Zin in een korte citytrip met de auto? Denk dan eens aan Canterbury, een charmant en bruisend universiteitsstadje in Zuidoost-Engeland dat genoeg bezienswaardigheden telt om een weekendje weg te vullen. Makkelijk bereikbaar vanuit België per auto/via de ferry en erg afwisselend.

Wij waren er maar een dag tijdens ons verblijf in Folkstone en maakten een reis terug in de tijd. Het is immers al Middeleeuwen wat er de klok slaat. Uit de vele to do’s kozen we er drie uit. Het werd een mix van cultuur, sightseeing, kunst, geschiedenis en literatuur.

 De kathedraal van Canterbury

 

Kathedraal van Canterbury

Na het ontbijt rijden we vanuit Folkestone naar Canterbury. Ver is het niet, op een half uurtje zijn we ter plaatse en eigenlijk ging het me beetje te vlug. Het glooiende groene landschap van het graafschap Kent charmeert me en ik had het niet erg gevonden wat langer onderweg te zijn. The hills of England. Britser kan de omgeving bijna niet zijn.

Aangekomen in Canterbury parkeren we op een park en ride en begeven ons naar Canterbury. Onze eerste stop is de kathedraal. Een absolute higlight, UNESCO Werelderfgoed en de zetel van de aartsbisschop van Canterbury. Het is de beroemdste kathedraal in Engeland. Een prachtig bouwwerk in gotische en romaanse bouwstijl dat je echt niet links mag laten liggen. Het is er behoorlijk druk als we aankomen maar eens we binnen zijn, valt het goed mee. Naast het imposante interieur zijn ook zijn de goed bewaarde glas-in-loodramen indrukwekkend.

 

Glasramen kathedraal Canterbury

In 1170 werd de aartsbisschop Thomas Beckett op bevel van de Engelse koning hier om het leven gebracht. Vanaf dan ontpopte Canterbury zich als een bedevaartsoord en werd de kathedraal een bestemming voor pelgrims die vanuit Londen aankwamen.

Website kathedraal: https://www.canterbury-cathedral.org/

De Canterbury tales

De pelgrimtochten van Londen naar Canterbury werden beschreven door de 14de eeuwse dichter Geofrey Chaucer in zijn Canterbury Tales. Verhalen over pelgrims die samen op reis gaan. Je leert ze kennen in de Canterbury Tales visitor attraction waar literatuur tot leven wordt gebracht. Met een koptelefoon op je hoofd maak je de gebeurtenissen mee en word je doorheen de expositie geleid. De hele beleving is behoorlijk compleet. Niet enkel met Middeleeuwse taferelen maar ook met de geuren uit die tijd. Echt origineel.

De uitleg is beschikbaar in heel wat talen waaronder het Nederlands. Ook aan de allerjongsten is gedacht. In de entree staat een rek vol met kostuumpjes zodat kinderen verkleed aan de tour kunnen beginnen. Toch is het niet iets voor al te jonge kids omdat de donkere ruimtes en poppen wat afschrikken. Een gezin met 2 kleuters moet al meteen hun bezoek staken omdat hun kroost bang is. Ze krijgen prompt hun ingangsgeld terug. Blijkbaar gebeurt dit vaker en maken ze er aan de kassa geen probleem van.

Canterbury Tales

Foto van CanterburyCityCouncilUK, (CC BY-ND 2.0)  

Canterbury Historic River Tours

Je kunt Canterbury te voet doorkruisen maar de stad ook vanuit een ander perspectief bekijken. Vanop het water bijvoorbeeld. Ik had vooraf al veel goeie commentaren gelezen over de riverboat tours en ook in het stadje hangen een aantal aanbevelingen uit. Even ons laten rondleiden lijkt een goed idee en na het kopen van de tickets zitten we al snel in een bootje. Onze gids is een vertelgrage student die anekdotes over Canterbury met de nodige humor opluistert en met veel animo de boot bestuurt.

River tours Canterbury

Op een bepaald ogenblik zien we een stoel over het water hangen. Blijkt dat daar vroeger vrouwen en heksen opgebonden werden die van kwaadsprekerij verdacht werden. Vervolgens werden ze een aantal keer ondergedompeld in de rivier. Overleefden ze dat, dan wachtte hen de brandstapel. De pest of de cholera dus want eigenlijk was de stoel een doodvonnis. Geen enkele veroordeelde bracht het er levend vanaf.

Riverboat Tours

Het zijn dergelijke verhalen en de manier waarop ze verteld worden die de tour maken want ver wordt er niet gevaren en het tochtje duurt maar 45 minuten. Toch is het een aanrader, zeker bij warm weer!

Website: http://www.canterburyrivertours.co.uk/

Naast deze 3 highlights zijn er nog een aantal attracties. Het volledige overzicht vind je op de website van de stad: https://www.canterbury.co.uk/

Verder is het ook erg leuk om in het stadje zelf rond te lopen. Schilderachtige straatjes, gezellige pubs en heel wat winkeltjes. Enkele beelden:

Canterbury

Canterbury

Praktisch

  • Je kunt makkelijk naar Canterbury met de auto + ferry. Of met de trein via Dover (2 treinen per uur op weekdagen, 1 per uur in het weekend).
  • In Canterbury zijn genoeg overnachtingsmogelijkehden. Op de prijsvergelijkingssite Skycanner vind je via de zoekbalk heel wat goed betaalbare adresjes. Net als voor vluchten speurt Skyscanner naar de beste hoteldeals bij een heel aantal aanbieders.
  • Wij bezochten Canterbury vanuit Folkestone dat vlakbij Dover ligt en ook een aantal prima accomodaties heeft. Als je op Skyscanner Folkestone intikt, krijg je een uitgebreide lijst. Het is een klein plaatsje aan een mooi zandstrand en een uitstekende uitvalbasis om het graafschap Kent te bezoeken.