In de periode dat ik als reisleidster in Zuid-Spanje werkte, heb ik enkele keren in een bodega Alquerque zien spelen. Mij deed het op het eerste zicht wat aan dammen denken maar toch zag het er anders uit.
Ik zocht het even op en ontdekte dat het een oeroud spel is, dat eeuwen geleden in Egypte en het Midden-Oosten bedacht werd. De Moren brachten het tijdens hun bezetting mee naar Spanje en daar wordt het momenteel nog vaak gespeeld.

Alquerque (in het Arabisch Qirkat) wordt gespeeld op een bord van 5 x 5 punten met lijnen ertussen om toegestane zetten aan te geven. Verder zijn er nog 12 zwarte en 12 witte stukken nodig. Meestal worden schijfjes gebruikt.

De spelregels

Elke speler plaatst zijn twaalf stukken in de twee rijen vlak voor haar of hem en in de twee meest rechtse vakken in de middelste rij. Het spel wordt om de beurt gespeeld, waarbij de ene speler wit en de andere zwart pakt.

  • Een stuk kan van zijn punt naar elk leeg aangrenzend punt bewegen dat verbonden is door een lijn
  • Een stuk kan over een tegenliggend stuk springen en het uit het spel verwijderen als dat tegenoverliggende stuk aangrenzend is en het punt erachter leeg is
  • Meerdere sprongen maken is toegestaan ​​en zelfs verplicht indien mogelijk
  • Als het mogelijk is een stuk van de tegenpartij te verslaan, dan moet dat gedaan worden. Zo niet wordt het stuk simpelweg verwijderd en als verslagen beschouwd
  • Het doel van het spel is om alle stukken van de tegenstander uit de weg te ruimen

Onderstaande video verduidelijkt het allemaal een beetje:

Alquerque spelen

Er bestaan een aantal manieren:

1. Zelf maken

Foto van @studio.clock.works

Je kunt dit spel eenvoudig zelf maken . Teken eerst een raster van 5 x 5 lijnen. Teken daarna twee diagonale lijnen, van elke hoek naar de tegenoverliggende hoek. Teken ten slotte vier diagonale lijnen in de vorm van een vierkant dat de middelpunten van elke zijde verbindt. Vervolgens dien je enkel nog het juiste aantal pionnetjes in twee verschillende kleuren te vinden.

2. Aankopen

Alquerque op etsy.com

Ik ben het spel in België nog niet tegengekomen in een bakstenen winkel maar op het web vond ik prachtige edities. Op Amazon bijvoorbeeld. En op Etsy zag ik het hiernaast afgebeelde exemplaar waar ik helemaal weg van ben.
Heel decoratief met die warme kleuren.

Digitaal

Heb je niet meteen een tegenstander en wil je het graag eens proberen?
Zowel via Google play als  in de App store kan je een Alquerque app downloaden.
Ook eeuwenoude spelletjes gaan met hun tijd mee.