Op ontdekkingsreis gaan in je eigen huis en meer bepaald in je boekenkast, kan tot aangename verrassingen leiden. Ik maakte het deze week mee.
Het is volle Coronacrisis en de bewegingsvrijheid is erg beperkt. Eropuit trekken is niet aan de orde dus ik heb me voorgenomen om deze periode zoveel mogelijk te lezen. Eerst vloog het zesde boek ‘Zon’ van de Zeven Zussen erdoor en daarna koos ik ‘Duizend Schitterende Zonnen’. Ik kocht dit veelgeprezen werk van Khaled Hosseini zo’n 12 jaar geleden maar tot nu toe genoot het enkel een status als decoratie-element. Hoog tijd dus dat het naar mijn lijstje ‘gelezen boeken‘ zou verhuizen.

Waarover gaat het?

‘Duizend Schitterende Zonnen’ is het verhaal van twee sterke vrouwen. We maken eerst kennis met Mariam die aan de rand van de stad Herat woont, in een schamel hutje. Na de dood van haar moeder wordt ze op vijftienjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan Rasheed, een schoenmaker uit Kabul die heel wat ouder is. Het leven met hem is verre van makkelijk en Mariam ondergaat gelaten zijn tiranniek gedrag.
Na een aantal jaren trouwt hij met een tweede en jongere vrouw, Laila. In het begin ervaart Mariam Laila als een indringster maar algauw draait ze bij en ontstaat er een hechte band tussen de twee vrouwen.
We volgen het persoonlijk leven van Mariam en Laila over een aantal generaties en zijn getuige van hun strijd om te overleven, hun angsten, de onderdrukking en hun wens het geluk te vinden. Maar het is niet enkel een roman over diepe vriendschap en liefde. Tegelijk is het boek een kroniek van dertig jaar schokkende recente Afghaanse geschiedenis. Van de Sovjet-invasie over het bewind van de Taliban tot de wederopbouw na de Taliban. De huiselijke en politieke wereld wisselen elkaar af en vormen het decor van dagdagelijkse ervaringen.

Wat vond ik ervan?

Dit boek belandt op mijn lijstje toppers, gelezen in 2020. Wat een verhaal! Ik was geboeid van de eerste tot de laatste letter.
De schrijfstijl is uitstekend. Khaled Hosseini is een rasverteller die een aantal verrassende wendingen heeft ingebouwd. Ook de karakters zijn goed uitgewerkt.
Leuk extraatje: in het boek staan geregeld Afghaanse woorden waarvan de betekenis is opgenomen in een verklarende woordenlijst.

Het verhaal heeft een diepe indruk op me gemaakt. Het is aangrijpend maar ook vaak schrijnend en eerlijk gezegd vond ik bepaalde passages ronduit huiveringwekkend. Af en toe moest ik het boek gewoon even wegleggen. Hoewel het fictie is, komt het erg realistisch over en geeft het een verbijsterend inzicht in de Afghaanse geschiedenis, cultuur en samenleving.
Klaled Hosseini schreef ‘Duizend schitterende zonnen’ na het luisteren naar verhalen van heel wat Afghanen. In onderstaande video geeft hij meer uitleg over de totstandkoming van het boek.  

Ongetwijfeld kan je deze pageturner lenen of reserveren in de bibliotheek. Online aankopen kan onder meer bij Bookspot of bol.com. Als paperback, luisterboek of ebook.