Het is weer zo’n druilerige zondagnamiddag. Een wandeling maken zit er jammer genoeg niet in. Alles ziet er grijs en grauw uit en de miezerregen maakt het allemaal nog troostelozer. Thuis binnen blijven wil ik echter ook niet, daarvoor heb ik nu net een beetje te veel energie.
Gelukkig wonen we vlak bij Brussel waar er altijd wel iets te beleven valt.  Een uitgelezen plek is de Kunstberg in het centrum van de stad. Er zijn tal van musea, waaronder het MIM (Muziekinstrumentensmuseum), het BELvue… We zijn van plan om deze keer het Margritte Museum te bezoeken maar de lange rij aan de ingang trekt een even lange streep door onze rekening. Blijkbaar zijn we niet de enige met dit idee.

We dalen een beetje af richting Dynastiepaleis en merken dat er een tentoonstelling loopt over Pieter Bruegel. Nu niet meteen mijn favoriete schilder, al kan ik hem natuurlijk wel naar waarde schatten. Hij is niks voor niks een van de grootmeesters van de Vlaamse schilderkunst. Bovendien werd 2019 uitgeroepen tot het Bruegeljaar. Het is namelijk 450 jaar geleden dat de grootmeester overleed. Zijn laatste jaren bracht hij trouwens in Brussel door.
Wat me vooral interesseert bij deze expo is de manier waarop zijn werken tentoongesteld worden. Geen echte schilderijen maar via immersieve projecties die je onderdompelen in het oeuvre van de schilder. Klassieke schilderkunst die multimediaal tentoongesteld wordt. Technologie overbrugt de geschiedenis en verkleint daarbij de afstand in jaren.

Beiaard van de Kunstberg

Vooraleer we naar de ingang van het paleis wandelen, lopen we even naar de zijkant van het gebouw waar een groot gouden wanduurwerk op de gevel hangt. Rondom de stervormige wijzerplaat bevinden zich twaalf nissen staan met daarin figuurtjes uit de Belgische geschiedenis. Bovenop het dak staat een bronzen beeld die het uur slaat.

Het is niet enkel een klok maar ook een beiaard. Om het uur wordt er een lied gespeeld. Afwisselend ‘Où peut-on être mieux’ van André Grétry en het ‘Beiaardlied’ van Peter Benoît. Frans en Nederlands om de beurt. Dit is nu eenmaal België, het land van de compromissen.

Beyond Bruegel

Vervolgens slaan we de hoek om en wandelen het paleis binnen. Gelukkig hier geen ellenlange rij. De dame aan de kassa legt ons uit hoe we naar de verschillende tentoonstellingsruimtes moeten gaan en adviseert ons om meteen door te lopen naar de laatste. Daar komen zijn werken tot leven tijdens een 360-graden projectie en wordt binnen enkele minuten de uitleg in het Nederlands gedaan.
We volgen haar raad op en begeven ons meteen naar de laatste stop van de expositie. Het is een grote ruimte waar we terechtkomen. In het midden staan een aantal zitpoefjes op een rij.

Na enkele minuten begint de projectie. Gedeeltes van de schilderijen komen tot leven en de uitleg die weerklinkt, wordt gedaan vanuit de ik-vorm. Het is Bruegel zelf die verhaalt over zijn leven, zijn ideeën en zijn werk. 
Het is leuk om naar te kijken en ik verbaas me erover dat hij toch een aantal verschillende stijlen hanteerde. Ik dacht altijd dat Bruegel enkel drukke taferelen schilderde. Met veel figuurtjes, voorwerpen en enorm gedetailleerd. Een klassieke versie van de tekeningen op de legpuzzels van Jan Van Haasteren. Daar gebeurt ook van alles.

Enkele foto’s:

Beyond Bruegel: 360-beleving van een boerentafereel
Beyond Bruegel: 360-beleving
Beyond Bruegel: 360-beleving van een winetrlandschap

Bruegel in detail

Na deze onderdompeling wandelen we terug naar de eerste ruimte. Daar zien we op grote schermen werken van Bruegel verdeeld over 6 thema’s, met nogmaals aandacht voor zijn verschillende stijlkenmerken.
Een aantal werken kende ik maar er zijn er een heel aantal die ik nog nooit gezien had.

Beyond Bruegel: detail van een humoristisch schilderij
Beyond Bruegel: detail van een schilderij. Thema feesten en kermissen

Bruegel overal ter wereld

In de tweede zaal wordt weergegeven waar overal ter wereld de werken van Bruegel hangen. Anderhalf jaar geleden zag ik de Aanbidding der Wijzen uit 1564 in de National Gallery in Londen. Maar ook in Wenen, Rome, New York, Detroit, Praag hangen zijn schilderijen.
Elk werk wordt in deze ruimte volledig getoond waarbij tegelijk ook ingezoomd wordt op bepaalde delen. Op die manier valt het nogmaals op hoe gedetailleerd en precies hij schilderde. Bijna fotografisch.

Beyond Bruegel: zijn werken overal ter wereld

De projecties worden grotendeels verdeeld over 3 ruimtes maar ook in de gangen hangen digitale taferelen. De tentoonstelling is mooi, verrassend en kon wat mij betreft dubbel zo uitgebreid zijn.  Je ziet geen echte werken maar de ultrascherpe projecties zijn een originele en leerrijke manier om kunst nader te bekijken en toegankelijker te maken.

Deze video geeft je een idee van de beleving:

Praktisch:

Andere bezienswaardigheden in en rond Brussel