Enkele maanden geleden kochten we een museumpas. Hiermee heb je in België toegang tot zo’n 170 musea en tentoonstellingen , waaronder het Muziekinstrumentenmuseum, het Hergé-museum, ADAM – Brussels Design museum, het BELvuemuseum, Keith Haring retrospectieve, Bois-du-Luc
Niet enkel highlights in Brussel maar verspreid over het hele land.

Zo’n pas is voor ons een interessante investering. We gaan namelijk geregeld op pad om onze cultuurhonger te stillen en toegangsgelden kunnen daarbij behoorlijk oplopen.
In principe was het Riolenmuseum in Anderlecht onze volgende halte. Nu niet meteen de meeste frisse plek  maar ik was getriggerd door de uitleg die ik online las. Weer eens wat anders dan het klassieke museumconcept. Het zijn niet enkel vitrines met uitgestalde voorwerpen en borden met info. Je maakt ook een tochtje in de Brusselse onderwereld, in de aders van de stad. Om op die manier veel te weten te komen over de geschiedenis van de Zenne en het onderhoud van het rioolnetwerk.

De coronacrisis trok echter een streep door mijn plannen maar net als een aantal andere musea, biedt ook het riolenmuseum een virtuele tour aan. Het is de enige oplossing nu en ik beschouw het dan maar als een voorproevertje van een echt bezoek. 

Op expeditie

Op het startscherm van de virtuele rondleiding zie je een 3D doorsnede van het museum. Je kan er doorheen navigeren, in- en uitzoomen en zo al een eerste indruk krijgen. Af en toe staan er bordjes waarop je kunt klikken om wat uitleg te lezen of een filmpje te bekijken. De gele zijn voor het Nederlands. Soms is de Nederlandse tekst nogal heel letterlijk uit het Frans vertaald maar het is wel te begrijpen.

Startscherm virtuele rondleiding
Menu virtuele rondleiding

Er bestaan verschillende manier om het museum te bezoeken. Links onderaan het startscherm van de virtuele rondleiding staat een menu met enkele icoontjes. Als je erover hoovert, worden ze uitgelegd. Om een eerste indruk te krijgen klik ik eerst op de Playknop.  De rondleiding start en ik klik ook op het pijltje zodat de highlights verschijnen. Elk hoogtepunt wordt omkaderd van zodra het in de video aan bod komt.

Een aantal beelden van wat er te zien valt:

De overkapte Zenne. ©E.Danhier
De collector van de Bergense Steenweg. ©E.Danhier

Een volgende mogelijkheid is zelf virtueel in het complex rond te wandelen. Zoals Google streetview werkt. De cirkels op de grond helpen om het traject te volgen. En omdat ik eerst de video’s bekeken heb, kan ik situeren waar ik me bevind.

Wat vond ik ervan?

Al bij al niet zo eenvoudig om het museum op deze manier in detail te bekijken. Het is even zoeken en  ik hou toch meer van the real experience. Zeker in een beleefmuseum zoals dit waar de omgeving een aparte ervaring moet zijn. Maar in de huidige context en de daaruit voortvloeiende beperkingen is het natuurlijk leuk dat deze kans aangereikt wordt. En ik heb tenminste al een eerste, goede indruk. Dus binnenkort, na de lockdown het echte werk. Ik kijk ernaar uit.

Website van het museum
De virtuele rondleiding