Dat je nooit te oud bent om uit te pakken met een prachtige debuutroman bewijst de zeventigjarige Delia Owens met haar schitterende boek ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’. Terecht langer dan een jaar op de The New York Times Best Seller list en ook in ons taalgebied een topper. Een weergaloos verhaal dat boeit van in het begin, verrassende wendingen heeft en uitmondt in een geweldig einde.

Waar gaat het over?

We schrijven begin jaren 50 van de vorige eeuw. De zesjarige Kya Clark groeit alleen en verlaten op in de kustmoerassen van North Carolina. Haar moeder was letterlijk haar leven uitgewandeld, haar broers en zussen hadden andere oorden opgezocht en uiteindelijk was ook haar drankzuchtige vader vertrokken.

De jonge Kya leert zelfstandig te overleven in de oude, gammele gezinshut, midden in de zompige moerassen van Noord-Carolina. Veel contact met de buitenwereld heeft ze niet en in het nabijgelegen dorp wordt ze scheef bekeken. Ze is anders en krijgt de naam ‘moerasmeisje’. Enkel met Jumpin en Mabel van de zwarte gemeenschap heeft ze een band.

Kya brengt haar dagen door met het bestuderen van de natuur, het verzamelen van veren en schelpen en het voeren van meeuwen. Gaandeweg ontwikkelt ze een innige band met de natuur en gebruikt ze haar kennis ervan om relaties te begrijpen. Ondertussen klampt ze zich ook vast aan de gedachte dat haar moeder terugkomt.
Op een gegeven moment leert ze Tate kennen. Een jongen uit het dorp, die haar leert lezen en waarmee ze vriendschap sluit. Een innige band die op een moment wordt afgebroken.
De eenzaamheid van Kya en haar diepe verdriet elke keer wanneer iemand haar in de steek laat, is voelbaar en hartverscheurend. Maar Kya is een overlevertje en wat later ontmoet ze iemand anders. Chase, de golden boy uit het dorp. Wanneer hij later dood wordt teruggevonden in het moeras, is Kya een van de verdachten.

Wat vond ik ervan?

Een meeslepend, diepgaand en ontroerend verhaal van eenzaamheid, liefde en verbondenheid. In combinatie met spanning en mysterie. Het hele verhaal is erg beeldend geschreven. Je ziet echt alles voor je: de hut, het moeras, de oevers en Kya’s boot…. Het verlangen van Kya om anderen te leren kennen en aanvaard te worden is zo tastbaar. De auteur wisselt beide verhaallijnen vakkundig af en laat ze mooi in elkaar overvloeien.

Het is niet makkelijk om dit boek in een categorie onder te brengen. ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ is een mengeling van een crimi, een love story en een ode aan de natuur. Misschien verklaart die mix ook het succes. In het boek zitten elementen van romantiek, mysterie,  misdaad en natuurwetenschap. Dat laatste komt tot uiting in de gedetailleerde beschrijvingen van fauna en flora, die de achtergrond van de auteur weerspiegelen. Delia Owens is natuurwetenschapper en zoöloge die heel wat jaren het wild in Afrika bestudeerde. Eerder publiceerde ze alle enkele wetenschappelijke werken maar ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ is haar eerste roman. Een bijzondere en inspirerende dame.

Leer haar en Kya even beter kennen:

Daar waar de rivierkreeften zingen is onder meer verkrijgbaar bij bol.com en bookspot.be. Op beide sites kun je alvast een stukje lezen. Ook verkrijgbaar als ebook.