Ik had ze al vaak zien liggen in de boekhandel, de dikke turven over de zeven zussen. Hoge stapels die in het oog springen en vaak aangevuld worden omdat ze erg vlotjes over de toonbank gaan. In eerste instantie trokken de boeken me niet erg aan. Ik vond de cover een beetje de uitstraling hebben van een kasteelroman en da’s eerlijk gezegd niet meteen mijn ding.

Tot ik de twee eerste boeken uit de reeks cadeau kreeg, mijn bookseat nam, me op de sofa installeerde en aan het lezen sloeg. Na enkele minuten was mijn vooroordeel in het niets opgelost en zat ik midden in het verhaal. Om er tot mijn grote verbazing zo’n dikke 500 bladzijden later en veel te vroeg naar mijn zin weer uit te komen. Waarna ik meteen naar het volgende boek greep.

Waarover gaat het?

De reeks verhaalt over 6 geadopteerde zussen (de 7 de is tot nu toe onbekend) die elk de naam dragen van een ster uit de Pleiaden, een zevengesternte vernoemd naar zeven nimfen uit de Griekse mythologie. Allemaal dochters van de Titaan Atlas en de Oceanide Pleione. Als baby zijn ze de zussen vanuit alle hoeken van de wereld geadopteerd door een steenrijke en raadselachtige man, Pa Salt. Wanneer hij plots sterft, laat hij elk van hen aanwijzigingen na opdat ze op zoek zouden gaan naar hun afkomst en hun verleden ontrafelen.

Voor elk van de meisjes wordt het een reis naar hun roots die hen niet alleen naar hun land van herkomst brengt maar hen ook terug in de tijd voert. En dat maakt de boeken interessant. De tweede verhaallijn is er telkens eentje met personages uit het verleden. Niet alleen fictieve maar ook mensen die echt bestaan hebben.

Het is dankzij Xander Uitgevers dat we de reeks in het Nederlands kunnen lezen. De uitgever Xander Knol zag in het buitenland stapels edities van de Zeven Zussen liggen. Hij kocht er eentje en was meteen verkocht. Een voltreffer zo blijkt want de vertaalde werken zijn ook bij ons een succes.

Opbouw van de boeken

Elk boek is aan een van de zussen gewijd, te beginnen met de oudste. Twee figuren spelen telkens de hoofdrol. Eentje uit het heden (de desbetreffende zus) en eentje uit het verleden. Die laatste is telkens een vrouwelijke figuur uit de entourage van historische figuren die om uiteenlopende redenen de geschiedenis zijn ingegaan. Beide verhaallijnen krijgen evenveel gewicht en zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Niet alleen omdat ze in aparte hoofdstukken staan maar ook omdat het verhaal van de zus in de ik-vorm geschreven is  terwijl voor het historische personage de derde persoon enkelvoud aangewend wordt.

Op het einde word je telkens getrakteerd op een cliffhanger die je niet alleen naar het volgende boek doet spurten maar ook vragen oproept. Over Pa Salt, de geheimzinnige adoptievader. En ook over Merope, de zevende zus die net als de ster uit de Pleiaden niet (voor iedereen) zichtbaar is. 
Binnenkort zal er heel wat onthuld worden. Op 6 mei verschijnt namelijk het laatste deel: ‘De zevende zus’. Nog even wachten dus. 

De boeken zelf

Ondertussen heb ik alle boeken, die al verschenen zijn, gelezen. Even een korte schets waarover de verhalen gaan,  zonder de afloop te verklappen.

De Zeven ZussenMaia, de oudste zus en de enige die niet is uitgezwermd, trekt na de dood van Pa Salt naar Brazilië om daar haar ware identiteit te achterhalen. Haar zoektocht voert haar terug naar de eerste helft van de vorige eeuw, meer bepaald naar de periode waarin het imposante beeld, Christus De Verlosser in Parijs gehouwen wordt om nadien naar Rio verscheept te worden.

Info en een stukje lezen op bol.com en op bookspot. Ook verkrijgbaar als ebook.

De Zeven Zussen - Storm

Ally (Alcyone) de tweede zus, heeft twee passies: zeilen en muziek spelen. Haar vaders aanwijzing over haar afkomst brengt haar naar Noorwegen. Daar duikt ze in her verleden van Anna Landvik, een zangeres die meer dan 100 jaar geleden furore maakte op de bühne en opviel door haar bijzondere stemgeluid.

Info en een stukje lezen op bol.com en op bookspot. Ook verkrijgbaar als ebook.

 

Star (Asterope), de derde in rij leeft in de schaduw van haar zusje CeCe met wie ze een appartement deelt in Londen. Ook zij begint aan de zoektocht aan de hand van info die ze van haar vader ontving. Star wordt teruggebracht naar het Engeland van zo’n 100 jaar geleden en verneemt meer over Flore MacNichol wiens leven een serieuze omwenteling maakt richting het Britse Hof ten tijde van Edward VII.

Info en een stukje lezen op bol.com en op bookspot. Ook verkrijgbaar als ebook.

CeCe, (Celaeno) nummer vier van de zussen voelt zich wat verloren nu haar zusje Star, met wie ze altijd erg close was, haar eigen leven begint te leiden. Ze trekt naar het prachtige Thailand en komt vervolgens terecht in de ruige natuur van Australië. Met behulp van aanwijzigingen slaagt ze erin meer te weten te komen over haar verleden.

Info en een stukje lezen op bol.com en op bookspot. Ook verkrijgbaar als ebook.

Tiggy (Taygete), de vijfe zus is gek op dieren en trekt na de dood van Pa Salt naar een afgelegen gebied in Schotland waar ze op een groot landgoed gaat werken. De ontmoeting met een zigeuner brengt haar naar haar geboorteland, Spanje. Daar leert ze haar verleden kennen waarin flamenco een belangrijke rol speelt.

Info en een stukje lezen op bol.com en op bookspot. Ook verkrijgbaar als ebook.

Electra woont in New York en is een wereldberoemd fotomodel dat vaak haar toevlucht zoekt in drank en drugs. Aanvankelijk is ze niet erg geïnteresseerd in haar afkomst maar op een bepaald moment ontdekt ze dat ze van Keniaanse afkomst is. De ontrafeling van haar geschiedenis helpt haar om haar eigen problemen het hoofd te bieden en haar identiteit te vinden.

Info en een stukje lezen op bol.com en op bookspot. Ook verkrijgbaar als ebook.

De Ierse auteur Lucinda Riley kwam op het idee om deze reeks te schrijven toen ze op een avond naar de sterrenhemel keek en de Pleiaden zag. Op haar website die eigenlijk al een naslagwerk op zich is, vind je heel wat achtergrondinfo over de zeven zussen en ook video’s over het ontstaan en groeiproces van elk verhaal.
Ga zeker eens een kijkje nemen. Ook daar vind je een aantal leesfragmenten, weliswaar in het Engels. Veel leesplezier!!