Al bijna 20 jaar woon ik bij Brussel en toch blijf ik er telkens weer nieuwe dingen ontdekken. Het huis van de Europese Geschiedenis bijvoorbeeld, in de Europese wijk van onze hoofdstad.
Eerlijk gezegd had ik er nog nooit over gehoord. Het was eerder toevallig dat ik het bestaan ervan ontdekte. Gewoon door wat rond te surfen op het web.
Het museum is een initiatief van het Europees Parlement en is gevestigd in het prachtig gerenoveerde Eastmangebouw, een voormalige tandheelkundige kliniek. Zo’n dikke 2 jaren geleden opende het de deuren, op 6 mei 2017 om precies te zijn. Vrij recente attractie dus en dat merk je onmiddelijk tijdens het bezoek. Het interieur oogt nieuw en telt een aantal prachtige expositieruimtes.
Bij het binnenkomen lijkt het alsof je een vliegreis gaat maken. Er wordt een strenge veiligheidscontrole gehanteerd. Jassen, tassen en riemen moeten in een bak op een band en worden net als op de luchthaven gescand.
Toegang betalen hoeft niet, het museum is gratis en dat is een meevaller.

De tijdelijke tentoonstelling: Resthless Youth

Vooraleer we aan het grote werk beginnen (onderdompeling in de Europese Geschiedenis) bezoeken we de tijdelijke tentoonstelling ‘Omstuimige jeugd, opgroeien in Europa van 1945 tot nu’. Vier generaties jongeren worden belicht, uit verschillende landen. Er wordt aangetoond hoe ze hun eigen weg gingen en komaf maakten met gevestigde waarden.
We ontdekken hun protesten, meningen, dromen en hun drang om de grenzen over te steken. Er is aandacht voor de jongerenbewegingen van vroeger en nu, de subculturen en identiteitsuitingen… Alles wordt uitgelegd via objecten, muziekfragmenten en beelden uit journaal. Leuk om doorheen te lopen en af en toe waan ik me in een fysieke weergave van het bekende radio- en tv-programma de ‘Prehistorie’.
Sommige voorwerpen doen me bovendien glimlachen en brengen me terug naar mijn eigen jeugd- en kindertijd. Zoals een tienerkamer uit de jaren tachtig bijvoorbeeld. Compleet met posters uit de Joepie op de wand geprikt. Boy George en aanhang in volle glorie. Waar is de tijd…

Enkele beelden:

Tentoonstelling Restless Youth in het Huis van de Europese Geschiedenis. Items uit de jaren 60.
Tentoonstelling Restless Youth in het Huis van de Europese Geschiedenis. Slaapkamer uit de jaren 80.

Deze tijdelijke tentoonstelling loopt van 1 maart 2019 tot eind februari 2020.

De permanente tentoonstelling: detailschets van de Europese geschiedenis

En dan de hoofdmoot. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: dit is wat mij betreft een absolute aanrader voor elke Europeaan. Of sterker nog: verplichte kost. Een leerrijke weergave van onze oorsprong, ons verleden en een verklaring van de hedendaagse structuren.

Vooraleer we onze reis doorheen de geschiedenis van Europa aanvatten, halen we een tablet af, die we meekrijgen in ruil voor een legitimatiebewijs. De uitleg is beschikbaar in de 24 officiële talen van de EU, waaronder dus ook het Nederlands.
Ik ben aangenaam verrast door de kwaliteit van de multimediagids. De instructies zijn duidelijk, je wordt behendig doorheen de expositie geloodst en de geluidskwaliteit is prima. Een aangename stem vertelt korte stukjes die per stop ongeveer een halve minuut duren. Op elke verdieping staat een museumwachter die je graag op weg helpt als het even niet lukt. Ze waken over het behoud van de expositie. Wie leunt tegen een vitrinekast wordt onmiddellijk terechtgewezen. Ondergetekende helaas ook.

Multimediagids in het Huis van de Europese Geschiedenis

Vertrekpunt is de geschiedenis van Europa in zijn geheel. Niet die van elke lidstaat afzonderlijk.
De tablet gidst ons doorheen het woelige verleden en boeiende heden van ons rijke en diverse continent. Het is een beleving in drievoud: kennismaking, opfrissing en ook confrontatie. Politieke stromingen en maatschappelijke bewegingen worden in hun context uitgelegd. Met aandacht voor enkele inktzwarte bladzijden uit onze geschiedenis: de oorlogen, de vluchtelingen, de Jodenvervolging…. De collectie is uitgebreid, erg uitgebreid en bestaat uit objecten uit meer dan 300 musea en verzamelingen. Ook heel veel beeldmateriaal op grote schermen, wat de tentoonstelling een pak afwisselender maakt. Niet alles is trouwens heavy stuff, er worden ook heel wat luchtige onderwerpen aangekaart.

Je bent er wel even zoet mee. 5 verdiepingen (er is een lift) en 4000 m². Mooie zalen met veel ruimte. Erg aangenaam om in rond te lopen. Het is duidelijk dat het Huis van De Europese Geschiedenis zijn weg naar het grote publiek nog moet vinden. Erg vind ik dit niet. Tijdens ons bezoek is het er behoorlijk rustig.

Expositieruimte in het Huis van de Europese Geschiedenis
Expositieruimte in het Huis van de Europese Geschiedenis

Op hun website vind je alle inlichtingen die je nodig hebt om je bezoek te plannen. Openingstijden, bereikbaarheid, speciale programma’s etc…. Een ding klopt niet op hun pagina met algemene informatie en moet dringend herzien worden. Er staat namelijk dat een bezoek aan het Huis van de Europese Geschiedenis ongeveer anderhalf uur duurt. Onmogelijk als je alles wil zien. Ik deed er zelf meer dan 4 uur over. En had gerust langer kunnen blijven.

Het Huis van de Europese Geschiedenis in het journaal:

Andere bezienswaardigheden in en rond Brussel: