Het is 1 januari en ik heb het voorrecht om wakker te worden in Kaapstad, een van de meest fantastische steden ter wereld. Ondanks de korte nacht (het was best laat geworden) wil ik de eerste dag van het nieuwe jaar niet in bed doorbrengen dus ik besluit iets actiefs te doen. Goeie voornemens zijn er ten slotte om waargemaakt te worden en ik moet de oudejaarsnacht (die overigens geweldig leuk was) uit mijn ledematen schudden. Het is bovendien volop zomer, met een stralende zon aan de hemel en weinig wind. Ideaal weertje dus om op pad te gaan en ik heb mijn zinnen gezet op de Tafelberg, een van de belangrijkste Kaapse bezienswaardigheden én een van de 7 natuur-wereldwonderen.

Zicht op de Tafelberg

Dit imposant natuurfenomeen vormt de backdrop van de stad en is een walhalla voor natuurliefhebbers en wandelaars van verschillende niveaus. Met meer dan 300 verschillende wandelroutes, gaande van makkelijk tot heel pittig (lees: soms gevaarlijk).
Terwijl ik mijn voorbereidingen tref, zie ik vanuit het raam dat er weinig wolken rond de top hangen. Nog een bijkomende reden om er vandaag heen te gaan. Al kan het best zijn, dat hij in de loop van de dag in een wolkendek gehuld wordt. Het weer in Kaapstad kan namelijk snel omslaan. En zeker op de berg.

Een backpacker die ook in het hostal verblijft, heeft zin om mee te gaan.
De berg is makkelijk bereikbaar vanuit het centrum van Kaapstad en algauw staan we aan de ingang van de kabelbaan. In plaats van naar boven te stappen en naar beneden te komen met de kabellift, doen we het in omgekeerde richting omdat we denken dat dit makkelijker is. Een wel erg foute inschatting blijkt achteraf…..

De kabellift van de Tafelberg in Kaapstad

Maar goed, na 5 minuten staan we boven en merken we dat we niet de enigen zijn. Er is best veel leven op de top. Heel wat mensen kuieren rond en voortdurend klinkt er geklik van camera’s. Het zicht op Kaapstad en omgeving is adembenemend.
Zo boven op de platte top van deze iconische berg staan is een geweldige ervaring. Ik had vooraf gelezen dat het uitzicht fenomenaal is en dat klopt ook. Het is helder weer en we kunnen mijlenver zien. We zien de stad in het zonlicht, pieken van de omringende bergen en de rest van het Table Mountain National Park waarin de berg gelegen is. Ik heb spijt dat ik mijn verrekijkertje niet bij me heb. Gelukkig mag ik er even eentje lenen van 2 sympathieke Nederlanders die me horen balen.

Zicht vanop de Tafelberg

Op de top zelf kan je ook een aantal wandelingen maken als je wil maar het wordt de afdaling.
In de shop raden ze ons aan om via de Platteklip Gorge trail te gaan. Een veilige en goed gemarkeerde route.

Na enkele minuten afdalen zie ik plots een dassie (Afrikaans voor Kaapse klipdas) die ons verweesd aanstaart. Net alsof hij moet bekomen van een bruisend nachtje feesten. Het is een megaschattig diertje dat frequent voorkomt op de Tafelberg en duidelijk gewend is aan mensen. Hij verroert namelijk geen vin als ik hem zachtjes benader.

Dassie (Kaapse klipdas) op de Tafelberg

We vervolgen ons pad, ongeveer zo’n 800 rotstreden. Mooie bloemen en planten (de beroemde Kaapse flora!) en schitterende uitzichten. Ik lees onderweg dat er ook heel wat dieren op de berg leven: haviken, stekelvarkens, reebokken en de zeldzame spookkikker…..  Maar op onze tocht komen we dus enkel de dassie tegen.

Tijdens de afdaling kruisen we geregeld mensen die de berg opklimmen. Verschillende nationaliteiten en alle wandelaars met wie we een kort praatje maken , vragen hoelang de klim ongeveer nog duurt. Behalve dan 2 landgenoten. Zij zitten met een andere eerste bekommernis. Of het daarboven mogelijk is een pint te drinken. Ik stel hen gerust en vind hun vraag grappig typerend. Zelfs een behoorlijk zware fysieke inspanning krijgt de bourgondische aard, die ons Belgen zo eigen is, niet klein.
Niet iedereen heeft echter tijd om even te kletsen. ‘I try to break my personal record’, hijgt er eentje terwijl ze ons voorbij schiet in een stevig en geoefend tempo. De berg beklimmen is blijkbaar een favoriet tijdverdrijf van de Kapenaars en waarom ook niet. Ik kan me weinig mooiere work outs indenken.

De afstand bedraagt ongeveer 3 km en af en toe zijn er steile stukken. Ik zie ook alleen maar mensen die klimmen. Niemand daalt de berg af en na een tijdje begrijp ik waarom. Ik krijg last mijn kuiten en voel af en toe een stekende pijn in mijn knieën.
Na een dikke 2 uur staan we beneden en strompelen we naar de bus. Het duurt een aantal dagen vooraleer de pijn in mijn benen weg is.
De eerste dag van het jaar heeft me twee zaken geleerd . De Tafelberg is een van de mooiste wandelingen die ik ooit maakte. En voortaan zal ik eerder een berg beklimmen dan afdalen.

Tips

  • Zorg dat je in goede conditie bent
  • Neem water mee
  • Kies een veilige route
  • Check het weer
  • Trek voldoende tijd uit
  • Klim de berg op en kom terug met de kabellift
  • Geniet!