Onlangs kreeg ik het pocketboekje ‘Inge en Mira’ in handen. Geschreven door de bekende Zweedse auteur Marianne Frederiksson wiens werk in meer dan 30 talen vertaald werd.
Ik had al een paar boeken van haar gelezen: het veelbejubelde ‘Anna, Hanna en Johanna’ en het iets later uitgebrachte ‘Het raadsel van de liefde’.
Van het eerste boek was ik wild enthousiast, het tweede kon me echter iets minder bekoren. Benieuwd dus wat Inge en Mira ging brengen.

Waarover gaat het?

Inge en Mira - Marianne FrederikssonHet verhaal gaat over 2 vrouwen met een verschillende nationaliteit die elkaar toevallig leren kennen in een tuincentrum.
Inge is een rationele Zweedse met 2 dochters, Mira een temperamentvolle Chileense. Beide vrouwens zijn gescheiden en leren elkaars leven en verleden kennen. Het mislukte huwelijk van Inge waarin ze veel moest verdragen van een alcoholische echtgenoot. Mira die samen met haar zonen het schrikbewind van Pinochet ontvluchtte en een dochter heeft die in al die gruwel verdwenen is.
Langzamerhand ontdekken beide vrouwen dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze aanvankelijk dachten. Doordat het verleden gaandeweg naar boven komt wordt hun relatie meer en meer op de proef gesteld.

Een boek over vriendschap, herinneringen, verschil, gelijkenis en wederzijds begrip.

De schrijfster

Marianne Frederiksson (1927 – 2007) werkte lange tijd als journalsite en hoofdredactrice van een aantal tijdschriften. Tijdens de behandeling van een depresssie beschreef ze als therapie een droom wat het begin van haar carrière als schrijster inluidde.
In 1980 verscheen haar eerste boek. Ze heeft er in het totaal 17 geschreven en verwierf de status van internationaal gerenommeerde auteur.

Wat vond ik ervan?

Leuk tussendoortje dat vlot leest. Geen literaire hoogvlieger maar meeslepend genoeg om het niet naast je te leggen.
Een diepe vriendschap tussen 2 personen met een totaal andere culturele achtergrond is een mooi gegeven. Interessant is ook de historische context.
Handig formaat. Normaal gezien steekt tijdens het pendelen steeds mijn ereader of een dwarsligger in mijn tas. Deze pocketversie past er ook makkelijk in en was de afgelopen week mijn gezelschap op de bus en de metro.

Het boekje is online beschikbaar bij bol.com in verschillende formaten. Tip voor wie alvast op cadeautjesjacht is voor de Kerst: de paperbackversie kost nu maar € 5 ipv € 12,50. Net als haar meesterwerk Anna, Hanna en Johanna.

Productspecificaties

  • Taal: Nederlands
  • Aantal pagina’s: 251
  • Leestijd: 6 uur
  • Afemetingen: 20 x 12,7 x 2,4 cm
  • Illustaties: nee