Je hoeft echt geen Kuifjefan te zijn om plezier te beleven aan het Hergémuseum in Louvain-la-Neuve. Ook no addicts zoals ik kunnen er enkele aangename uurtjes doorbrengen.
We trokken er vorige zondag heen en eerlijk gezegd, ik was aangenaam verrast. Het was een interessante kennismaking met de wereld van Hergé, de schepper van de wereldberoemde stripheld.
Het museum
In de tuin voor het museum staat een bronzen standbeeld van Hergé. Het is een prachtig beeldhouwwerk van de striptekenaar. Geconcentreed aan het werk, met naast hem een kleine Kuifje en Bobby en op zijn schouders zijn huisdier. Later in het museum kom ik te weten dat hij een grote kattenliefhebber was.
Het museumpand op zich is al de moeite waard. Een verbluffend staaltje architectuur, zowel van buiten als van binnen.
De constructie van het gebouw is echt speciaal. Van buitenaf lijken het scheve blokken en ook binnen staan de muren niet echt recht volgens mij.
Ik ben meteen weg van het interieur. Veel licht en ruimte, loopbruggen en mooie tinten die me doen denken aan het kleurenpalet uit de albums van Kuifje.
De dame aan het onthaal is supervriendelijk en screent onze museumpassen. Even later starten we, gewapend met een audioguide, ons bezoek. Eerst met de lift naar de bovenste verdieping want de expositie loopt van boven naar beneden.
De tentoonstelling verloopt chronologisch over 7 zalen die op hun beurt elk een specifiek thema behandelen.
De collectie is uitgebreid, afwisselend en belicht hele oeuvre van Hergé. Het draait dus niet enkel rond Kuifje, al krijgt die natuurlijk wel de meeste visibiliteit en aandacht.
Hieronder een walk-through met per zaal het thema en een hoogtepunt:
Zaal 1: de levensloop
Het leven van Georges Remi (pseudoniem van Hergé), zijn scoutsverleden en zijn tekenpassie worden hier toegelicht aan de hand van foto’s en tekeningen. We krijgen uitleg over zijn familie, over Totor (zijn eerste stripfeuilleton) en de Alpha-kunst, het laatste verhaal uit de Kuifjereeks dat nooit is afgeraakt omdat Hergé tijdens de productie stierf. Deze potloodtekening van de Alpha-kunst hangt aan de muur:
Zaal 2: een waaier van creaties
Hergé was niet enkel een striptekenaar. Hij werkte een tijd voor de pers en als reclametekenaar. Zijn uitgebreide grafische erfenis bestaat dus niet enkel uit albums. Aan de muur hangen een aantal mooie reclame-affiches die voor mij de blikvanger zijn:
Zaal 3: een papieren familie
Ode aan de figuurtjes uit de albums. De belangrijkste karakters hebben elk hun vitrine waarin ze getypeerd worden en aan de wanden hangen hun zwart-wit getekende portretten. Het is leuk om over hun karaktertrekjes te lezen. Helemaal mega vind ik de kroonluchter met de 226 portretten van alle personages.
Zaal 4: Cinema
Film en actualiteit hadden een invloed op het werk van Hergé. Achterin de zaal draait een film waarvan ik niet meteen de bedoeling begrijp. Veel interessanter is de uitleg in de virtines en in de inkijkboeken.
Zaal 5: Het laboratorium
Wetenschap komt geregeld voor in de Kuifje-albums. Denk maar aan de uitvindingen van Professor Zonnebloem. Midden in de zaal staat de rode raket uit het album ‘Raket naar de maan‘.
Zaal 6: Reizen en dromen
In deze ruimte veel aandacht voor de verre reizen van Hergé die doorschemeren in zijn albums.
Blikvanger is ingetwijfeld de haaienduikboor uit het album ‘De schat van Scharlaken Rackham‘.
Zaal 7: De Studio’s Hergé
Gaandeweg ontpopt de solo-artiest zich tot bedrijfsleider van Studio’s Hergé. We komen meer te weten over de uitgeverij, zijn samenwerking met zijn medwerkers en de oprichting van zijn bedrijf.
Zaal 8: De roem van Hergé
Hergé was wereldberoemd en had overal een schare bewonderaars. Dat liet de kunstenaar niet onberoerd. Zo horen we op de audioguide dat het hem telkens weer verbaasde fanmail van de andere kant van de wereld te ontvangen.
