Een van de gevolgen van de coronacrisis is dat je je eigen gemeente herontdekt.
Niet essentiële verplaatsingen zijn tijdens de lockdown verboden, we worden verzocht in ‘ons kot’ te blijven. Erop uit trekken met je auto mag dus niet. Maar rondlopen in je buurt is gelukkig wel toegelaten en zo komt het dat ik de eerste stralende lentedag het idee krijg een wandeling in onze gemeente te maken.

We wonen in Overijse, vlakbij Brussel en het is er glooiend, groen en bosrijk. Meestal trekken we naar het Zoniënwoud als we in de streek willen stappen maar ik heb zin om andere oorden op te zoeken dus ik kijk even op wandelknooppunt.be of er een route in onze buurt is. Ik vind er een geschikte doorheen een deel van de gemeente dat me onbekend is.
Op bezoek bij druiventelers’ heet de tocht en het is een lus van 6 km lang. Het traject naar het startpunt en de afstand van de aankomst naar huis meegerekend, kom ik op 10 km. Ideaal voor een zonnige zondagnamiddag. Nog even de Wandelknooppunt app installeren en we vertrekken. Op zoek naar frisse lucht, mooie zichten en knooppuntbordjes.

De route brengt ons langs serres – Overijse is bekend voor zijn druiventeelt- en slingert doorheen rustige buurten. Na korte tijd moeten we een zandweg inslaan en bevinden we ons in een onbebouwde zone. Prachtige vergezichten en op een gegeven moment komen we bij het beschermde landschap Koningsberg. We lopen langs een hellingbos. De eerste keer dat ik dit gebied zie,  al het is maar enkele kilometers van mijn deur. Leuke weggetjes en ongelooflijk rustig. Heel af en toe kruisen we een andere wandelaar, de social distance wordt perfect gerespecteerd.

Enkele zichten:

Overijse - de serres op Solheide
De serres op Solheide
Op weg naar de Koningsberg
Op weg naar de Koningsberg
Het hellingbos op de Koningsberg
Het hellingbos op de Koningsberg

Het traject is echt heel eenvoudig te volgen. Alle bordjes hangen goed zichtbaar, missen is bijna onmogelijk.  Op de app staat de afstand van het ene knooppunt naar het andere.

Overijse: Bordjes met de knooppunten
Bordjes met de knooppunten

Overijse is heuvelachtig en het eerste deel hebben we af en toe wat moeten klimmen. Het laatste stuk is afdalen geblazen en brengt ons langs de vijvers vlakbij het centrum van het dorp. Normaal gezien zijn dit visvijvers maar vandaag is er geen enkele activiteit te bespeuren. Enkel het gepeddel, geduikel en gesnater van een toom eenden zorgen voor wat leven.
De vijvers zijn zo ongeveer het eindpunt van de route. Nog even het verlaten centrum van Overijse doorkruisen, om dan via enkel smalle weggetjes huiswaarts te keren.

Overijse - de visvijvers
De visvijvers bij het Kasteeltje
Het centrum van Overijse met zicht op de Sint-Martinuskerk
Het centrum van Overijse met zicht op de Sint-Martinuskerk

Terug thuis merk ik dat er nog een aantal uitgestippelde wandelingen door onze gemeente bestaan. Super, ik weet meteen wat ik volgend weekend ga doen

Wandelknooppunten en meer

Wandelen via knooppunten is leuk maar er bestaan nog andere manieren om routes uit te stippelen. Op https://outdooronly.nl/wandelen/wandelroutes/ vond ik alvast inspiratie. De info is gericht op Nederland maar is ook bruikbaar voor België.