Het kerkhof Père Lachaise in Parijs klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren maar wist je dat we in België onze eigen miniversie hebben? In Laken (Brussel), vlak naast de Onze-Lieve-Vrouwekerk ligt een begraafplaats die echt een bezoekje waard is.

Wat maakt dit kerkhof zo interessant? Eerst en vooral het feit dat het de laatste rustplaats is van heel wat prominente figuren uit de Brusselse adel en burgerij. Je vindt er dus een aantal prestigieuze grafmonumenten  van bekende personen zoals de zangeres Maria Maibran, de politicus Paul Delvaux, Adolphe Delhaize. Verder tref je ook beelden uit allerlei stromingen aan, van neoclassicisme over romantisle tot expressionism. En vergeet zeker niet de ondergrondse grafgalerijen die nog niet zo lang gerestaureerd zijn. Ze zijn de grootste en meest indrukwekkende in Brussel.

Een bijzonder grafmonument is dat van het echtpaar Louise Flicrot (1850-1916) en Léonce Evrard. Je vindt het naast de denker van Rodin, op perk 17.
Het graf is eigenlijk meer een tombe die je kunt binnenwandelen. Achteraan staat een beeldje van een rouwend vrouwtje dat naar boven wijst. Elk jaar rond de zonnewende verschijnt iets voor de middag een hart van licht, ter hoogte van de hand van het beeldje.  Tussen 20 en 25 juni staat de zon het hoogst aan de hemel en gaat het zonlicht, via een opening in het dak, een hartje vormen op een van de muren. Het verhaal gaat dat Léonce zo kapot was van de dood van zijn vrouw dat hij een speciaal grafmonument oprichtte.

In 2020 was de zonnewende op 21 juni. Iets voor de middag verscheen dit prachtige hart heel duidelijk op de muur: 

Hart tijdens de zonnewende op 21 juni 2020

Praktische info

Wil je deze begraafplaats bezoeken? Dat doe je dan best onder begeleiding van een gids. Er worden geregeld rondleidingen gehouden die 1,5 uur duren en € 5 per persoon kosten. Info en inschrijvingen . 
Bekijk ook de brochure met een uitvoerige uitleg over de geschiedenis van en een beschrijving van de belangrijkste grafmonumenten.