Naar een museum geweest tijdens het weekend? Het is een vraag die ik nogal vaak te horen krijg op maandag. Niet zo vreemd eigenlijk want ik ben dol op musea en tentoonstellingen.
Vorig jaar schafte ik me een museumpas aan. Een kaartje dat me niet alleen geld bespaard heeft maar me ook – en dat is natuurlijk het belangrijkste- al naar heel wat pareltjes loodste.

Wat is een museumpas?

Met de museumpas geniet je een jaar gratis toegang tot 190 musea, verspreid over het land. Daar komen dan nog eens een flink aantal tijdelijke tentoonstellingen bovenop die je ook gratis of met een fikse korting kunt bezoeken. Het zijn er nog niet zoveel als in Nederland: daar staat de teller op 400 adressen die te bezoeken zijn met de Nederlandse museumkaart. Maar het aanbod van de Belgische museumpas groeit gestaag, elk jaar komen er nieuwe bij.

Musea uit het hele land trekken samen dit project en dat is opmerkelijk. Vlaanderen en Wallonië hebben namelijk elk hun eigen cultuurbeleid en gezamenlijke initiatieven zijn schaars. Gelukkig overstijgen idealen grenzen en spreekt erfgoed een universele taal.

Hoe bestel je een museumpas?

Heel simpel, online, via hun website (levertijd 7 werkdagen) of aan de balie van een van de deelnemende musea. De pas kost € 59, is strikt persoonlijk en geldig voor een jaar. Leuk om weten: het startschot van de geldigheidsduur wordt gegeven bij het eerste gebruik van de pas.
Er is maar één tarief. Korting voor studenten, kinderen en senioren bestaat niet. En ook een familiepas zit niet in het aanbod. Families met kinderen maken dus best de overweging of het de moeite loont om ook voor hun kroost zo’n kaartje te bestellen. Heel wat musea bieden namelijk forse kinderkortingen aan.
Iedereen met een verblijfplaats in de Europese Unie kan een museumpas aankopen. Interessant voor mensen die graag naar België komen of net over de grens wonen.
Je kunt hem ook cadeau geven. Heb ik zelf ook gedaan vorig jaar. Er bestaan verschillende opties en geloof me, het is een leuk geschenk. Je verrast iemand met een hoop opties op uitjes, te ondernemen op eigen ritme.

Het aanbod

Wat we vaak voor de aanvang van het weekend doen, is de site screenen en het aanbod bekijken. Dat van de musea is vrij constant maar bij de tentoonstellingen komen er geregeld nieuwe bij. Tussen die musea zitten een groot aantal bekende en gerenommeerde adresjes maar ook een aantal minder bekende die absoluut de moeite waard zijn. Dit zijn een aantal toppers die we het afgelopen jaar met de museumpas bezochten: Train world, Expo Roy Lichtenstein, Foundation Folon, Punk Graphics,
het Hergé-museum, Ceci n’est pas un corps, Keith Haring, Musée L…
Andere bezienswaardigheden (niet enkel musea) die ik voorheen bezocht en die ook aan het project deelnemen zijn: het Muziekinstrumentenmuseum, het Belvue museum, ADAM, de plantentuin van Meise, het Hortamuseum, Red Star Line, Bois-du-Luc, het van Buuren Museum….
Nu, het is niet alles goud wat blinkt, af en toe valt er ook eentje tegen. Zo ben ik al op tentoonstellingen gekomen waar ik nauwelijks iets aan vond en na afloop blij was dat ik geen entreegeld betaald had. Maar goed, het argument van de kleuren en de smaken geldt ook hier en gelukkig behoren de tegenvallertjes tot het minimum.

COVID

Ik kocht mijn museumpas bij de overgang van 2019 naar 2020 en had de kost er na enkele maanden al uitgehaald. Maar in de tweede helft van maart was het uit met de pret en sloten de musea de deuren voor een tijdje. In het najaar speelde zich hetzelfde scenario af. Geen gelegenheid dus om de pas te gebruiken maar daar werd een mouw aan gepast: de duur van die sluiting wordt  toegevoegd aan de looptijd van de pas. Op die manier is er geen verlies.
Sinds enkele maanden is het in België weer mogelijk om musea en expo’s te bezoeken. Coronaproof natuurlijk en je moet ook vooraf een slot reserveren. Vaak soms weken vooraf. Dat plannen is niet altijd leuk maar doordat er telkens een beperkt aantal bezoekers tegelijk binnen mag, kan je wel de collecties in alle rust bekijken.

Praktisch

Heb je tips voor must sees uit het aanbod? Laat het dan even achter in een comment. Alle suggesties zijn welkom.