Bij sommige mensen doet de naam Keith Haring niet onmiddellijk een belletje rinkelen maar als je foto’s van zijn werken ziet, ken je hem ongetwijfeld.
In zijn korte maar intense carrière creëerde hij een typische stijl die iets tijdloos heeft en hem wereldberoemd maakte. Bovendien is zijn nalatenschap niet alleen doordrenkt van activisme en maatschappijkritiek, het is ook stevig gekleurd door de woelige jaren tachtig. Bij het bekijken van bepaalde werken word je dus meegezogen naar het einde van de vorige eeuw.

In de Bozar in Brussel loopt tot 21 juli een retrospectieve van deze Amerikaanse legende. 85 werken zijn er te bewonderen, gaande van tekeningen, schilderijen tot video’s, murals etc… We gingen erheen en vonden het echt de moeite waard.

Geniaal tumult

Aangekomen bij Bozar merken we dat we niet de enige zijn met dit idee. Ik vrees er even voor als ik de lange rij aan de kassa zie maar eens binnen kunnen we toch alles goed bekijken. Elkaar verdringen is er gelukkig niet bij.
De tentoonstelling spreidt zich uit over een aantal ruimtes. Bij het binnenkomen krijg ik al een glimlach op mijn gezicht bij het zien van een Micky Mouse in een tv-toestel. Uit de beginperiode van Haring. Blijkbaar was Walt Disney een van zijn inspiratiebronnen.

Keith Haring in Bozar Brussel

Heel fascinerend vind ik de film in de eerste zaal waarin Keith Haring aan het werk was. Ook al is de opname volgens mij versneld, het is ongelooflijk hoe vlug hij te werk ging. Wat een energie kwam er uit die man. Met een doeltreffende en doortastende zekerheid vulde hij grote vlakken met figuren die zo typisch zijn aan zijn stijl.

Video Keith Haring in Brussel

Er zijn heel wat werken die ik herken. Met de regelmatig terugkomende iconische elementen: blaffende honden, vliegende schotels, zwaar omlijnde duikelende mannetjes.….

Keith Haring in Bozar, Brussel
Keith Haring in Bozar, Brussel

Dat Haring overal schilderde, is duidelijk: in metrostations , op gebouwen, op straat en zelfs op de motorkap van een taxi.

Het is echt leuk om doorheen de zalen te gaan. Dankzij gedetailleerde uitleg en heel veel materiaal beschikbaar krijgen we een goed beeld van zijn nalatenschap, zijn intense leven en stormachtige carrière. Er hangen schilderijen, tekeningen, creaties op dekzeil, platenhoezen….

Enkele beelden:

Keith Haring in Bozar. Werk op dekzeil
Keith Haring in Brussel. Volgetekende motorkap van een taxi.
Keith Haring in Brussel. Platenhoezen.

Keith Haring en de wereld

Het werk van Keith Haring is energiek, toegankelijk, speels en lichtvoetig. Zijn stijl valt onder te brengen bij Pop-art, graffitikunst, modern art… Daarenboven was Keith een kunstenaar met een boodschap en een sterk engagement. Geld verdienen interesseerde hem niet echt. Een deel van de opbrengst van zijn kunst schonk hij namelijk aan liefdadigheidsinstellingen.
Hij uitte zijn afkeer tegen Apartheid en was actief betrokken in de strijd tegen Aids. Een ziekte waaraan hij zelf op 32-jarige leeftijd overleed.
Op een gegeven moment stuiten we op de roze driehoek, het symbool van de homo- en lesbische beweging. En kort daarbij een ander bekend werk.

Silence=death
Ignorance = fear

Blacklight room

De laatste zaal is de blacklight room. Ik had vooraf op de website gelezen dat die omwille van de fragiliteit van de werken maar enkele tijd slots per dag toegankelijk is. Voor we de ruimte binnenwandelen lezen we dat er heel luide muziek kan zijn. Maar dit is loos alarm. Op het aangegeven tijdstop verandert enkel de verlichting naar blacklights en merken we de impact op de kleuren in de werken.

Normale belichting

Blacklights

We doen ongeveer anderhalf uur over de tentoonstelling en ik ben echt blij dat ik het gezien heb. Dit is een top-expositie voor jong en oud. Mooie werken, genoeg afwisseling en heel veel context.
Wat een fenomeen was Keith Haring. Jammer dat hij zo vroeg gestorven is. Zijn nalatenschap blijft gelukkig een groot succes. De grote stroom bezoekers en de lovende kritieken zijn het bewijs.

Praktisch

De toegangsprijs bedraagt €18 maar is gratis voor houders van een museumpas. Verdere praktische info over de retrospectieve is te vinden op de website van Bozar .