Lezen op vakantie heeft wat voordelen. Tijdens een urenlange vlucht is het ideaal om de tijd te doen verstrijken.Ter plaatse kan een goed boek dan weer van elke vakantiebestemming een uitgelezen oord van ontspanning maken. En dompel je je graag onder in een lokale cultuur door het opzoeken van publieke plaatsen zoals een trendy koffiebar of andere places to be, dan is lezen de perfecte manier om je een houding te geven.

Op vakantie neem ik zelf steeds een voorraadje zorgvuldig uitgezochte lectuur om deze vervolgens in alle rust te verslinden. Het meeslepen van zo’n persoonlijke bibliotheek kan echter behoorlijk omslachtig zijn. Ga je met de auto dan is er geen probleem maar als je enkel met cabinebagage reist , is dat minder evident. Zo’n stapeltje boeken neemt behoorlijk wat plaats in, zeker als het dikke turven zijn. En dan hebben we het nog niet over het gewicht! Gelukkig bestaan er praktische en goedkopere oplossingen waarmee je niks aan leescomfort inboet. Integendeel. En die zelfs thuis ook megahandig zijn. Want wat is er zaliger dan lekker in je hangmat een goed boek te lezen?

De digitale toer op

Enkele jaren geleden, schafte ik me een ereader aan en algauw ontdekte ik de voordelen van een ereader en ebooks:

  • Je laatst gelezen bladzijde wordt automatisch opgeslagen. Voor iemand als ik die altijd vergeet een bladwijzer te gebruiken en ook niet meteen acht slaat op het paginanummer bij het dichtklappen van een boek, is dit echt wel superhandig.
  • Licht en klein. Een ereader weegt niet meer dan een mobiele telefoon
  • Eerder doorheen je voorraad dan ingeschat? Via een ereader kan je vanuit je luie zetel of strandstoel weer nieuw leesvoer downloaden.
  • Leesbril vergeten? Geen nood. Op de meeste ereader kan je makkelijk de lettergrootte aanpassen. Of het lettertype, mocht het je niet aanstaan. En zelfs de regelafstand wat een enorme hulp is voor mensen met dyslexie.
  • E-books zijn goedkoper dan hun paperback en hard cover broertjes. Soms scheelt het de helft of meer. Mooi meegenomen dus voor boekenwurmen.
  • Goed voor het milieu: er moeten minder bomen sneuvelen.

ereader Kobo Aura H2O Edition 2Zelf heb ik een ereader van Tolino die de laatste jaren al heel wat bestemmingen heeft gezien. Er zijn echter heel wat  verschillende merken op de markt, zoals Icarus, Onyx Boox, Bullit, Denver….. Voor strandliefhebbers en zonnekloppers is de Kobo Aura H2O een aanrader. Het scherm is namelijk verblindingsvrij. Bovendien is deze ereader stofbestending en overleeft hij moeiteloos een plas water over zich. Krefel heeft momenteel een heel uitgebreid gamma.

Of toch maar naar papier

Vind je dat digitale maar niks? Ben je verslingerd aan die unieke boekengeur en gaat er voor jou niks boven fysieke exemplaren, liefst vers van de pers en netjes alfabetisch gerangschikt in je boekenkast? Overweeg dan eens om een dwarsliggertje te proberen.

Ik las mijn eerste exemplaar zo’n 2 jaar geleden,. De leeuwentemmer van Camilla Läckberg, een van mijn favoriete auteurs. Het was een lichtgewicht boekje (ongeveer zo zwaar of zo licht als mijn iPhone), gemaakt uit flinterdun papier. De bladspiegel uit een ‘gewoon boek’ is horizontaal op 2 kleine pagina’s afgedrukt. Zo’n bladzijde meet 8 op 12 centimeter. Megacompact dus. Ik stopte het in mijn tas en begon er thuis uit nieuwsgierigheid onmiddellijk in te lezen.

Ik vond het meteen megahandig. Tot mijn verrassing is dit een aangename boekvorm die onmiddellijk natuurlijk aanvoelt en heel wat voordelen biedt:

  • Licht. Het boekje De Leeuwentemmer weegt maar 116 gram. Iets lichter dan mijn iPhone dus.
  • Compact: 120 x 82 x 15 mm. Past zelfs in de achterzak van je jeans.
  • Soms zijn ze ook goedkoper dan een conventioneel boek.
  • Door een speciale bindmethode blijft de dwarsligger probleemloos openliggen.

De dwarsligger even in beeld:

Klein nadeel is dat niet alle titels als dwarsligger verkrijgbaar zijn. Nog niet. Maar dat is volgens mij een voorlopig verhaal.

Tip: Ik zag dat deze topper verkrijgbaar is als dwarsligger: ‘Wees onzichtbaar van Murak Isik ‘, een weergaloos boek waarover ik eerder een blogpost schreef.