In Mons (Bergen) loopt van 31 oktober 2020 tot 18 april 2021 de tentoonstelling ‘Roy Lichtenstein – Multiples visions’. Een aanrader voor wie van moderne kunst en in het bijzonder van pop art houdt.
Eerder dit jaar waren we al naar de retrospectieve van Keith Haring geweest en ook Andy Warhol in Luik komt binnenkort aan de beurt. In een tijdsspanne van minder dan een jaar kennismaken met 3 popartmeesters en artistieke iconen uit de 20e eeuw… Het kon slechter.

Reservatie en ontvangst

Wanneer ik de tickets online wil boeken, merk ik dat we niet de enige zijn die naar de tentoonstelling willen. Ik reserveer op 18 december en vind het eerste vrije slot voor twee personen pas voor twee weken later. Een gevolg van de coronamaatregelen natuurlijk (ze laten per tijdsslot maar een beperkt aantal personen toe) maar ook een indicatie dat deze expo toch de moeite waard moet zijn.

The place to be is het BAM wat staat voor Beaux-Arts Mons ofwel Schone Kunsten Bergen. Blijkbaar organiseren ze hier vaker interessante events dus het is er eentje om in de gaten te blijven houden.
Bij aankomst in het BAM is de ontvangst aan de balie hartelijk.
Er wordt ons uitgelegd op welke verdiepingen in het museum we moeten zijn en we krijgen een verzorgde brochure mee. Op de tickets staat dat er geen vestiaire ter beschikking is en dus ben ik aangenaam verrast als we horen dat we gebruik kunnen maken van een gratis locker. Zo zijn we van die dikke winterjas af. Loopt toch wat prettiger.

De tentoonstelling

Eerst maken we kennis met het leven van Lichtenstein aan de hand van een uitgebreide tijdslijn die een hele muur in beslag neemt en die de grote artistieke footprint van de kunstenaar belicht. Een goeie opwarmer en na alles gelezen te hebben, ben ik helemaal klaar voor de expo.

Het is een omvangrijke retrospectieve die gestructureerd is opgebouwd. Elke zaal staat namelijk in het teken van een bepaald thema gelinkt aan het oeuvre van de kunstenaar en uitvoerig beschreven in drie talen: Nederlands, Frans en Engels.

Meer dan 80 werken worden tentoongesteld, waaronder lithografieën, prenten, sculpturen, wandtapijten, etc….Veelal stukken uit particuliere Europese en Amerikaanse collecties. Het is duidelijk dat hij een veelzijdig kunstenaar is die gaandeweg zijn plaats vond in de beeldcultuur en er een stevige stempel op drukte.
Een greep uit de werken die er te zien zijn:

De grootmeester aan het werk:

Je kunt niet om zijn handelsmerken heen: stripboeken als inspiratiebron voor grootschalige kunstwerken in primaire kleuren.

En de overbekende Ben-Day stippen:

Roy Lichtenstein had een fascinatie voor de gedrukte vorm en voor reproduceerbaarheid. Dit komt helemaal tot uiting in een bepaalde zaal waarin verschillende druktechnieken belicht worden.

Een aantal werken zijn bekend en zijn stijl komt ook vertrouwd over maar af en toe komt hij erg verrassend uit de hoek. Met deze bijvoorbeeld:

Na een dik uurtje zijn we rond. Aangenaam verrast door wat we gezien hebben: heel wat meer zijn bekende, gestipte stripplaatjes en een aantal prachtige dingen.
Ook al zijn veel werken al decennia oud, toch vind ik dat zijn oeuvre iets tijdsloos heet . Wat erg contradictorisch is met een van zijn quotes ergens uit de jaren 60: ‘I wasn’t sure pop art or my work would last more than six months’.  Tja, iedereen kan zich vergissen. Ook briljante geesten.

Praktisch

  • De expo loopt nog tot 18 april
  • Adres BAM, Rue Neuve 8, 7000 Mons
  • Tarrief € 9, Reserveer tijdig vooraf
  • Gratis met de museumpas.
  • In de buurt van het museum zijn parkeergelegenheden (tegen betaling)
  • Mondkapje is verplicht
  • Probeer tijdens het eerste slot te gaan. Wij waren er in de namiddag en we hadden de indruk dat er toch veel volk was, ondanks de gehanteerde limieten. Social distancing was bijgevolg niet zo vanzelfsprekend.