Vlakbij het Atomium in Brussel ligt het ADAM Brussels Design Museum. Een vrij recente attractie die zijn deuren opende op 11 december 2015. Eerlijk gezegd had ik er nog nooit over gehoord (shame on me) en was het eigenlijk vrij toevallig dat we er belandden.
Wat valt er te bekijken?
Het ADAM Brussels Design Museum is gewijd aan het design uit de 20teen 21ste eeuw. De permante tentoonstelling bestaat uit plastic designvoorwerpen, allemaal items uit de collectie van de Brusselaar Philippe Decelle, die in 1980 aan zijn indrukwekkende verzameling begon.
Bij het begin van de expositie wordt een video getoond waarin Philippe Decelle toelichting geeft rond zijn opzet en de impact van plastic op onze leefwereld. Plots was er een materiaal waarmee veel meer kon gedaan worden dan bijvoorbeeld met hout en met ijzer. Voor heel wat designers en interieurspecialisten ging er een wereld open. Design kreeg vanaf de de jaren 60 in de vorige eeuw dan ook een enorme boost.
Korte uitleg en voorproefje van de collectie:
Na het bekijken van het filmpje, wandelen we de eerste ruimte binnen en meteen ontaardt ons bezoek in een ware herkenningshappening. Heel wat retrospullen (bijvoorbeeld de eerste iMac) die leuk zijn om terug te zien en die het leven in de tweede helft van de vorige eeuw bepaalden. En dat nog steeds doen. Tupperware staat er bijvoorbeeld ook.
Algauw wordt het duidelijk dat plastic niet meer weg te denken valt. Het is echt overal aanwezig. En dit maakt het ook allemaal heel erg dubbel want als je het hele arsenaal voorwerpen bekijkt, is het moeilijk om een wereld zonder voor te stellen. Oké, plastic stoelen hoeven niet zo meteen maar wat met de behuizing van pc’s? Of van electrische apparaten zoals een haardroger?
Het is een kleurrijk en funky geheel. Tussen de voorwerpen door wordt er ook aandacht besteed aan de invloed van plastic op de werken van meubelontwerpers zoals Joe Colombo en Verner Panton…. Hun creaties zijn nog steeds actueel.
Enkele beelden van de voorwerpen:
De tentoonstelling wordt afgesloten met een in kaart gebrachte evolutie van plastic.
De collectie van Philippe Decelle telt 2000 voorwerpen maar niet alles wordt uitgestald. Toch kan je op het einde van het bezoek de reservestock zien. Hij staat tamelijk goed zichtbaar achter glas.
Wat vond ik ervan?
Niet meteen een absolute highlight maar zeker interessant genoeg om eens binnen te springen. Wij trokken erheen op een druiligere en grijze zondagnamiddag. De ruimtes zijn groot en aangenaam om in rond te lopen. Het bezoekersaantal viel trouwens heel goed mee toen wij er waren.
De toegangsprijs bedraagt € 10 per persoon, tijdelijke tentoonstellingen (als die er zijn) inbegrepen. Interessanter wordt het in combinatie met een bezoek aan het Atomium. Want koop je daarvoor een ticket, dan zit daar automatisch ook het entreegeld voor het ADAM Brussels Design Museum in. Goed voor een gevulde namiddag in de rand van Brussel.
Alle info over het ADAM Brussels Design Museum en het Plasticarium vind je op hun website.
Night Fever
In het ADAM Brussels Design Museum worden vaak ook tijdelijke exposities gehouden en op het moment dat wij er waren, liep de tentoonstelling Night Fever. Over clubbing van 1960 tot nu. Een ode aan de popcultuur maar ook een weergave van de verhouding tussen muziek en design. Heel wat designers en interieurarchitecten hebben de hun stempel op de inrichting van bekende nachtclubs gedrukt. Daarnaast is het ook een reisje in de muziekgeschiedenis met heel wat beeld, geluid en vinyl. Amusant en interactief! Kijk maar naar de foto’s:
20 januari 2019 op 20:46
Hartelijk dank voor de tip; ik wat eerlijk gezegd van het bestaan canon dat museum niet op de hoogte, maar is zeker adresje om heen te gaan als ik eens naar Brussel zou gaan, thanks!
21 januari 2019 op 07:25
Ziet er leuk en interessant uit mosschien zet ik hem wel op mijn lijstje
21 januari 2019 op 07:28
Wat ontzettend grappig zeg het doet me een beetje denken aan het museum van de twintigste eeuw in Hoorn ( Nederland) hier is het net als of je weer in de jaren 70 rondloopt, al dat plastic. Grappig en weer eens heel wat anders.
21 januari 2019 op 10:02
Ziet er leuk en kleurrijk uit!
Ik ga het onthouden.
Dankjewel voor de tip.
21 januari 2019 op 12:00
Ziet er erg grappig en kleurrijk eruit
21 januari 2019 op 18:30
Wat een kleurrijke tentoonstelling. Het is niet echt my cup of tea dus ik zal er nooit 10 euro voor neerleggen denk ik. 😉
22 januari 2019 op 12:37
Leuk idee, helaas heb ik zelf echt helemaal niks met plastic, Night Fever dan weer wel…
26 januari 2019 op 18:01
Het ziet er erg leuk uit, alleen daarvoor erheen gaan zou ik niet zo snel doen maar in combinatie met iets anders misschien wel.
26 januari 2019 op 19:14
Wat een leuk idee! Ik had hier nog nooit van gehoord maar het lijkt me super leuk om hier een keer naar toe te gaan! Bedankt voor de tip!
30 januari 2019 op 12:08
Meestal komt plastic toch wat negatief in het nieuws. Wat leuk om het ook eens in een positief daglicht te bekijken.