Mijn favoriete site om vluchten te zoeken is Skyscanner: een reiswebsite met een vliegensvlugge metasearch zoekmachine. Een ijzersterke zoekrobot die in een mum van tijd prijzen van tal van vliegtuigmaatschappijen vergelijkt en je vervolgens de opties overzichtelijk voorschotelt. Waarna je dan kunt beginnen vergelijken om de meest interessante deal te weg te kapen. Veel handiger en sneller dan site na site af te schuimen om dan uiteindelijk vaak meer te betalen. Want geef toe, minder eurootjes dan elders voor dezelfde dienst is altijd mooi meegenomen.

Er valt echter meer uit Skyscanner te halen. De site heeft een aantal superleuke features die efficient zijn en je zoekplezier een boost geven. Ik geef je enkele tips, bruikbaar voor onderstaande situaties:


Bestemming en reisdata staan vast

SkyscannerEnkele  dagen geleden zat ik achter mijn pc om vluchten naar Bangkok te zoeken. Met z’n viertjes vliegen kan behoorlijk wat kosten dus het loont de moeite om rond te shoppen.
Er speelden een aantal criteria mee. Niet enkel de prijs, maar ook de vliegtuigmaatschappij, tussenlandingen en de duur in transit. Tusssenstop van meer dan 12 uur maken dat je ergens moet gaan logeren wat de totaalprijs dan ook weer verhoogt.

Op de homepage vulde ik mijn keuze in. We willen in de zomervakantie naar Thailand gaan, voor 3 weken. Liefst vertrekken vanuit Brussel. Welke luchthaven in Bangkok maakt niet veel uit, dus ik selecteerde Bangkok (alle). Na het ingeven van het aantal reizigers kon zoekmotor beginnen draaien.

Kort daarop verscheen een lange resultatenpagina. Skyscanner hielp uitzoeken aan de hand van volgende filteropties:

 • 3 keuzemogelijkheden boven de lijst met zoekresulaten: Aanbevolen (combinatie prijs en snelheid), Goedkoopste en Snelste
 • Rechtsboven een dropdown-menu met wat meer filteropties
 • Links een kolom met filtering op basis van reisduur en vluchtmaatschappij

Het aanbod van Finnair leek me uiteindelijk het geschiktste. Niet de goedkoopste maar oké qua prijs, een betrouwbare luchtvaartmaatschappij en de hele korte transitduur in Helsinki. Acht  aanbiedingen stonden geafficheerd en na het doorklikken zag ik ze onder elkaar weergegeven. Met een waarderingscsore en de prijs voor een ticket. Deze prijzen verschilden onderling nogal wat.  Ik klikte door naar de site van de desbetreffende aanbieder om na te gaan wat ze nog aanrekenden voor extra’s zoals baggage, stoelreservatie, annulatieverzekeringen etc… Sommige vroegen € 40 tot € 100 extra als je met VISA boekt! Niet zo’n leuke verrassing op het einde van een checkoutproces. Dergelijke surplussen liggen volledig bij de aanbieder. Niet bij Skyscanner. Die rekenen geen kosten aan bij het boeken.

Finnair stond zelf ook in het lijstje en omdat het vaak erg interessant is om rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij te boeken, deed ik dat ook. Dit bleek een goeie keuze te zijn want het was inderdaad de interessantste deal. Vergeleken met sommige andere aanbieders was de totaalprijs zo’n € 150 lager.

Nog enkele tips:

 • Maak je er geen punt van eventueel vanop een andere luchthaven te vertrekken, vink dan onder de zoekbalken de optie ‘Vliegvelden in de buurt toevoegen‘ aan
 • Als je niet meteen hoeft te boeken, kan je op de resultatepagina een prijsalarm instellen. Je ontvangt een mail van zodra de gekozen vlucht minder kost


Bestemming staat vast maar met de reisdata kan geschoven worden

Nog interessanter wordt het als je wat kunt schuiven met je reisdata. Dit kan heel makkelijk op deze manier. Als je op een resultatenpagina terecht komt nadat je een zoekopdracht hebt gelanceerd, zie je bovenaan de link ‘Toon de hele maand’ staan. Klik daarop en je ziet meteen 2 handige overzichten:

 • Kalender : volgens een bepaalde kleur worden de laagste prijzen per dag weergegeven. Als ze gecontroleerd zijn tenminste. Indien dit niet het geval is, verschijnt er een vergrootglas.
 • Grafiek: visuele weergave van de prijzen aan de hand van een bar.

Sommigen vinden de kalender handiger, anderen de grafiek. Probeer het even.


Nog geen vaste bestemming, wel een idee van reisperiode

Ik vind Skyscanner geweldig om inspiratie op te doen. Ze maken het je erg gemakkelijk op de volgende 3 manieren:

 • Via de zoekbalk. In plaats van je bestemming in te geven, tik je gewoon ‘overal’ in.Skyscanner zoekbalk overal

 

 • Via de kaart. Je krijgt een overzicht van luchthavens een een aantal interessante prijzen. Perfecte manier om inspiratie op te doen. Je kunt op de kaart in- en uitzoomen.Skyscanner kaart

 

 • Verder heeft Skyscanner op de hoofdpagina ook een aantal deals staan. Klik even door en je komt op een pagina met een verrassend overzicht:

Skyscanner deals

 

Benieuwd? Ga even een kijkje nemen op Skyscanner. Veel zoekplezier!

Interesse in andere websites over vliegtuigen en luchthavens?

 • Lees dan ook mijn blogpost over Sleeping in airports. Nog een site met verrassend gedetailleerde info, goed geschreven content en een sterk betrokken community.
 • Of raadpleeg Flio. Een handige website met veel praktische info over een pak luchthavens ter wereld. Met kortingsbonnen en al.
 • Ook leuk is https://www.vliegtuigvolgen24.nl. Daar kun je via de flightradar onder meer vliegtuigen volgen over heel de wereld.