Op onze roadtrip doorheen de Spaanse Pyreneeën kwamen we eind augustus terecht in Alquézar: een prachtig middeleeuws dorpje, gelegen in Aragón, waar een happy few (in dit geval gelijk aan 300 mensen) wonen. Alquézar lijkt uit een rots gehold te zijn, ligt bij de rio Vero en kijkt uit over het Parque Natural Sierra y Cañones de Guara.
Het is een bezoek meer dan waard, niet alleen omwille van het schilderachtige centrum maar ook omdat je er tal van outdoor activiteiten kunt doen.

 Bij het binnenwandelen van het dorp kom je op een plein dat een eigenlijk een soort balkon is en waar je meteen je voeten onder tafel kunt schuiven in een van de geweldige restaurantjes. Niet alleen subliem qua eten maar ook omwille van het uitzicht. Onbegrijpbaar goedkoop ook. Voor € 16 aten we een driegangenmenu dat echt top was.

Wandel je verder Alquézar in, dan begrijp je meteen waarom het terecht een van de mooiste plaatsen in Aragón is. Mooie geplaveide steegjes, gevels met wapenschildmotieven en huizen in natuursteen die volledig opgaan in de omgeving. Sommige straatjes zijn overdekt wat welkom is op warme zomerdagen.

Alquézar wordt omringd door kloven en is een uitstekende uitvalbasis voor prachtige wandelingen. Er zijn verschillende routes uitgestippeld dootheen de Cañones del río Vero (canyons bij de Vero (rivier)). Van makkelijk tot een pak pittiger, en van kort naar lang. Raadpleeg het uitgebreide overzicht.

Als je kiest voor een tochtje naar de rio Vero, neem dan zeker zwemspullen mee. Er zijn geweldige plekjes om te zwemmen.

Voor de avontuurlijke zielen is er een breed aanbod aan outdooractivitieten zoals canyoning, rafting, klimmen… Bezoek het goed uitgeruste informatiecentrum voor meer uitleg en reservatie.

Nog enkele foto’s:

Alquézar