Chaudfontaine heb ik altijd geassocieerd met spuitwater, warmwaterbronnen, thermen en natuur. Ik wist helemaal niet dat er in dit plaatsje ook een parel van een kunstmuseum te vinden is. Tot iemand uit mijn omgeving me er attent op maakte en enthousiast vertelde over Arthouse. Een kunstmuseum met een collectie die de allure heeft van die van een museum uit een grootstad. Iets kleinschaliger maar met wel genoeg ronkende namen om elke (potentiële) kunstliefhebber te imponeren.
Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en ik begon wat info te zoeken op het web. Veel vond ik echter niet. Arthouse moet dus blijkbaar een verborgen schat zijn want tot mijn grote verbazing komt het niet voor in het lijstje bezienswaardigheden op de Wikipedia-pagina van Chaudfontaine. Op Tripdavisor staat wel een foto maar valt geen enkele review te lezen. Vreemd.

Op de site van de museumpas, die ik een aantal keer per maand afschuim, zie ik wel een korte beschrijving die me meteen intrigeert. Ik klik verder en kom dan terecht op de website visitchaudfontaine.be waar ik dan meteen een slot reserveer voor Arthouse. Het coronabesmettingsgevaar heerst nog steeds dus ze houden het aantal bezoekers beperkt. En eerlijk gezegd, ik ben het ondertussen gewend.

Chaudfontaine ligt net voorbij Luik en na een goed uur komen we aan. Het is een rustig plaatsje langs de Vesder aan de voet van de Ardennen. Parkeren vormt geen probleem. We kunnen onze auto achterlaten op enkele meters van het Source O’Rama, het overkoepelende complex waarvan Arthouse deel uitmaakt.

Het Source O Rama in Chaudfontaine

Aan de balie krijgen we een korte uitleg in perfect Nederlands. We nemen onze audioguides en een plattegrond in ontvangst, hangen onze jassen weg en beginnen vervolgens aan de tentoonstelling.

Het is ongelooflijk rustig. Op een handvol andere bezoekers na, zijn we de enige in het museum.
De hele collectie hangt verspreid over 9 zalen en voert je langs verschillende belangrijke kunststromen uit de moderne kunst zoals het impressionsime,  surrealisme, abstracte kunst, expressionisme, pop-art etc… Zo’n 150 originele werken – schilderijen, lithos’ en scuplturen -,  veelal afkomstig uit privécollecties, zijn er te zien. Van klinkende namen als Monet, Toulouse-Lautrec, Degas, Miró, Picasso, Matisse, Vasarely, Dali, Magritte, Kandinsky, Folon, César…..Indrukwekkend en leerrijk. Het is net een uitgebreide les kunstgeschiedenis over de moderne kunst van de voorbije anderhalve eeuw.

Miró
Vasrely

De stem op de audiogids vertelt korte fragmenten, weetjes en wist-je-datjes, en aan de wand hangen geregeld borden met gedetailleerde uitleg. In het Frans, Nederlands en Engels.
Het parcours is duidelijk aangegeven. De plattegrond hebben we eigenlijk niet nodig.
Fotograferen is dan weer wat lastiger. De verlichting hangt laag en af en toe zijn er reflecties. Ik moet me af en toe in wat vreemde bochten wringen en kan met veel moeite wat aanvaardbare plaatjes schieten.

Op het einde van de ruimte hangen de 3 pop-art grootmeesters broederlijk naast elkaar: Haring, Lichtenstein en Warhol. Van elk van hen bezocht ik in een jaar tijd een tentoonstelling en ik vind het echt iets hebben om hun werk zo naast elkaar te zien. Hun eigen typische stijl wordt op die manier nog duidelijker.

Lichtenstein, Haring en Warhol

Een van de grootste verrassingen is bewaard tot op het einde: vijf werken van de mysterieuze graffiti-artiest en straatkunstenaar Bansky.

Bij het verlaten van het museum, overhandig ik de audiogids aan de dame achter de balie en zeg ik dat ik echt onder de indruk ben. Ze glundert en vraagt me of ik mijn mening wil delen op sociale media, wat ik meteen doe als ik thuiskom. ‘Ken ik niet’ en ‘nog nooit van gehoord’ lees ik wat later in enkele reacties. Hopelijk brengt dit artikel er wat verandering in.

Praktisch

  • Website van Chaudfontaine/Arthouse
  • Gratis met de museumpas
  • Arthouse maakt deel uit van Source O Rama waartoe ook het Waterhouse en een minigolfterrein behoren. In het Waterhouse kan zien welke weg een druppel aflegt vooraleer hij in een fles belandt.
  • Heel Source O Rama is perfect voor een familie-uitstap. Ook het Arthouse. Kinderen kunnen deze expo op hun eigen manier kunnen beleven.