Londen is niet meteen de goedkoopste hoofdstad. Zeker als je er met het hele gezin heen gaat, kan het best wat kosten. Maar als je een beetje plant en uitkijkt, valt het best te doen.
Wij trokken er in mei met Hemelvaart (vakantieperiode!) heen en betaalden in totaal € 819 voor verblijf (hotel met ontbijt) en vervoer. Voor 4 personen en 5 dagen (4 nachten). Afgerond dus € 205 per persoon. Niet slecht…

Londen heen en terug

Dover- metd e bot naar LondenTijdens vakantieperiode pieken de Eurostar prijzen. We kwamen aan meer dan € 200 per persoon dus dat werd een stevig sommetje voor ons viertjes.
We besloten daarom met de boot te gaan. Calais-Dover heen en terug met DFDS bedroeg in totaal € 204. Als voetpassagiers weliswaar omdat we de auto in Londen eigenlijk niet nodig hadden. Vanuit Dover namen we dan de trein naar Londen, wat voor ons samen heen en terug op £ 81,60 kwam. Omgerekend is dat  € 92.
Wat er wel nog bijkwam waren de ritjes per taxi van de haven naar het station en terug. Kwam ongeveer neer op € 25. Totaalkosten vervoer: € 321. Nadeel was dat we er een pak langer over deden maar ach, als je het traject als een deel van je vakantie beschouwt, is het een leuke manier om je te verplaatsen. En met de uitgespaarde € 500 kan je een hoop andere leuke dingen doen.

Tips:

 • Treintickets van Dover naar Calais kunnen een pak goedkoper uitvallen als je genoeg vooraf boekt. Op https://www.southeasternrailway.co.uk/ kan je terecht voor info en boekingen. Het aantal verschillende formules duizelt maar als als je naar prijsinfo zoekt via hun applicatie, wordt je het goedkoopste tarief voorgeschoteld. Zo blijf je gespaard van heel wat uitvlooiwerk.
 • Bij Calais kan je je auto kwijt op P2, een gratis parking op een aantal minuten stappen van de terminal. Er is voldoende plaats en de parking staat netjes aangegeven.
 • Je kunt ook de boot nemen vanuit Duinkerken. Het hele overzicht vind je bijvoorbeeld op Direct Ferries.

Overnachten

Een andere meevaller was het hotel dat we geboekt hadden. Via TUI deze keer. Accomodatie is niet goedkoop in Londen maar de prijs van Premier Inn Hotel Wembely bleek verrassend aantrekkelijk. Gratis verblijf tot 15 jaar en voor onze reisperiode was er trouwens nog korting. We betaalden € 498 voor 4 nachten, logies en ontbijt. Voor 4 personen (2 volwassenen en 2 kinderen). Kwam dus op € 31,25 per persoon per nacht. Slapen én uitgebreid Engels ontbijt!
Ik had ook gezocht naar airbnb maar dit kwam duurder uit. En voor een uitgebreid ontbijt in Londen betaal je al snel € 10.
De Premier Inns zijn een uitstekend idee in Londen. De kamers zijn ok, het ontbijt is uitgebreid en de service prima. Een week voor ons vertrek kregen we bericht dat we omgeboekt werden naar een ander hotel van dezelfde keten, namelijk Premier Inn Old Street, dus iets centraler.  Prima alternatief en dus helemaal tevreden met de service van TUI.

Ook op Travelbird zijn er interessante deals te vinden. Meestal vlucht + verblijf.

Madame Tussauds

 • Madame TussaudsEen van de highlights bij een bezoek aan Londen. Zeker met kinderen. Het wassenbeelden museum is nog steeds een topattractie en daar is ook het prijskaartje dan ook naar. Maar als je vooraf online boekt, heb je dubbel voordeel: namelijk in tijd en geld. Dankzij ons geboekte tickets konden we meteen naar binnen en hoefden we onze tijd niet te verspillen in de ellenlange rij die er stond (de wachttijd bedroeg ongeveer een uur.). Bovendien bespaar je tot 24 % op piekdagen als je online boekt. Om je een idee te geven: een standaardticket voor een volwassene kost ter plaatse £ 35. Online betaal je £ 24,50. Toch een verschil van £ 10,50 of zo’n € 12. Met 4 personen maakt dit wel wat uit. Enige nadeel is dat je gebonden bent aan een bepaald tijdstip maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Bovendien nemen ze het niet zo nauw met het tijdstip dat op je ticket staat.
  Online boeken voor Madame Tussauds doe je via hun website.

