Er bestaan talloze sites om vakantiewoningen te boeken maar een heel originele vind ik toch natuurhuisje.be. Hier vind je geen aanbod aan doorsnee appartementen maar wel een uitgebreid gamma aan accomodaties in verschillende vormen en grootte en op diverse plaatsen.
Een ding hebben ze echter gemeen. Ze staan allemaal, stuk voor stuk midden in de natuur. Geen drukke vakantieparken maar groen en rust. Ideaal om de drukte eens volledig achter je te laten.

Het aanbod van natuurhuisje.be

Het concept is onmiddellijk duidelijk: vakantie houden midden in de natuur en zelf de wereld een beetje groener maken.
10.000 huisjes zijn er te huur, in Europa. Om te weten op welke bestemmingen, klik je bovenaan in de header.  In het navigatiemenu staan de meest bezochte landen en populaire regio’s opgelijst.
Heb je al een bestemming en periode in gedachte, dan kan je je stekje zoeken via de zoekfilters die je op elke pagina vindt.  En die best gedetailleerd zijn.
In de footer van de website staan dan weer onderverdelingen per type onderkomen en per thema. Het duurde even voor ik dit ontdekte en op zich is het een beetje jammer dat deze criteria helemaal onderaan staan. Het zou veel logischer zijn mochten ze deel uitmaken van de header.

Verschillende manieren om op huisjesjacht te gaan dus. Hoe je het ook aanpakt, telkens verschijnt er een overzichtelijke lijst met zoekresultaten. Foto, plaatsnaam en land, prijs, aantal personen, voorzieningen…. Klik je vervolgens door op een van die zoekresultaten dan beland je op een pagina met een reeks foto’s,  een uitgebreide beschrijving , met aandacht voor het ecologische, en indien voorhanden, beoordelingen van eerdere gasten. De opzet doet een beetje denken aan airbnb. Ook hier kan je rechts op de pagina meteen de beschikbaarheid checken en reserveren.

Het is niet moeilijk om meteen weg te dromen. Bij het rondklikken op de website – ik ben namelijk al op zoek naar ideetjes voor volgende lente en zomer – kwam ik deze mooie huisjes tegen:

Natuurhuisje in Silves, Portugal
Natuurhuisje in Silves, Portugal
Natuurhuisje in Torsby, Zweden
Natuurhuisje in Torsby, Zweden
Natuurhuisje in Vråliosen - vrådal, Noorwegen
Natuurhuisje in Vråliosen – vrådal, Noorwegen

Daarnaast ook een heel aantal originele accomodaties, zoals:

Pipowagen in Poppel, België
Pipowagen in Poppel, België
Tiny house in Etival, Frankrijk
Tiny house in Etival, Frankrijk

En de ultieme natuurbeleving ervaar je in natuurhuisjes zoals deze bijvoorbeeld:

Natuurhut gemaakt van boomstammen en bekleed met schapenwol. Schragerburg, Nederland.
Natuurhut gemaakt van boomstammen en bekleed met schapenwol. Schragerburg, Nederland.

De huisjes bevinden zich allemaal in Europa. Althans dat geeft de navigatie of de zoekfunctie aan.
Op hun Facebookpagina lees ik echter dat ze nu ook een huisje in Colombia in hun aanbod hebben. Dat er zo aantrekkelijk uitziet dat je meteen koers wil zetten naar Zuid-Amerika.
De Facebookpagina is er trouwens eentje om in ’t oog te houden. Geregeld verschijnen er posts waarin telkens een natuurhuisje wordt uitgelicht. Ideaal om inspiratie op te doen.
Dit geldt ook voor hun blog, die een heel aantal inspirerende artikels over bestemmingen, natuurbehoud, outdooractiviteiten etc… bevat.

Beschik je zelf over een accommodatie die in aanmerking komt, dan kan je je opgeven als verhuurder. De procedure lijkt eenvoudig en snel te gaan. Hoe langer ik doorheen de site navigeer, hoe meer ik de indruk krijg dat natuurhuisje een gat in de markt gevonden heeft. Het aanbod verschilt behoorlijk dan datgene bij giganten als airbnb, booking.com, agoda etc…

De missie van natuurhuisje.be

Natuurhuis.be is niet zomaar een platform. Het is er eentje met een engagement en dat maakt het extra mooi. Voor iedere nacht die er namelijk bij Natuurhuisje geboekt wordt, planten ze een boom. Op die manier geven ze iets terug aan de natuur en willen ze nog meer bijdragen aan een groene planeet.
Streefdoel is om in 2021 minstens 1 miljoen bomen geplant te hebben.
Momenteel staat de teller op een kleine 600.000 en werden er bomen gepland in Madagaskar, Tanzania en Burkina Faso. Lees er meer over.

In onderstaande video geeft Tim van Oerle, oprichter van Natuurhuisje, een korte uitleg over hun project.

Benieuwd geworden naar dit concept? Neem dan zeker een een kijkje op de site.
Zelf al eens een natuurhuisje geboekt? Laat het dan even weten. Ben nieuwsgierig naar jullie reacties.