Ik weet niet zo goed wat ik moet verwachten als we we vanuit Senterada per auto de klim naar het bergdorpje Cérvoles aanvatten. We rijden over een smal, kronkelend weggetje, bocht na bocht, steeds verder en hoger. Heel af en toe enkele huizen maar voor de rest zijn we omringd door natuur. Het is ronduit adembenemend: niet alleen het uitzicht maar ook de spanning om een tegenligger tegen te komen. De weg is immers behoorlijk smal en uitwijkmogelijkheden zijn er nauwelijks.
Na een tiental minuten maakt het asfalt plaats voor hobbelig grind en slalommen we verder. Geen idee of we juist zitten. Al kan het bijna niet anders want een ander baantje is er niet.

Cervoles8 minuten later zien we uiteindelijk in de verte enkele huizen op een heuvel. Dit moet dus Cérvoles zijn, het plaatsje waar ik voor een vijftal dagen een huis gehuurd heb.  Een tweetal jaren geleden waren we ook al in de Spaanse Pyreneeën maar dan in Arrgaon, waar we onder meer het plaatsje Alquézar bezochten. We waren toen behoorlijk gecharmeerd van de streek en hadden ons toen voorgenomen snel terug te keren. De foto’s op Montepallars.com – een site waarover ik eerder al een blogpost schreef – trokken ons helemaal over de streep.

Op aanraden van de huiseigenaars hadden we onderweg al wat proviand ingeslagen. In Cérvoles is er immers geen enkele winkel. Het dorp bestaat  uit een enkele straat met 10 gerestaureerde huizen en de ruïnes van een minikerkje. Ik besef meteen dat mijn vraag naar het juiste adres van ons verblijf een beetje belachelijk was. Het tweede huis rechts als je het dorp binnenrijdt, is de aanwijzing die we kregen en die duidelijk genoeg is.

Cérvoles zelf is een zakdoek groot dus daar ben je op zich snel doorheen ware het niet dat je vaak even stilstaat omdat het uitzicht gewoon fenomenaal is. Zowel vanuit onze tijdelijke woonst als vanop andere plaatsen in het dorp is het voortdurend genieten geblazen. Alleen maar natuur, in de verte een azuurblauw bergmeer, gieren die boven de vallei cirkelen en een oorverdovende stilte. Het is de eerste keer dat ik op zo’n plek ben en in het begin voelt het onwennig aan. Ongelooflijk hoe we in het dagdagelijkse leven steeds omringd zijn door omgevingsgeluiden. In Cérvoles hoor je niks, maar dan ook echt helemaal niks.

Hiking

Vanuit deze geweldige en indrukwekkende omgeving kan je prachtige wandelingen maken. Er zijn vlakbij een aantal routes uitgestippeld, soms ook met de tijdsduur.
Omdat het erg heet is, zelfs in de bergen, wandelen we ‘s ochtends en dan liefst zo vroeg mogelijk. Zowat elke dag staat er een wandeling op het programma, soms vanuit Cérvoles zelf, soms vanuit een verder geleden punt.
Het wandelen is een zaligheid. Afwisselende routes, goed aangeduid en niemand die we tegenkomen. Het enige gezelschap zijn vlindertjes die geregeld om je heen fladderen.

Enkele foto’s

Trail vanuit Cervoles

Trail vanuit Cervoles

 

Dolmen de la Cabana del Moro

Dolmen de la Cabana del Moro

 

trail naar Gurp

Trail naar Gurp

 

Aramunt

Op weg naar het sppokdorpje Aramunt

 

Bergtop die doet denken aan een maanlandschap

 

Afkoeling

Hoewel er in de buurt wel zwembaden zijn, gaan we toch liever naar meren en rivieren. In zo’n geweldige setting moet je volop voor de natuurbeleving gaan.
Onze voorkeur gaat uit naar het meer van Pobla de Segur. Mooi, helder en verrassend warm. Als koukleum bij uitstek duurt de gewenning aan watertemperatuur bij mij altijd een poosje maar in dit meer plons ik meteen het water in. Bij het strandje is een chringuito waar je heerlijk kunt eten.

Pobla de Segur

 

Terug thuis

5 dagen later verlaat ik met spijt in het hart deze geweldige plek. De rust, de berglucht, de stilte…. Het heeft deugd gedaan en thuis aangekomen is het dan ook aanpassen geblazen; het verschil is enorm. Want ook al wonen we in een rustige buurt, ik ervaar de weinige omgevingsgeluiden even als heel storend. Het is de eerste keer dat we voor zo’n vakantie kozen en het blijft hangen. Gewoon even tot rust komen in een prachtige omgeving, genieten van het uitzicht en de stilte… Ik kan het alleen maar aanraden.

De Belgische zanger Daan, gebruikte in 2016 dit landschap als decor voor een boeiend muzikaal avontuur. Samen met de fotograaf Peter De Bruyne en de cineaste Christina Vandekerckhove maakt hij een unieke trip doorheen deze regio wat resulteerde in een cd, een bijhorend fotoboek en een mooie documentaire.

Geniet nog even mee van de trailer