Gratis bezienswaardigheden

Een heel aantal dingen in Londen zijn gewoon gratis! Op de 5 dagen dat wij er waren hebben we enkel voor Madame Tussauds betaald. Onderstaande trekpleisters waren free of charge:

Musea

 • Het befaamde Bristish Museum, het grootste en belangrijkste museum in de UK.  Je brengt er makkelijk een aantal uren in door. Hoogtepunten: de steen van Rosetta en de mooie mummie van Katebet
 • De National Gallery dat een collectie herbergt van werken gemaakt door grootmeesters van de West-Europse schulderkunst. De wereldberoemde zonnebloemen van Van Gogh hangen hier.
 • Tate Gallery of Modern Art: heel leuk als je van moderne kunst houdt.

Marktjes

 • Borough Market: een van de oudste en grootste voedselmarkten van Londen.
 • Camden Market: 6 marktjes die eigenlijk 1 geheel vormen
 • Columbia Road Flower Market: grote en heel drukke bloemenmarkt op zondag
 • Covent Garden market: souvenirs, snuisterijen, juwelen, handcraft…  Overdekt dus een prima idee bij slechter weer

Pleinen

 • Trafalgar Square: Hier zie je Nelson’s column, 2 fonteinen en geregeld opvoeringen van straatartiesten
 • Piccadilly circus: bekend om zijn fontein, standbeeld en grote lichtreclames op de omringende gebouwen

Parken

 • Regent’s Park: met brede wandellanen, grasvelden en speeltuintjes voor kinderen
 • St James’ Park en Green Park bij Buckingham Palace: mooi aangelegde groene oases

Monumenten waar je langs kunt wandelen

 • Tower of Londen
 • Tower Bridge
 • Westminster Abbey
 • Standbeeld van Churchill
 • Big Ben
 • Buckingham Palace

Attracties

 • Covent garden: hier kun je naar muziek luisteren en street performances zien
 • Wissel van de wacht aan Buckingham Palace: een eeuwenoude traditie. In het laagseizoen is het niet elke dag. Best dus even de data controleren

Een hele waslijst en toch zijn er nog heel wat dingen die we niet konden doen wegens tijdsgebrek. Niet erg natuurlijk want het is een reden om snel nog eens terug te keren.

Verplaatsen

Te voet

Londen is een heel leuke stad om in te wandelen. Er zijn massa’s dingen te doen en te zien. In sommige reisgidsen vind je uitgestippelde wandelroutes die je naar een heel aantal bezienswaardigheden brengen. Aanrader hiervoor is het boekje Time to Momo – Londen (Nederlandstalig) waarin de stad in 6 zones verdeeld wordt. Elk traject covert een deel van de stad en voert je langs highlights, leuke adresjes en hippe tentjes.
Ook leuk is de Lonely Planet – London. Die boeken zijn en blijven mijn favoriete resigidsen.

Met het openbaar vervoer

De grotere afstanden legden we af met het openbaar vervoer. Meestal met de underground en een enkele keer met de bus. De goedkoopste en handigste manier is om een Oyster card te kopen: een herlaadbare kaart die je onder meer kan gebruiken voor de underground, voor de bus, voor de DLR…..en je voordelig van het ene punt naar het andere brengt. Super handig. Goed om weten is dat je de Oyster Card na je verblijf weer kunt inwisselen. Het niet gebruikte saldo krijg je terug. Je kunt ook beslissen om hem door iemand anders te laten gebruiken (de kaart is namelijk niet persoonsgebonden) of hem te houden voor toekomstige tripjes naar Londen. De mijne gaat bijvoorbeeld al jaren mee. Lees er alles over.