Zit je vast op een of andere luchthaven omwille van een lange tussenstop of een onverwachte vluchtvertraging? Dan zit er maar een ding op en dat is simpelweg er het beste van maken. Gelukkig is er FLIO, een geweldige Engelstalige app en dito website die bulken van nuttige info over zo’n 5800 (!) luchthavens ter wereld. Buddy’s bij uitstek dus die in staat zijn je humeur een regelrechte U-turn te laten maken.
Heb je echter geen vertaging of tussenstop? Ook dan is FLIO super praktisch. Alle info rond je vlucht en luchthaven van vertrek of aankomst staat namelijk overzichtelijk weergegeven. Ik testte FLIO even uit.

De app

Flio appDe beschrijving in de store is veelbelovend en ik ga meteen aan de slag. Na het installeren van de app, open ik hem thuis voor de eerste keer. Ik krijg een kort overzicht van de inhoud: real time vluchtinfo, plattegronden, bars en resto’s, banken etc….. Daarna kom ik terecht op het startscherm waarop een weergave van de luchthavens bij mij in de buurt staat, een entry point naar tickets en vouchers en een top vijf van luchthavens wereldwijd. Onze Noorderburen kunnen trots zijn. Schiphol bekleedt een prominente plaats in het lijstje.

Onderaan het scherm bevindt zich een beknopt menu met de rubrieken ‘My flights’ en ‘My account’. Het registeren loopt vlot en kan via Facebook, Google + of gewoon door het invoeren van je mailadres en wachtwoord. Na de registratie wordt de inhoud onder My account behoorlijk uitgebreid. Ik zie een historiek van mijn vluchten, beheer van parkeerinfo, mijn accountgegevens en onderaan linkjes naar settings, veelgestelde vragen, contactinfo etc… Er is blijkbaar gekozen om het menu van de app tot het hoogst noodzakelijke te beperken. De rest wordt naar een lager niveau gebracht.
Vervolgens open ik My Flights. Binnenkort vlieg ik dus ik geef de datum en het vluchtnummer op. Prompt verschijnen de vluchtgegevens.

Terug naar het startscherm. Daar staan de gegevens van mijn eerstkomende vlucht nu . Super handig.

Omdat ik FLIO toestemming gegeven heb mijn locatie te gebruiken, krijg ik Brussel en Charleroi te zien. Even klikken op Brussel en meteen verschijnen een hoop gegevens . Over de wifi, beschikbare services, waar je kunt eten en drinken, transport van en naar de luchthaven, een aantal tips…. Alles heel duidelijk en overzichtelijk. Ik ben aangenaam verrast en besef algauw dat ook voor kortere wachttijden en/of gehaaste reizigers FLIO erg praktisch is.

Via de app bespaar je ook geld en tijd. Voor een aantal voorzieningen op bepaalde luchthavens biedt de app namelijk kortingvouchers. Ka-ching!.
Helemaal cool vind ik echter de wifi feature. FLIO helpt je namelijk snel en veilig in te loggen op de wifi in meer dan 350 verschillende luchthavens. Vaak is het zo dat er eerst een aantal persoonlijke gegevens gevraagd worden vooraleer je op het netwerk kunt. Een behoorlijk vervelende klus die FLIO nu even klaart.

Omdat ik destijds als reisleidster in verschillende landen op een aantal luchthavens gewerkt heb , en die dus ook vrij goed ken, besluit ik wat verder te navigeren.
Ik ga via de zoekbalk eerst naar Heraklion. Daar de luchthaven niet bijster groot is, zijn de voorzieningen ook beperkt maar alles staat er wel op. Ook het transport van en naar de luchthaven wordt uitgebreid beschreven.
Volgende test: Almeria in Zuid-Spanje. Voor deze luchthaven is de info nogal basic. Werk aan de winkel dus en de app teert blijkbaar ook tips en commentaren van gebruikers. Iedereen die die heeft kan die doorgeven. Zowel tekst als foto’s zijn welkom. Een beperkter aantal gegevens komt vooral voor bij kleinere luchthavens. Voor elke druk bezochte of grote airport is het tegenovergestelde waar.

De website

FLIO.comFlio.com nu. Benieuwd hoe de site eruit ziet. Meteen wordt de missie van Flio duidelijk: ‘Digital airoport experience’. Ervaringen van luchtvaartpassagiers verbeteren via hun mobiele toestel.

De look and feel van de website loopt erg gelijk met die van de app. Ook een heel duidelijke structuur maar daar waar de app zich op gegevens en functionaliteiten richt, focust de website vooral op info. Uitgebreide beschrijvingen van de app functionaliteiten, blogartikels, press releases etc…. Content die je op de app niet vindt.
Een ander verschil is de niet gepersonalisserde thuispagina. Op flio.com kan je je niet aanmelden of registeren. Dat kan enkel in de app.

Mijn indruk

Flio werkt perfect en heeft een duidelijk toegevoegde waarde. Gedaan om voor elke luchthaven een aparte app te downloaden of een andere website te bezoeken.
Zowel de app als de website hebben een mooie layout, zijn intuïtief opgebouwd en verrassend rijk gevuld. Overduidelijk dat hier een heel team achter zit. Een absolute aanrader!

Download FLIO - Google Play                Download FLIO - Apple Store

Interesse in andere websites over luchthavens?

  • Lees dan ook mijn blogpost over Sleeping in airports. Nog een site met verrassend gedetailleerde info, goed geschreven content en een sterk betrokken community.
  • Ook een leuke site is https://www.vluchtvolgen24.nl. Daar kun je via de flightradar onder meer vliegtuigen volgen over heel de wereld.