Gaan met die banaan! Keileuk actiespel voor liefhebbers van taalspelletjes en kruiswoordraadsels. Overgewaaid uit de USA en ook in het Nederlands verkrijgbaar. Een super compact partyspel in een grappige verpakking dat ook perfect meekan in je reiskoffer. Het spelletje doet wat denken aan Crossword of Scrabble. Maar dan op raceniveau want snel zijn is de boodschap. Puzzelen, schuiven, roepen en zo vlug mogelijk al je letters gebruiken.  

Bananagrams

De spelregels

 • Alle 144 lettertegels worden omgedraaid en in het midden van de tafel gelegd zodat de letters niet zichtbaar zijn
 • Elke speler neemt er een aantal om te beginnen. De hoeveelheid tegeltjes hangt af van het aantal spelers:
  – van 2 tot 4 spelers: 21
  – van 5 tot 6 spelers: 15
  – van 7 tot 8 spelers: 11
 • Bij het begin roept elke speler ‘Split’ waarop iedereen zijn blokjes omdraait zodat de letters zichtbaar worden en de race kan beginnen.
 • Het is de bedoeling om met de beschikbare letters een soort kruiswoord te vormen. Dit betekent dat de woorden
  – elkaar moeten raken
  – horizontaal van links naar rechts gelezen kunnen worden
  – of verticaal van boven naar beneden.
 • Wanneer een speler zijn laatste letter heeft gebruikt, roept hij ‘pellen’. Elke speler, inclusief diegene die ‘pellen’ riep, neemt een andere tegel uit de voorraad.
 • Als een speler met een bepaalde letter geen kant meer uit kan, roept hij ‘dumpen’ en legt hij die letter terug in de voorraad. Niet ongestraft want hij moet dan drie tegels in ruil uit de voorraad nemen.  Dit geldt wel niet voor de andere spelers.
 • Als de voorraad op een bepaald moment minder lettertegels telt dan het aantal spelers, start de eindrace. Wie al zijn letters gebruikt heeft in een self made kruiswoordraadsel, roept ‘bananas’.
 • De andere spelers controleren nu het kruiswoordraadsel van de winnaar. Vinden ze een verkeerd gespeld of onbestaand woord, een eigennaam of een afkorting, dan roepen ze ‘rotte banaan’ en valt de zogenaamde winnaar uit het spel. Zijn lettertegeltjes worden in de voorraad gelegd en de overblijvende spelers spelen verder tot een van hen weer ‘bananas’ roept.

  In beeld:

Banagrams is onder meer verkrijgbaar bij bol.com. Het is een hilarisch spel om in een groep of met het hele gezin te spelen. Of in je eentje maar dan gelden er andere spelregels.

Het materiaal is dik in orde en er is een goed evenwicht tussen klinkers en medeklinkers. Net als bij Scrabble komen veel gebruikte letters vaker voor dan minder gebruikte. Wat wel anders is, is dat je voor het gebruik van moeilijke letters niet beloond wordt. Alle letters zijn evenveel waard en dat is wel even wennen. Het voordeel is wel dan weer dat je een Q of een X kunt dumpen. Bij Scrabble kan dat niet.

Ook leuk om weten: er bestaan verschillende varianten van het spel. Op https://bananagrams.com/ vind je het hele overzicht.