Heeft je kennis over ons verleden een opfrisbeurt nodig? Bezoek dan het BELvue museum in Brussel en in minder dan 2 uur ben je weer helemaal mee.

De expositie over de Belgische geschiedenis is verspreid over 7 zalen die elk een van de volgende thema’s behandelen: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa.
Elk thema wordt volgens een bepaald patroon behandeld: vertrekpunt is de hedendaagse situatie en vervolgens wordt er uitgelegd hoe we daarnaar geevolueerd zijn. De uitleg krijg je hoofdzakelijk aan de hand van getuigenissen en heel veel beeldmateriaal. Bijkomende uitleg staat in een boekje dat je aan de ingang van het museum krijgt.

Op die manier wordt de reden van bepaalde historische gebeurtenisen duidelijk en krijg je een beter beeld over de Belgische identiteit. Geschiedenis wordt hier dus gebruikt om onze huidige samenleving te begrijpen.

Klinkt het een beetje droog? Maak je geen zorgen; het is echt wel boeiend. Ook voor kids.
De tentoonstelling is interactief, aantrekkelijk opgebouwd en opgezet in een heel mooi kader.

Een leuke aanvulling op dit bezoek is een galerij met meer dan 200 objecten die chronologisch gerandschikt staan en een gemeenschapelijke deler hebben; ze zijn op en top Belgisch. Ons materieel erfgoed dus, netjes uitgestald. En goed om af en toe een glimlach op je gezicht te toveren.

Praktisch: