Dat de Denen veel aandacht besteden aan onderzoek naar en reconstructie van het leven een aantal eeuwen geleden, merkten we heel goed tijdens onze reis naar Denemarken.  Na in Ribe een onderdompeling te hebben gehad in de leefwereld van de Vikingen, werden we in Sundby gekatapulteerd naar het jaar 1408.

We bezochten het Middelaldercentret (Deens voor Middeleeuwencentrum), een experimenteel openluchtmuseum waar eigenlijk door middel van levende geschiedenis een beeld gegeven wordt van het reilen en zeilen in de 15de eeuw. Een soort Bokrijk zeg maar, maar geconcentreerder en uit een welbepaalde periode. Er viel een hoop te beleven.


Middeleeuws stadje

Middelaldercentret in Denemarken

Een deel van het museum bestaat uit een reproductie van het middeleeuwse marktstadje Sundkøbing, met de bedrijvigheid van weleer. Er zijn ambachtshuizen, kraampjes, marktdagen….De inwoners lopen rond in de kledij van toen en bezitten geen enkel modern voorwerp. Geen gsm’s, geen camera, geen electriciteit….. Het zijn allemaal ambachtslieden en handelaars die in de weer zijn en honderduit over hun leven in het stadje vertellen.  Een vrouw die wol aan het kleuren was, legde me uitgebreid uit hoe ze te werk gaat en ik was verbaasd over het hele proces. Het resultaat mocht er wezen.  Op haar werktafel lagen dikke strengen wol in mooie, warme tinten.

Trebuchets

Trebuchets in Denemarken

Indrukwekkend waren de 2 trebuchets, grote middeleeuws slingerarm-artilleriewapens. Reuze katapulten zeg maar, die gebruikmaken van mechanische energie om projectielen weg te schieten. Echt indrukwekkend om die gevaartes in actie te zien.

 

De bovenstaande foto kan de werking van deze enorme wapens niet weergeven dus heb ik even een filmpje op YouTube gezocht.

 Ridderspelen

 

Ridderspel in Middelaldercentret

Op een bepaald moment begaf iedereen zich naar het centrale plein voor een riddertornooi. We zagen 2 ridders die in authentieke kleding met elkaar strijden en een aantal boogschieters die meedraaiden in het gevecht. Ook dit ridderspel werd zo waarheidsgetrouw weergegeven. We hadden een prima plek en konden het spektakel goed volgen.

Ridderspel in Middelaldercentret

Ridderspel

Spe

Er was niet alleen van alles te zien maar ook een hoop te doen. We waren er op een weekdag eind augustus en in Denemarken was het schooljaar alweer begonnen. Voor ons betekende dat dat het relatief rustig was in het bezoekerscentrum. Vooral voor de verschillende spelen was dit een meevaller. Aanschuiven was er niet bij en de kids hebben zich geweldig geamuseerd met de verschillende activiteiten. Hieronder enkele foto’s:

 

ridderspel

Een houten paard berijden en het middelpunt op het schild proberen te raken met een lans

Middelaldercentret

Kussengevecht op een evenwichtsbalk

Middeladercentret

Steentjes gooien naar een ijzeren schild. Als het geraakt wordt, klinkt er een duidelijk ‘kling’-geluid.


Net zoals in het Vikingencenter in Ribe is het in het Middelaldercentret de bedoeling om het leven van destijds zo goed mogelijk te reconstrueren. Alles wat je ziet, is gebouwd of gemaakt op basis van van archeologische vondsten, historische geschreven bronnen, illustraties enz. Er wordt geprobeerd om de bezoekers authentieke ervaringen aan te bieden en daar slagen ze aardig in. Doe daar nog een grote portie kindvriendelijkheid bij en je hebt een perfecte uitstap voor het gezin.