In het Museum van Natuurwetenschappen in Brussel loopt tot 30 augustus 2020 een tentoonstelling over Antarctica die echt de moeite waard is. We trokken er afgelopen zondag heen en werden een uurtje ondergedompeld in de ijskoude wereld van dit machtige continent.

Aangekomen in het museum staan er best enkele lange rijen maar het verloopt allemaal vrij vlot. De dame aan de kassa vertelt ons dat we pas om 15.30 uur naar de tentoonstelling kunnen. Ze werken namelijk met een maximaal aantal bezoekers per tijdsblok. Op zich geen probleem, het Museum voor Natuurwetenschappen is erg groot en interessant. We kunnen ons in tussentijd dus makkelijk bezighouden en lopen de grote hal in.
Vlakbij de vestiaire zit een museumwachter op een stoel en ik vraag even langs mijn neus weg of ze erg strikt zijn met de ingangstijden voor de Antarctica-tentoonstelling. De man antwoordt dat ze het niet zo nauw nemen dus we veranderen koers, dalen de trappen af en lopen naar de expositie.

Kort daarna staan we in de eerste ruimte die er net uitziet als de materiaalkamer van een poolstation. We zien duikerpakken, apparatuur, metalen kisten en een heleboel equipment. Blijkbaar had de expeditieploeg zo’n 5 ton materiaal mee. Een deel daarvan staat tentoongesteld.

Daarna begint de virtuele expeditie en ik merk algauw dat deze tentoonstelling vooral uit beeldmateriaal bestaat. En wat voor beelden. Een aantal filmpjes worden geprojecteerd op de wanden maar de meeste vallen te bekijken vanuit grote kijkdozen. Her en der hangen aan de muur infografieken met aanvullende uitleg en af en toe zien we ook wat foto’s.

Antarctica

Via de eerste kijkdoos zien we duikers de onderwaterwereld ingaan samen met pinguïns en zeehonden. De weinige diersoorten die op het vasteland te komen. We volgen hun gedragingen onder water en het is verbazend hoe snel pinguïns heen en weer flitsen.
Ongelooflijk hoeveel voorbereiding er nodig was voor deze duiken. De duikers gingen blijkbaar echt diep – tot 100 meter! – en hadden maar enkele minuten om te filmen. Daarna moesten ze erg langzaam, omwille van de decompressie,  weer naar het wateroppervlak.

Antarctica
Antarctica

Het zijn fascinerende dieren, die zeehonden en pinguïns en we maken ook kennis met hun leven boven water. Te midden van een gigantische ijswoestijn.
Elke film duurt een aantal minuten en hoewel het behoorlijk druk is, kunnen we alles rustig bekijken.

Antarctica

Onder water valt heel wat meer te ontdekken dan zeehonden en pinguïns. Wat we vervolgens te zien krijgen is echt spectaculair. Nooit gedacht dat de onderwaterwereld van Antarctica zo ontzagwekkend was. Daar waar op het land van dit continent maar een beperkt aantal diersoorten aanwezig is, is de biodiversiteit onder water enorm. Blijkbaar leven er zo’n 9000 species en we zien de vreemdste creaturen.
Niet enkel de verscheidenheid is contrasterend. Ook het zicht is volledig anders. Het helle wit van de Zuidpool steekt schril af tegen de kleurenpracht onder water.

Antarctica
Antarctica
Antarctica

Erg leuk is ook het laatste deel waarin aandacht wordt besteed aan de manier waarop de onderzoekers kunnen werken en filmen. Antarctica is nooit bewoond geweest door de mens en de dieren op het poolijs zijn absoluut niet bang van de mens.  Ze zijn eerder nieuwsgierig dan schuw en dat levert enkele grappige scènes en beelden op.

Antarctica

Na een uurtje zijn we rond en ik heb echt genoten. Het was boeiend en mooi en ik besef nu nog meer hoe broos dit intrigerende continent is.

Nieuwsgierig geworden? Hierbij enkele tips:

  • Er is heel weinig parkeergelegenheid bij het museum dus probeer met het openbaar vervoer te gaan. Met de trein bijvoorbeeld, via een Discovery Combi (B-Dagtrip): trein + toegang tot de tentoonstelling.
  • Trek genoeg tijd uit. Een ticket voor de tentoonstelling is enkel in combinatie met een entree voor het Museum voor Natuurwetenschappen. Zeker bezoeken als je er nog niet geweest bent! Het is internationaal bekend en heeft een uitgebreide collectie. Check alvast hun website.
  • Op bepaalde dagen worden er ook nocturnes georganiseerd.