Eind januari krijg ik het aanbod om, in ruil voor een review, een foto op hout te laten afdrukken via www.fotophout.nl.
Eerlijk gezegd heb ik daar zelf nog nooit aan gedacht. Ik ben best nieuwsgierig en ga onmiddellijk wat rondkijken op de site. De verschillende voorbeelden zien er aantrekkelijk uit dus ik ga graag op het voorstel in.

Aan de slag: een foto kiezen

Het uitkiezen van een geschikte foto neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Maar het wordt ook leuk. Een uitgelezen moment om nog eens door alle vakantiefoto’s te gaan en op die manier herinneringen op te halen.
Na een grondige selectie blijven er een aantal kanshebbers over en uiteindelijk valt de keuze op deze foto die ik nam tijdens een uitstapje naar Doel, een spookstadje bij de Nederlandse grens.

Grafffti in Doel

Toen het dorp eind jaren negentig langzamerhand leegliep, zakten graffitikunstenaars uit de hele wereld af naar Doel om gevels van leegstaande huizen te beschilderen.  Er zijn best wat kunstwerken bij en eentje ervan vond ik de perfecte achtergrond voor een foto van mijn dochter.

Welke artiest zijn handtekening onder dit art work mag zetten, heb ik niet kunnen achterhalen. Belangrijk is echter dat het een mooi beeld oplevert. Het overwegende rood past op verschillende muren in ons huis en bovendien is het beeld groot genoeg zodat de afdruk mooi scherp wordt.

Bestellen

Ok, we hebben een foto. Over een houtsoort moet ik niet nadenken want het aanbod geldt voor een afdruk op planken voor binnen. Er zijn nog andere mogelijkheden maar die hoef ik dus niet af te wegen.

De uitleg op de website is veelbelovend. De foto wordt haarscherp afgedrukt door een Fine Art printer op mooi vurenhout. Klinkt dus goed en ik klik op de knop om aan het bestelproces te beginnen.  
Eerste stap is het opladen van een foto. Daarna moet ik een aantal keuzes te maken:

  • De houtsoort
  • Positie van de planken
  • De uitsnede
  • Het formaat: verschillende mogelijkheden + optie voor eigen grootte

Formaat en houtsoort maken deel uit van het aanbod en vermits het een foto in landschap is, geeft het systeem ook meteen aan dat de uitsnede liggend is. Wil je dat veranderen dan kan dat natuurlijk.
Over de positie van de planken (verticaal versus horizontaal) moet ik even nadenken maar voor deze foto lijkt verticaal de beste keuze.

Bij de volgende stap worden drie extra opties voorgeschoteld, elk aan een extra kost:

  • Het ophangsysteem laten meeleveren. Check! Ben ik meteen al zeker dat ik het juiste materiaal heb.
  • De mogelijkheid de gekozen foto door professionals te laten controleren op kwaliteit. Ik neem het zekere voor het onzekere en vink de checkbox aan. 60 x 80 cm is best groot en ik wil op zeker spelen.
  • De foto laten whitewashen. Op de site wordt dat aangeraden en ook hier ga ik op in. Doe je dat niet, dan worden de kleuren minder fel en dat zou zonde zijn bij dit beeld.

Daarna krijg ik een preview te zien. Vrij klein maar het geeft wel een goed beeld en ook de nodige zekerheid. Ik ben tevreden en voeg het resultaat doen aan mijn winkelwagen. Nog kort even een overzicht van alle gekozen opties en ga ik over tot bestellen. De verzendkosten zijn gratis, ook vanuit Nederland naar België.

Het hele proces verloopt gesmeerd. Het is een gebruiksvriendelijke website met een duidelijke structuur en makkelijk aankoopproces. Bovendien is de site responsive zodat je een goeie surfervaring hebt op je telefoon.

Het resultaat

De daaropvolgende dagen krijg ik geen reactie op de beeldcontrole dus ik vermoed dat mijn foto geschikt is. Gelukkig maar.
Exact een week na de bestelling wordt de foto geleverd, stevig verpakt en goed beschermd.

We zijn meteen in de wolken als we het resultaat zien. Het is echt geweldig. De kleuren zijn warm en het beeld is scherp. Overduidelijk dat dit kwalitatief materiaal is. De planken zijn 10 cm breed en 2 cm dik en de foto weegt behoorlijk zwaar. Gelukkig heb ik ingetekend voor een aangepast ophangsysteem en nadat we een geschikte plek hebben uitgezocht, hangen we de foto op. Hij hangt prachtig op onze witte muur.

We zijn echt heel erg opgetogen met deze nieuwe aanwinst. Niet alleen omwille van de mooie afdruk maar ook omdat een eigen foto toch een extra dimensie geeft en herinneringen oproept.
Bij het uitzoeken van een geschikt beeld, had ik me trouwens al gerealiseerd dat ik eigenlijk dringend wat meer met mijn vakantiefoto‘s moet doen. Sommige gebruik ik voor mijn blog maar de meeste staan ergens op mijn pc, op mijn camera of in de cloud en erg vaak kijk ik er niet naar.
Misschien eens een foto op plexiglas laten maken? We hebben in ons huis een wereldkaart op plexiglas hangen en die vind ik erg geslaagd. Of van de mooiste reizen een fotoboek laten maken? Het is een voornemen dat ik toevoeg aan mijn 2020-lijstje.

Wat vinden jullie van deze foto op hout?

Op de foto’s lijkt er een kleurverschil te zijn tussen het origineel en de afdruk. Dit is in werkelijkheid nauwelijks het geval. Het verschil komt door de belichting van de foto van de afdruk.

Ik heb deze foto op hout gekregen met de vraag er iets over te schrijven. Het feit dat ik deze cadeau kreeg, heeft mijn mening over het product niet beïnvloed. Meer info in de disclaimer.