‘Wees onzichtbaar’ van Murat IsikWees onzichtbaar - Murat Isik won dit jaar zowel de Libris Literatuurprijs 2018 als de Boekhandelsprijs. Dit hartverwarmend, episch en ontroerend familieverhaal dat geschreven is in een onderhoudende stijl, wordt als een belangrijk boek beschouwd en leest als een trein.

Waarover gaat het?

Wees onzichtbaar is het coming of age verhaal over de Turkse jongen Metin die samen met zijn familie terechtkomt in Nederland. Het gezin neemt zijn intrek in de Bijlmer, een Amsterdamse wijk die ooit vooruitstevend en hip was maar later bekend werd om zijn sociale problemen en criminaliteit.
Vader Harun, een werkloze communist zwaait thuis de plak. Zijn tyranniekek gedrag weegt zwaar door en zowel Metin als zijn zus gedragen zich zo onopvallend mogelijk om aan zijn terreur te ontsnappen.
We volgen de ups en downs in de schoolcarrière van Metin en het wel en wee van de familie die moeite doet om het hoofd boven water te houden. De zware schulden van de vader brengen het gezin immers meermaals in de problemen. Maar met het verstrijken van de jaren groeit het verzet tegen de vader. Belangrijke rol hierin speelt de moeder, die zich losrukt en opwerkt naar financiêle onafhankelijkheid toe.
In 1992 is er dan de vliegtuigramp in de Bijlmer waarbij tientallen mensen het mensen het leven lieten.

Mijn mening over ‘Wees onzichtbaar’

Ik vind het een geweldig boek dat ik moeilijk naast me neer kon leggen. Eens erin begonnen, bleef ik lezen. Het liefst had ik me afgezonderd om lekker op de sofa doorheen de meer dan 700 pagina’s te gaan.
Mijn enthousiasme heeft deels te maken met het feit dat ik 3 jaar in Turkije gewoond heb toen ik daar als reisleidster werkte. Een beetje vertrouwd met de Turkse cultuur ben ik dus wel. Ben je dit echter niet, dan is dit geen probleem. Dankzij de haarscherpe beschrijvingen uit de pen van de auteur, kan je je de situaties levendig voorstellen. Murat Isik is een regelerechte rasverteller die je meesleept in een epische rollercoaster.

Is dit boek een aanrader? Vast en zeker. Is het ook een must? Absoluut. Verweven thema’s zoals immigratie, diversiteit en de waarde van hechte vriendschap stemmen je tot nadenken. Het boek laat je niet onberoerd. Maar lees ‘Wees onzichtbaar’ vooral omdat het een pageturner is die een tsunami aan lovende kritieken over zich heen kreeg.
Wie een negatieve recensie tegengekomen is, mag me dat laten weten. Ik heb er geen enkele gevonden.

Details

  • Auteur: Murat isik
  • Taal: Nederlands
  • Uitvoeringen: paperback en ebook
  • Aantal pagina’s: 752
  • Prijs: