De Cirkel - Dave EggersDe Cirkel is het eerste boek dat ik las van Dave Eggers maar beslist niet het laatste. Confronterende fictie die heerlijk leest, je doet nadenken en zelfs griezlig relevante vragen oproept.

Waarover gaat het?

De jonge Mae Holland is dolgelukkig wanneer ze een baan aangeboden krrijgt bij de Cirkel, een internetreus die qua impact het kwadraat van de som van Facebook, Google, Twitter, PayPal en alle andere technologegiganten overstijgt. Het bedrijf wordt gerund door drie mannelijke bazen, ongenaakbare idolen die door alle medewerkers worden geadoreerd en een sterrenstatus hebben. De toewijding bij de medewerkers is immens groot en wordt constant aangewakkerd.

Vanaf haar eerste werkdag probeert Mae zich zo goed mogelijk te integreren en wordt ze meegezogen in de aparte ethos van het bedrijf. De visie van de Cirkel gaat voor totale digitale transparantie en openheid en Mae wordt gaandeweg een belangrijke bijdrager. Ze heeft absoluut niet door dat haar privacy naar de haaien gaat. Tot ontzetting van haar ouders en ex-vriend vervreemdt ze gaandeweg meer en meer van de ‘offline’ wereld. De kloof tussen hen wordt groter en groter en op het einde is een escalatie onvermijdbaar.

Wat vond ik ervan?

Eens in het boek begonnen, kon ik het moeilijk naast me leggen. Het leest erg vlot en heeft diepgang en humor. Het verhaal doet wat Orweliaans aan want ook hier speelt het visionaire een grote rol. Verrassend is dat zelfs 3 jaar na verschijningsdatum het verhaal nog steeds heel revolutionaire ideeën bevat. Behoorlijk sterk eigenlijk in een snel veranderende technologische wereld.

Daarnaast is de Cirkel ook behoorlijk confronterend. Je voelt de waarschuwing  voor de kracht en gevaren van sociale media en de digitale wereld in het alegemeen doorschemeren. Kortom, een boek dat tot nadenken stemt en bulkt van interessant discussievoer.

Verfilming

In 2017 werd ‘De Cirkel’ verfimd. Met Tom Hanks en Emma Watson in de hoofdrol. In tegenstelling tot de lovende recenties op het boek, waren de kritieken op de film eerder lauw. Toch nieuwsgierig? Bekijk dan even de trailer van deze techo-thriller:

 

Het boek De Cirkel kost € 15 (448 bladzijden, paperback) en is verkrijbaar bij Bookspot.
Info en een stukje lezen.