Soms hoef je echt niet ver te gaan om weer eens een geweldige ontdekking te doen. Afgelopen zondag maakte ik kennis met de wereld van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon, die over tot over de landsgrenzen bekend is. In Terhulpen, op zo’n 20 kilometer van Brussel en net over de taalgrens, kan je in een boerderij van Chateau de la Hulpe, kennismaken met zijn oeuvre. Folon schonk namelijk 500 werken aan de stichting Folon en heeft er een poëtische plek van gemaakt. Het is een van de origineelste tentoonstellingen die ik al gezien heb en waar ik erg van genoten heb.

De wereld van Folon

Ver is het niet. Voor ons is het bijna een thuismatch dus we komen al snel aan bij the place to be. De authentieke hoeve die de tentoonstelling herbergt, is bijna idyllisch gelegen midden in het uitgestrekte Solvay park. Het is een paar honderd meter wandelen vanaf de parking.

Omdat we nog in Coronatijd zitten, moesten we vooraf een slot reserveren. Net als bij 7 Arts en de Expo over Punk Graphics vind ik dit een voordeel. Nergens de grote massa, het aantal bezoekers per tijdstip is namelijk gelimiteerd. Bij Folon is het bovendien zo georganiseerd dat reservatie per reservatie het museum binnen kan dus je hebt echt de tentoonstelling voor je alleen.

Het begin is in ieder geval al erg origineel. Eerst kijken we naar een korte video en daarna worden we op een verrassende manier binnengeleid. Wat er precies gebeurt, verklap ik niet want dan is de lol eraf als je zelf gaat. De ingang van het museum is in ieder geval een van de verschillende goed gevonden accenten die een leuke wink geven aan het bezoek.

Na de verrassende intro zijn de verwachtingen hoog gespannen en we worden niet teleurgesteld. Het is een boeiende en uitgebreide collectie die een mooi beeld geeft van een veelzijdige kunstenaar. Folon was tekenaar, illustrator, ontwerper,  schilder en beeldhouwer en ontwierp affiches, prenten, postzegels, collages, covers, etsen, beeldjes, glasramen… Een creatieve duizendpoot die heel wat heeft gecreëerd.

Enkele beelden:

Fondation Folon: tekening
Tekening
Fondation Folon: poster
Poster
Fondation Folon: collage
Collage op hout
Fondation Folon: covers van tijdschrift Time
Covers van tijdschrift Time
Fondation Folon: postzegels en briefomslagen
Postzegels en briefomslagen
Fondation Folon: glasraam
Glasraam
Fondation Folon: beeldjes
Beeldjes

De tentoonstelling draait niet alleen rond de werken van Folon maar is een totaalbeleving. Je wordt binnengeleid in een dromerig universum . Alles lijkt te kloppen en is prachtig in scene gezet. Ook dit is werk van de hand van de kunstenaar. In een bepaalde ruimte hangen enkel werken waarin telkens een boot centraal staat. Op de achtergrond hoor je het ruisen van golven.

Je herkent zijn werk meteen. Alles ademt zijn typische stijl uit die best iets tijdloos heeft. Felle en zachtere kleuren die elkaar afwisselen. Folon gebruikt ook verschillende technieken: kleureninkt en Oost-Indische inkt op karton, aquarel en potlood op papier, olie op hout…..

Mooi om zien vind ik ook de wand waar allemaal affiches hangen. De muur wordt omringd door spiegels wat een indruk van oneindigheid weergeeft. Weer een van de speelse optische effecten. 

Affiches ontworpen door Folon
Wand met affiches

Je krijgt ook inzage in zijn werkomgeving. Op een gegeven moment komen we langs het beeldhouwatelier van de kunstenaar. Zijn getekende figuurtjes krijgen een geslaagde vertaalslag in zijn beelden. Ook hier een indrukwekkend en groot nalatenschap.

Atelier van Folon
Atelier

De blauwe man

Echt iconisch is zijn blauwe man die af en toe doorheen de expo opduikt. Al dan niet in het blauw. Hij lijkt de rode draad doorheen de expo en duikt op in verschillende gedaantes. Op tekeningen, affiches, als sculptuur….

Folon: sculptuur van de Blauwe Man
Sculptuur van de ‘Blauwe’ man

En ook enkele malen in scene gezet:

Folon: de blauwe man aan zee
Zittend op echt zand. De zee is geprojecteerd op de wand
Folon: de Blauwe Man
Balancerend op een lader in een mini planetarium
Fondation Folon
Als fontein

Het is een figuurtje waarmee Folon blijkbaar graag speelt. Op een gegeven moment komen we in een kamer vol met spiegels, een soort van cocon die een beetje bolvormig is en de inhoud van het hoofd van de Blauwe Man weergeeft. Of weerspiegelt om het letterlijk uit te drukken. Nog een opzet die de tentoonstelling afwisselend maakt.

Folon Fondation: spiegelruimte
Spiegelruimte: in het hoofd van de Bauwe Man

Buiten het museum

Recht tegenover de ingang van het museum bevindt zich de Taverne de l’Homme Bleu. Mooie setting: op het erf en met en uitnodigend terras. Jammer genoeg was er op dat moment geen plaats en om inde rij te gaan staan, had ik geen zin. Dus kiezen we voor een wandeling in het park waar de hoeve gelegen is. En dit werd dan meteen de tweede verrassing van die dag.  Domaine Solvay is een prachtig, uitgestrekt park met boswegels, meren en een rijke flora. Het zou zonde zijn om huiswaarts te keren zonder nog even een wandeling te maken doorheen dit groene juweeltje.

Even een indruk:

Domaine Solvay
Domaine Solvay

Praktisch