De volgende tentoonstelling in het rijtje, na Punk Graphics, is 7 Arts: Belgische avant-garde. Sinds 19 mei weer open en verlengd tot 9 augustus. De expo draait rond het eigenzinnige en strijdvaardige avant-gardetijdschrift 7 Arts, dat in 1922 opgericht werd door 5 jonge artistieke Brusselaars.
Het blad verscheen in krantenformaat en kwam op voor de ‘plastique pure’ of de ‘zuivere verbeelding’: het aanwenden van geometrische abstractie als spreekbuis van de moderne samenleving en komaf wou maken met de toen gangbare  kuststromen. De avant-garde uitte een sterke wil om te vernieuwen en floreerde begin vorige eeuw in Brussel.

Bladzijden uit het avant-gardetijdschift 7 Arts.


7 Arts schreef over alle soorten kunsten, muziek, film, gravures – maar architectuur en film waren de spil. Volgens de schrijvers bundelen die 2 disciplines alle kunstvormen samen en injecteerden kunst in het leven van de moderne mens. Het blad was een vurige uitdrager van de moderniteit, een bezieler van de toen gangbare Moderne Beweging en werd wekelijks verspreid. Ook buiten België. Tot 1928.

Het bezoek

Het is coronatijd en via de website moet je een slot boeken. Uit voorzorgsmaatregelen en op zich heeft dat wel een voordeel: er wordt maar een gelimiteerd aantal bezoekers toegelaten wat maakt dat je alles rustig kunt bekijken. In de inkomsthal liggen verzorgde brochures in 3 talen, met heel wat uitleg.
Het is leuk om rond te lopen in de expo. En de insteek, namelijk een tijdschrift, is best apart. De tentoongestelde werken dateren uit de periode dat het blad verscheen. Er hangen creaties van grote en minder bekende namen uit de avant-garde. En her en der ook ingekaderde bladzijden uit het tijdschrift.

Dat sommige objecten de kaap van 100 bereiken, is verrassend. Ze ogen jonger en moderner. Het is een afwisselende verzameling die getoond wordt: meubels, architectuurplannen, affiches, kledij, etsen, schilderijen….

Fotograferen is lastig. Flitslicht mag niet en sommige werken hangen achter glas waardoor je last krijgt van reflecties. Desondanks toch enkele beelden:

7 Arts - Belgische avant-garde
Portfolio met linosneden uit 1922
7 Arts - Belgische avant-garde
Tapijtontwerpen uit 1923

7 Arts - Belgische avant-garde
Dienbladen uit 1920
7 Arts - Belgische avant-garde
Affiche uit 1922
7 Arts - Belgische avant-garde
Zetel uit 1924
7 Arts - Belgische avant-garde
Decor en danskostuum uit 1923
7 Arts - Belgische avant-garde
Meubels uit 1927
7 Arts - Belgische avant-garde
Ontwerp bijzettafel uit 1927

Praktische info:

  • Het bezoek duurt ongeveer een uurtje
  • Registreren is verplicht
  • Adres: Kluisstraat 55, 1050 Elsene (Brussel)
  • Website
  • Gratis met een museumpas