Begin vorig jaar schreef ik een blogpost over Montepallars.com, een site waarop originele workshops in de Spaanse Pyreneeën staan.
Montepallars is een initiatief van Katrien Claus, die ik al van kinds af aan ken en jaren niet meer gezien had. Tot vorige zomer. Want dankzij Facebook kregen we weer contact en zo kwam het dat we eind juli met het hele gezin een weekje naar Cérvoles trokken. En dat hebben we ons niet beklaagd. Integendeel, de omgeving heeft een enorme indruk gemaakt. Een verslag van ons verblijf lees je in deze blogpost.

Katrien vertelde me daar meer over haar mooie project waarin ze heel wat energie stopt zodat deelnemers een onvergetelijk verblijf hebben. Ondertussen zijn er een aantal workshops bijgekomen. Hoog tijd dus om er nog eens een artikel aan te wijden.

De workshops

Van april tot september staan er dit jaar alvast deze workshops ingepland:

De opzet en de filosofie zijn eigenlijk vrij eenvoudig. Alles draait rond het naar boven halen van creativiteit, een gave die we allemaal in ons hebben. Dus waarom er geen gebruik van maken? En er plezier aan beleven? Het geeft niet of je een beginneling of expert bent in een bepaalde discipline. Iedereen is welkom!

Of zoals Katrien het zelf verwoordt:

In ons o zo drukke leven is het vaak moeilijk om ons volledig onder te dompelen in iets wat we graag doen. Vaak ontbreekt de tijd, de ruimte, maar ook de stilte. Het lijkt wel of we een beetje bang geworden zijn van die oorverdovende stilte, het maakt ons ietwat ongemakkelijk. Niks is minder waar! Dat ontdekte ik toen ik 12 jaar geleden van het bruisende Barcelona naar een piepklein dorpje in de Pyreneeën verhuisde. Wilde ongerepte  natuur, immens grote  bergen die een enorme zachtheid uitstralen, een contrast  dat zoveel rust bracht in mijn hoofd. Ik leerde terug meer observeren. Mijn zintuigen werden aangescherpt. ik voelde mijn creativiteit terug meer stromen!
Ik veronderstel dat het te maken had met de zee van dagdagelijkse inputs en informatie waar je in een grote stad mee te maken krijgt. Dit kan heel verrijkend zijn, maar voor sommige mensen kan dit ook behoorlijk remmend werken. Vooral dan als je er constant middenin zit. En zeker als je hoogsensitief bent. Je geraakt gewoonweg  overprikkeld, je vindt geen rust meer. Je klapt toe. 

Met Montepallars wil ik mensen de kans bieden om meer tot rust te komen zodat ze kunnen  focussen op wat ze echt graag doen en ook de nodige ruimte te creëren om eventueel een nieuwe passie te ontdekken.  De stilte en de wilde natuur zijn wellicht de grootste inspiratiebronnen bij alle workshops. Ook laten we de mensen enorm vrij in hun creatief proces. Niks moet, alles kan!
Ik ben er sterk van overtuigd dat iedereen een gezonde portie creativiteit in zich heeft;  al te vaak is die  vertroebeld  door onze dagdagelijks beslommeringen en distracties allerlei. We komen er gewoonweg niet toe. Creativiteit kan nochtans enorm helend werken, kan ons meer doen genieten van het moment, kan zoveel deuren openen! Just as Bowie once said  “ I don’t know  where i’m going from here, but I promise  it won’t be boring! 

Enkele beelden van de workshops:

Abstract painting

Abstract painting

Culinaire workshop

Culinaire workshop

Posture and movement

Posture and movement

Yoga and paddle yoga

Yoga and paddle yoga

De duur verschilt per workshop en het aantal deelnemers is beperkt. Logeren doe je in een van de huizen in Cérvoles.  Ze zijn stuk voor stuk authentiek en hebben allemaal een geweldig uitzicht. Bergen, groen, meren…… Ik geraakte er echt niet op uitgekeken. Daarenboven is het behoorlijk uniek om vanuit je raam of vanop het terras gieren te zien rondcirkelen boven de vallei.
De lessen gaan ’s ochtends door. In de namiddag is er tijd om de omgeving te exploreren, te relaxen, te wandelen, te zwemmen in een van omliggende meren of om voor een wine tasting te gaan. Mogelijkheden genoeg.

Cérvoles en omgeving

Plaats van gebeuren is dus Cérvoles, een klein bergdorpje in een adembenemende omgeving. Een betere setting bestaat er eigenlijk niet. Het is er prachtig. De foto’s hieronder liegen echt niet!
Cérvoles is maar een straat groot en staat voor rust. Absolute rust. De stilte is echt het enige geluid dat je hoort. Vanuit het dorp kan je prachtige wandelingen maken via een aantal bewegwijzerde routes. Eentje leidt zelfs naar een dolmen.
Zwemmen kan je doen in een van de meren in de omgeving. Wij gingen vaak naar Pobla De Segur. Een helblauw meer waar ook gekayaked kan worden en waar je heerlijk kunt eten in de aanpalende chiringuito. Verder zijn er ook genoeg dorpjes te bezoeken in de omgeving en worden er op verschillende plekken outdooractiviteiten georganiseerd. Kijk hier maar voor een overzicht.

Cervoles

Cérvoles zonsondergang

Berg bij Cérvoles

Zin om ook te gaan? Doen! Je zal er geen spijt van krijgen.
Alle info en contactgegevens vind je op montepallars.com

Facebook: https://www.facebook.com/montepallars/
Instagram: https://www.instagram.com/montepallars/