Ook Andy Warhol stak zijn bewondering niet onder stoelen of banken. Getuige daarvan is de quote die onder het schilderij hangt dat hij van Hergé maakte.
De tentoonstelling zit erop. Het is allemaal erg uitgebreid en we zijn er wel een poosje mee bezig geweest. Bij het verlaten van de laatste zaal zien we nog deze bonte collonne met albums:
Boutique Tintin
Na de achtste zaal duiken we nog even de museumshop in. Meestal zijn dat blitsbezoekjes maar in deze blijven we toch wat langer hangen. Er is niet enkel een heel gamma merchandising aan een redelijke prijs. Het en der staan en hangen verzamelobjecten met beperkte oplage die hun exclusiviteit uitschreeuwen. De prijs is dan ook navenant maar goed, ‘die hards’ denken er wellicht anders over. Leuk om in rond te snuisteren en een walhalla voor verzamelaars.
Het eetcafé
Laatste stop van ons bezoek. Na enkele uren Kuifje hebben we dat we wel verdiend. Gezellige ruimte met originele decoratie.
Praktisch
- Adres: Rue du Labrador 26, 1348 Ottignies-Louvain-la-Neuve
- Audiogids ook in het Nederlands
- Website van het museum
- Gratis met de museumpas
- Gratis toegang elke eerste zondag van de maand
29 januari 2020 op 06:46
Het lijkt mij een tof museum. Kuifje was nooit mijn favoriet maar wel van mijn vader dus we hadden enorm veel Kuifjes in de boekenkast staan. Het is echt een deel van mijn kindertijd. Ik ben in het verleden wel eens in het stripmuseum geweest in Brussel, daar hadden ze natuurlijk ook wel een deel aan Herge en Kuifje gewijd.
29 januari 2020 op 06:59
fantastisch, al ben ik geen grote Kuifje fan, dit zou ik ook zeker heel erg leuk vinden. Alleen de buitenkant is al prachtig van het museum. Prachtig de raket en de haaienduikboot. Echt gaaf.
29 januari 2020 op 07:43
Ik ken de verhalen van Kuifje niet, nooit gelezen, maar het museum zou ik wel willen bezoeken. Leuk en interessant!
29 januari 2020 op 09:32
jammer dat het zover weg is anders hadden wij er zeker een keer naar toe gegaan want wij houden wel van dit soort dingen 😀
29 januari 2020 op 21:40
Wat leuk om een keertje te gaan maar jammer dat ver weg
31 januari 2020 op 07:06
Oooh dit lijkt me echt een tof museum! Wat je zegt alleen het gebouw ziet er al super mooi uit. Ik ga het eens op me lijstje zetten om een keer te bezoeken.
31 januari 2020 op 07:34
Ik ben geen grote fan, maar vroeger de stripboeken wel gelezen. Dit lijkt me een leuk museum om een keer heen te gaan.
31 januari 2020 op 07:58
Schitterend museum lijkt het me. Nu eens kijken waar het eigenlijk ligt zodat het wellicht ene keer voor een weekendtrip een optie is om te bezoeken
31 januari 2020 op 11:51
je eerste zin haalde me over om niet direct la-maar te zeggen. Goed gedaan, want inderaad, dit lijkt me een heel leuk museum!! ( en dat had ik van te voren niet gedacht)
31 januari 2020 op 12:40
Als kind las ik Kuifje wel eens. Deze tentoonstelling lijkt me zeker de moeite waard. Dankjewel voor de tip!
1 februari 2020 op 09:34
Mijn vriend heeft heel wat boeken van Kuifje, dus hij zou dit museum zeker interessant vinden. Jammer dat het voor ons niet naast de deur is, maar wie weet in combinatie met een stedentrip in die regio.
1 februari 2020 op 18:37
Aaah! Lijkt me heel interessant maar echt jammer dat het zo ver weg is
5 februari 2020 op 17:13
Kuifje…. ik ben opgegroeid met Kuifje. Superleuk om te lezen. Lijkt mij een mooi museum. En wat valt er veel te bezichtigen. De papieren familie vind ik een leuke zaal.
2 maart 2020 op 14:09
Ik heb Kuifje nooit gelezen, sterker nog ik kom er nu pas achter dat Bobbie een kat is.
Maar dit lijkt me wel heel interessant en indrukwekkend. Vooral die kroonluchter!
2 maart 2020 op 21:19
Bobbie is een hond ;-). Beetje frappant gezien Hergé echt een kattenliefhebber is.