Er zijn zo van die boeken die je moeilijk naast je kunt leggen. Het moois dat we delen van Ish Ait Hamou‎ is er zo eentje. Verschenen vorig jaar in de herfst en wekenlang een vaste waarde in de boeken top 10. Terecht want het is heel mooi en erg aangrijpend. Deze roman moet je echt lezen.

Waarover gaat het?

Het moois dat we delen van Ish Ait Hamou‎.

Centraal staan twee mensen die elkaar eerst niet kennen. Beiden leggen een zwaar gewicht aan pijnlijke ervaringen in de weegschaal. Soumia is een jonge Marokkaanse vrouw die de gevolgen van een verschrikkelijk gebeurtenis met zich meedraagt en moeizaam haar weg zoekt. Luc is een oude Vlaamse man aan wiens huwelijksgeluk bruusk een eind kwam en sindsdien moeilijk uit de dieperik raakt. Beetje bij beetje beland je als lezer op het raakvlak tussen Luc en Soumia en ontdek je hoe hun wegen kruisen.

Aangehaalde thema’s zijn terrorisme, radicalisering, vooroordelen…. Problemen inherent aan onze tijdsgeest en dat maakt het verhaal ook geloofwaardig. Maar er klinken ook positieve geluiden: respect, openheid en de kracht van de conversatie.

Wat vond ik ervan?

Ish Ait Hamou heeft een beeldende schrijfstijl: vlotte zinnen, makkelijke woorden en een gestadig tempo. De beide protagonisten leer je snel en goed kennen doordat hun gedachten beschreven worden. Het zijn karakters die je meenemen en elk deel uitmaken van een andere cultuur.
De auteur hanteert de ik-vorm maar lijkt te observeren. Hij schrijft zonder te (ver)oordelen, vanuit een toekijkend standpunt.
De opbouw is aangenaam. Het verhaal is namelijk versneden in korte hoofdstukken wat handig is als je er af en toe eentje wil lezen. Wat ik vooral zo mooi vind zijn de titels van de vier grote blokken die de evolutie van het verhaal reflecteren. Zij, hij, hij en zij, wij. Korter en krachtiger kan een synergie niet geformuleerd worden.
Deze roman stemt beslist tot nadenken. Maar wat vooral blijft hangen is de confronterende, laatste zin. Ik citeer hem hier niet, daarvoor moet je het boek zelf lezen. Maar bam! Hij hakt erin en kan tellen als spiegel van onze samenleving.

De auteur

Het moois dat we delen is het vierde boek van de creatieve duizendpoot Ish Ait Hamou, een Belgische schrijver van Marokkaanse origine. Naast auteur is hij ook televisiepresentator, danser en choreograaf, onder meer in So you think you can danse.

Leer hem en zijn boek even beter kennen:

Ja kan dit pareltje onder meer bij bol.com en bookspot.be kopen. Bij die laatste staat er een inkijkexemplaar zodat je even een stukje kan lezen.