Niet meteen een klinkende naam in de categorie van mooie steden maar Tarragona, aan de Costa Dorada in Catalonië, is echt de moeite waard. Zelfs voor een meerdaagse citytrip. De stad ligt immers bezaaid met bezienswaardigheden. Een pareltje dat terecht is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco door de enorme Romeinse nalatenschap die er te bewonderen valt.

Nu is het niet enkel de Oudheid wat de klok slaat in Tarragona. Grosso modo kan je de bezienswaardigeheden in 4 categorieën opdelen:

  • Romeinse overblijfselen
  • Middeleeuwse bezienswaardigheden
  • Hedendaags Tarragona
  • Modern Tarragona

Om keuzestress van te krijgen! Zeker als je er maar voor een dagje bent, wat eigenlijk veel te kort is. Omdat van de 4 opties de Oudheid ons het meest aanspreekt, besluiten we daarmee te beginnen.
Het is bloedheet op het moment dat we er zijn. De Europese weerkaarten kleuren satanrood dus we moeten het maximum halen uit onze beschikbare tijd en energie.
De dame in het toeristenbureau is erg behulpzaam. Op een lijste met 19(!) Romeinse overblijfselen stipt ze de 4 toppers aan. De prijs voor het combiticket van dit kwartetje is erg voordelig (€ 7,40) en gewapend met een stadsplan gaan we op pad.

De archeologische promenade – stadsmuur

Archeologische^promenade in Tarragona
De eerste bezienswaardigheid. Bij het binnenwandelen van de stad zagen we de hoge Romeinse muur al, die gebouwd werd om de de gemeentegrenzen af te bakenen. Destijds was ze zo’n 3,5 km lang. Nu blijft er ongeveer 1.100 meter over. De muur kan van buitenaf bekeken worden maar veel leuker is het om de Passeig Arquelogic te volgen. Deze archeologische promenade loopt langs de muur en is best verrassend. Mooi aangelegd, schaduwrijke tuintjes, borden met uitleg en ook enkele bouwwerken.

Het amfitheater

Op naar nummer twee, het amphitheater. Toegegeven, dit is niet het meest imposante exemplaar dat ik al gezien heb (ter info: er zijn er zo’n 220 in totaal volgens dit overzicht), maar het is wel het eerste met zicht op zee! Een unieke setting dankzij dit natuurlijke decor. Bovendien moet je toch alles naar waarde blijven schatten, vind ik. Want het moet gezegd worden, indrukwekkend blijft het wel als je er even bij stilstaat. De doordachte opbouw, het gegoochel met de akoestiek en het geluid… Het kan tellen qua vernuftigheid. Ook al dateert het amfitheater van Taragona van de 2de eeuw, het is goed bewaard gebleven en fascineert door zijn ligging pal aan het strand. Het zicht van bovenaf op deze ruïne is de moeite waard.

Amfitheater in Tarragona
Op het moment dat we er aankomen, zijn we er niet al te veel bezoekers dus we kunnen rustig rondkijken. Enkel de hitte maakt het ons wat lastig.

Het is best een ruim theater . Zo’n 130 bij 102 meter, met plaats voor zo’n 15.000 toeschouwers. Ook nu wordt het nog gebruikt. Zo kan je er in de maand mei tijdens Tarraco Viva (de plaatselijke feesten) onder andere nagespeelde gladiatorengevechten bijwonen.

Het Romeinse lokaal forum

Derde op het lijstje en onmiddellijk valt de merkwaardige ligging op. Het forum in Tarragona lijkt wel neergeplant in een woonbuurt, terwijl het eigenlijk andersom is. De site wordt omringd door huizen en flatgebouwen. Beetje vreemd qua ruimtelijke ordening maar de omwonenden behoren wel tot de happy few die vanuit hun raam een uniek zicht hebben.

Romeinse lokaal forum

Op het eerste zicht is het een plek die niet meteen tot de verbeelding spreekt. Als je je fantasie echter wat laat werken dan wordt het duidelijk dat dit ooit een belangrijk plein was omgeven door tempels, publieke gebouwen en standbeelden.

Preatorium en het Romeinse circus

Blij dat dit als laatste op het lijstje staat. De hoge tempertauren beginnen parten te spelen dus we zijn maar wat blij als we het Praetorium kunnen binnestappen. Een hoge toren uit het Romeinse tijdperk dat in de middeleeuwen nog als paleis diende en nadien gebruikt werd als gevangenis.
Bij de ingang zien we het standbeekd van Lupa Capitolina,,de wolvin die de tweeling Romulus en Remus zoogt. De twee stichters van Rome volgens de legende. Dit standbeeld is een Romeins symbool en op verschillende plaatsen ter wereld, waaronder Tarragona,  zijn er replica’s van te zien. België heeft er ook eentje, in La Louvière.

Romulus en Remus

Na het bezoeken van de toren komen we in ondergrondse gangen die ons naar de restanten van het Romeinse circus brengen. Een van de best bewaarde en behoorlijk groot. Zo’n 30.000 toeschouwers konden hier naar paarden- en wagenrennen kijken.

Tarragona - Praetorium

Paaltjes en steegjes

Tijdens het navigeren van de ene historische bezienswaardigheid naar de andere, lopen we doorheen de binnenstad. Leuk traject want de smalle straatjes in het oude centrum zijn zeker een ommetje waard.
Grappig vond ik Pilon’s street. Een small steegje vol met paaltjes met elk hun eigen ontwerp.

Pilon's street

Op zich niet ongelooflijk spectaculair maar het achterliggende verhaal heeft wel iets. Een tijd geleden installeerde de gemeente in dit steegje 50 grijze paaltjes omdat ze oude binnenstad verkeersvrij wilden houden. De bewoners gingen daarmee akkoord maar vonden die paaltjes er nogal grauw en saai uitzien. Ze vonden er niet beter op dan ze op te smukken. Elk paaltje werd op een mooie nacht verschillend beschilderd en er zijn er enkele leuke bij.
Dit was op zich een illegale daad want het ging om een eigendom van de gemeente. Omdat het bij de toeristen echter in de smaak viel, werd het al gauw toegestaan. Meer zelfs nog, er wordt nu zelfs een jaarlijkste happening rond gemaakt, die plaatsvindt op de eerste zaterdag van juli. De paaltjes worden dan overschilderd door straatartiesten die van her en der komen.

Een dag is te kort om alles te bezichtigen. Tarragona heeft nog een aantal heel interessante musea. En een mooie kathedraal die volgens de reisgidsen de moeite is. We hebben ze enkel van buitenaf bekeken en hebben ons vervolgens geïnstalleerd op een van de terrasjes vlakbij. Tijd voor een welverdiende verfrissing.

Hoe geraak je in Tarragona?

Wij bezochten Tarragona tijdens ons verblijf I Villanova, zo’n 50 km noordelijker. Vanuit Barcelona is het ook haalbaar. 100 km met de auto of 1 uurtje met de trein.
Vertrek je vanuit België of Nederland, dan vlieg je best op Reus, de dichtsbijzijnde luchthaven.