Vlakbij het Atomium in Brussel ligt het ADAM Brussels Design Museum. Een vrij recente attractie die zijn deuren opende op 11 december 2015. Eerlijk gezegd had ik er nog nooit over gehoord (shame on me) en was het eigenlijk vrij toevallig dat we er belandden.

Wat valt er te bekijken?

Het ADAM Brussels Design Museum is gewijd aan het design uit de 20teen 21ste eeuw. De permante tentoonstelling bestaat uit plastic designvoorwerpen, allemaal items uit de collectie van de Brusselaar Philippe Decelle, die in 1980 aan zijn indrukwekkende verzameling begon.
Bij het begin van de expositie wordt een video getoond waarin Philippe Decelle toelichting geeft rond zijn opzet en de impact van plastic op onze leefwereld. Plots was er een materiaal waarmee veel meer kon gedaan worden dan bijvoorbeeld met hout en met ijzer. Voor heel wat designers en interieurspecialisten ging er een wereld open. Design kreeg vanaf de de jaren 60 in de vorige eeuw dan ook een enorme boost.

Korte uitleg en voorproefje van de collectie:

Na het bekijken van het filmpje, wandelen we de eerste ruimte binnen en meteen ontaardt ons bezoek in een ware herkenningshappening. Heel wat retrospullen (bijvoorbeeld de eerste iMac) die leuk zijn om terug te zien en die het leven in de tweede helft van de vorige eeuw bepaalden. En dat nog steeds doen. Tupperware staat er bijvoorbeeld ook.

Algauw wordt het duidelijk dat plastic niet meer weg te denken valt. Het is echt overal aanwezig. En dit maakt het ook allemaal heel erg dubbel want als je het hele arsenaal voorwerpen bekijkt, is het moeilijk om een wereld zonder voor te stellen. Oké, plastic stoelen hoeven niet zo meteen maar wat met de behuizing van pc’s? Of van electrische apparaten zoals een haardroger?

Het is een kleurrijk en funky geheel. Tussen de voorwerpen door wordt er ook aandacht besteed aan de invloed van plastic op de werken van meubelontwerpers zoals Joe Colombo en Verner Panton…. Hun creaties zijn nog steeds actueel.

Enkele beelden van de voorwerpen:

Plastcarium - ADAM Brussels Design Museum

De tentoonstelling wordt afgesloten met een in kaart gebrachte evolutie van plastic.

De collectie van Philippe Decelle telt 2000 voorwerpen maar niet alles wordt uitgestald. Toch kan je op het einde van het bezoek de reservestock zien. Hij staat tamelijk goed zichtbaar achter glas.

Wat vond ik ervan?

Niet meteen een absolute highlight maar zeker interessant genoeg om eens binnen te springen. Wij trokken erheen op een druiligere en grijze zondagnamiddag. De ruimtes zijn groot en aangenaam om in rond te lopen. Het bezoekersaantal viel trouwens heel goed mee toen wij er waren.

De toegangsprijs bedraagt € 10 per persoon, tijdelijke tentoonstellingen (als die er zijn) inbegrepen. Interessanter wordt het in combinatie met een bezoek aan het Atomium. Want koop je daarvoor een ticket, dan zit daar automatisch ook het entreegeld voor het ADAM Brussels Design Museum in. Goed voor een gevulde namiddag in de rand van Brussel.
Alle info over het ADAM Brussels Design Museum en het Plasticarium vind je op hun website.

Night Fever

In het ADAM Brussels Design Museum worden vaak ook tijdelijke exposities gehouden en op het moment dat wij er waren, liep de tentoonstelling Night Fever. Over clubbing van 1960 tot nu. Een ode aan de popcultuur maar ook een weergave van de verhouding tussen muziek en design. Heel wat designers en interieurarchitecten hebben de hun stempel op de inrichting van bekende nachtclubs gedrukt. Daarnaast is het ook een reisje in de muziekgeschiedenis met heel wat beeld, geluid en vinyl. Amusant en interactief! Kijk maar naar de foto’s: