Het is eigenlijk toevallig dat we op een gure zondagnamiddag in het Muziekinstrumentenmuseum belanden. We wilden eigenlijk naar een tijdelijke tentoonstelling maar daarvoor waren we te laat. De organisatoren lieten geen bezoekers meer door.
Dan maar op zoek naar een alternatief, wat op de Kunstberg in Brussel eerder een luxeprobleem is. Er liggen daar op een kleine afstand van elkaar een behoorlijk aantal historische monumenten en bezienswaardigheden. Eentje daarvan is het Muziekinstrumenten Museum, alias het MIM.

detail gevel mim

Het gebouw is op zich al indrukwekkend. Het museum is ondergebracht in het Old England-gebouw, een voormalig warenhuis, opgetrokken in zowel art nouveau- als neoklassieke stijl.
Het is een van de Brusselse musea met internationale faam omwille van de uitgebreide collectie en de zeldzaamheid van bepaalde stukken. En te horen aan alle talen die ik tijdens ons bezoek te horen kreeg, moet het inderdaad behoorlijk bekend zijn in het buitenland.

Na ons even vergaapt te hebben aan de mooie gevel, betreden we het gebouw. Aan de balie kopen we onze tickets en nemen we  een audioguide in ontvangst. Goed om tijdens het bezoek 200 muziekfragmenten te beluisteren.
Mijn oogt valt op de mooie ouderwetse lift in het midden van de hal. Die kan je gratis nemen naar de hoogste verdieping van het gebouw. Daar bevindt zich een restaurant met een spectaculair uitzicht op Brussel. Zelf heb ik er nog niet gegeten en ik heb ook al tegenstelde meningen gehoord. Er zit dus niet anders op dan het zelf eens uit te proberen.

Het is een beetje donker in het museum maar dat past wel bij de collectie. Het MIM herbergt meer dan 11.000 stuks waarvan er zo’n 1.200 uitgestald staan. Enorm veelzijdig. We horen en zien prachtige traditionele trommels uit alle hoeken van de wereld, oude piano’s in de vreemdste vormen, versierde draaiorgels, alle mogelijk blaasinstrumenten enz…

Elke verdieping is gewijd aan een bepaalde soort instrumenten:

  • – 1: Musicus mechanicus: een verzameling mechanische instrumenten en klokken.
  • +1: Tradities in de wereld
  • +2: Westerse kunstmuziek
  • +4: Klavieren

Enkele beelden:

Buffetpiano

Buffetpiano

Tibetaanse trommels

Je hoeft echt geen muziekliefhebber te zijn om van de tentoonstelling te genieten. Het is gewoon al leuk om naar de instrumenten te kijken en de uitleg te lezen. Sommige teksten horen thuis in de categorie ‘leuke weetjes’. Andere info is dan weer echt leerrijk. Dat de saxofoon van Belgische bodem is, wist ik natuurlijk maar dat Brussel tijdens de 18de en 19de eeuw een toonaangevende rol speelde in de productie van blokfluiten, is nieuw voor me. Het werpt een groter licht op onze vaderlandse muziekgeschiedenis.

Op zo’n 2 uur zijn we rond en duiken we nog even het souvenirwinkeltje in. Om even later met een barbecuetang in de vorm van een basgitaar huiswaarts te keren. Een vroegtijdig aangekocht kerstcadeautje. Het is een van de zeldzame keren dat ik iets leuks en betaalbaar in een museumwinkel vind.

Voor info van het MIM kan je terecht op hun website. Niet meteen de allerhipste en meest gebruiksvriendelijke die ik al geraadpleegd heb maar je vindt er wel alles om je bezoek te plannen.

Goed om weten:
  • Het MIM is gratis toegankelijk elke eerste woensdagnamiddag van de maand. Vanaf 13 uur
  • De openingsuren van het restaurant volgen die van het museum. Je kunt er dus niet ’s avonds gaan eten.
Nog andere uitjes in en rond Brussel: