In Denemarken kan je niet omheen de Vikingen en hun roemrijke geschiedenis. Hun sporen zijn immers nog op tal van plaatsen te vinden. Tijdens onze vakantie in Denemarken enkele jaren geleden waren we de eerste week al naar Ribe geweest, in Jutland.
De tweede week van onze reis brachten we door op Seeland. Vanuit onze verblijfplaats was het een uurtje rijden naar Trelleborg, een openluchtmuseum met een van de vier ringburchten uit de Vikingtijd die Denemarken telt. En net daar bevindt zich de best bewaarde.
De site ligt op 7 km ten westen van Slagelse, een stadje in het midden op Seeland, midden in een vredig glooiend landshap. Grosso modo zijn er 4 bezienswaardigheden.

Het museum

We beginnen ons bezoek in het kleine museum waar de geschiedenis van de burcht verhaald wordt; wanneer ze werd gebouwd, bewoond en vervolgens verlaten. Het museum is niet groot maar wel behoorlijk informatief. We zien onder meer gebruiksvoorwerpen en wapens en krijgen een goede indruk van de geschiedenis van Trelleborg, zijn inwoners en de functie van het fort.

Terwijl we de uitleg lezen en rondkijken maken de kinderen aan een tafeltje tekeningen te maken met behulp van houtskool en sjablonen. Denemarken zou Denemarken niet zijn als er geen bezigheden voor kinderen voorzien zijn. Die kindvriendelijkheid valt echt op tijdens onze reis.
Ook buiten duurt de speelpret voort. Een groot spel met houten kegels waarmee de kinderen zich onmiddellijk amuseren. Wat pionnen en een afgebakend speelveld. Meer moet dat soms niet zijn.

Ringburcht

Na het museum wandelen we naar de volgende bezienswaardigheid: de ringburcht van Harald Blauwtand himself. Of wat er nog van overblijft. De constructie dateert uit de tiende eeuw en is mathematisch opgebouwd. Twee lanen doorkruisen de burcht zodat ze in vier gelijke stukken is opgedeeld. Op elk kwart stonden daar weer vier langhuizen waar heel wat volk woonde: zo’n 500 soldaten, vrouwen, kinderen en ook ambachtslui zoals smeden.
Hoge aarden wallen omringden de area en deze zijn tot op de dag van vandaag nog intact. Wat er binnen die omheining stond, is verdwenen maar de plekken waar de langhuizen stonden, zijn wel afgebakend.
We klimmen op deze aarden wallen en zien onmiddellijk de geometrische precisie. Op luchtfoto’s is het nog spectaculairder:

Foto van Thue C. Leibrandt CC BY-SA 3.0

Langhuizen

Blikvanger op het terrein is het langhuis, een lange constructies die volledig uit hout is opgetrokken. De bouw ervan doet wat denken aan die van Vikingschepen. Op zich ook behoorlijke gevaartes.
Op Trelleborg staat een replica die dateert van 1941. Hier woonde een hele familie bij elkaar en tijdens de barre winters werd ook het vee mee binnen gehuisvest.
Er lopen weinig bezoekers rond op de site. We zijn de enigen bij het langhuis en kunnen dus alles rustig bekijken.

Hutten

Wat verder staan er enkele hutten knus bij elkaar. Ze vormen ‘Trelletop’, een klein Vikingdorp.
Uit een van de huisjes komt een Deen, helemaal uitgedost als Viking. Blijkbaar is hij blij dat er volk over de vloer komt want hij begint meteen heel wat uitleg te geven. Hij vertelt over de kleding die de Vikingen droegen en haalt gevechtskledij boven. De kinderen mogen die uitproberen en vinden het geweldig.
Verder legt hij uit hoe de Vikingen leefden, wat ze aten en hoe ze hun avonden doorbrachten. Veel afleiding was er destijds niet dus ze vulden die met het vertellen van verhalen en het spelen van spelletjes, zoals hnefatafl, de Vikingversie van schaken. Ik heb dit spelletje nu zelf ook. Is echt leuk om te spelen.
Na ons bezoek aan Ribe merken we ook hier dat in Denemarken erg veel rond en met hun Vikingcultuur gedaan wordt. Het museum was interessant maar kan niet op tegen de uitleg die we bij de hut kregen. 

Jammer genoeg waren we er een paar weken na het Vikingfestival, dat jaarlijks doorgaat in juli. Het hele openluchtmuseum wemelt dan levensechte Vikingen die van overal toestromen. Overal staan er tentjes en kraampjes en er worden tal van activiteiten georganiseerd. Tijdens die festivalweek wordt er wel entreegeld gevraagd. Daarbuiten is de toegang gewoon gratis.
Alle info over Trelleborg vind je op hun website.

Denemarken is een geweldig kindvriendelijk land met heel veel bezienswaardigheden. Lees ook mijn blogposts over: