traktatie van de natuur want eens in het water, kan je er ook in grotten en tunnels zwemmen. Het wordt iedereen aangeraden om te doen, aldus het bijgeloof dat bij Canal d’amour hoort. Ofwel ontmoet je dan de liefde voor je leven, ofwel blijf je voor altijd samen. Kan allebei wel tellen als argument.
In hoogzomer heerst er een drukte van jewelste. Maar in het laagseizoen valt dat best mee. Op het strandje tek ik niet meer dan twintig mensen dus we hebben alle ruimte.

Cape Drastis

Cape Drastis, Corfu

We rijden verder naar Cape Drastis, het meest noordwestelijke punt van het eiland en bekend omwille van de aparte vorm van de kliffen. Als het weer het toelaat, kan je het bereiken per boot maar wij tuffen erheen met ons huurautootje.
Na een korte wandeling zien we de kaap van bovenaf. Omdat de kliffen echt bijna loodrecht in het water staan, kan er niet afgedaald worden maar dat geeft niet. Het zicht is adembenemend. Het zoveelste wauw-momentje. Corfu blijft verbazen.

Loggas Beach

Loggas Beach

Een beetje verder bevindt zich Loggas Beach bij Perolaudes. Veel minder toeristisch dan Canal d’amour en Cape Drastis maar op zijn minst al even mooi. Het strand, bereikbaar via een houten trap, oog leeg.
De omgeving is schitterend: witte steile kliffen die recht uit de zee opstijgen.

Op de top is er een cafe/bar/restaurant dat je niet enkel op een adembenemend uitzicht trakteert maar ook op een bijzonder extraatje: een glazen vloer die over de afgrond hangt en je op een aparte manier laat genieten van de omgeving. Prachtige plek ook om naar de zonsondergang te kijken.

Afionas

Afionas, Corfu

Het bloemendorp van Corfu, gelegen in het prachtige noordwesten het eiland. Smalle straatjes en steegjes met oude, kleurrijke huisjes vol bougainvilles en hier en daar een winkeltje of een werkplaats. Een dorp gebouwd in de tijd dat er nog geen auto’s waren. Bij de aanleg van dit deel van Corfu is duidelijk geen rekening gehouden met gemotoriseerd verkeer.
Heel klein maar echt leuk om in rond te dwalen, postkaartfotootjes te trekken en the place to be om de afdaling te beginnen naar Porto Timoni.

Porto Timoni

Porto Timoni in Corfu

Een dubbel strand dat je op twee manier kan bereiken. Te voet vanaf Afionas, op per waterfiets vanaf een van de nabijgelegen resorts.
De afdaling is leuk en goed te doen en heeft als voordeel dat je Porto Timoni vanuit de hoogte kunt zien. Het is een steenachtig pad dus stevig schoeisel is een must. Het traject duurt een dik half uur enkele richting en we lassen geregeld een fotomoment in. Het is een mooi kleurenpalet: de turquoise zee, het groen van de heuvels en het geel van het zand.

Dit alles is maar een greep uit al het moois dat Corfu te bieden heeft. Naast de Noordkust is ook de hoofdstad Kerkyra een absolute must. Andere trekpleisters zijn het paleis van Sissi, Paleokastritsa etc…..
Benieuwd naar nog meer? Raadpleeg dit complete overzicht.