Onlangs besloten we enkele dagen naar Dordrecht te gaan. Op Travelbird had ik een leuk arrangement gevonden voor weinig geld: 2 overnachtingen in een hotel aan de rand van Dordrecht, half pension (ontbijt + driegangenmenu) en 1 dag fietsverhuur inbegrepen. Wij dus op weg, in de eerste week van november, tijdens de herfstvakantie.

Ver is het niet. Op iets minder dan 1,5 uur rijden van Brussel, kwamen aan op het eiland Dordrecht. Ja, inderdaad, Dordrecht is een eiland want je kunt het enkel bereiken via een brug, tunnel of een veerpont.

Na het inchecken in het hotel reden we meteen naar het centrum van Dordt, zoals de inwoners hun eigen stad noemen. Dordrecht heeft een heel gezellige binnenstad die je best te voet ontdekt. We volgden het Rondje Dordt, een bewijzerde wandelroute die ons naar de belangrijkste plekjes bracht: de binnenstadthavens, monumenten en gezellige winkelstraten. Je kunt er makkelijk een dagje rondlopen.

Omdat het mooi weer was, lieten we kerken en musea links liggen en kuierden we doorheen de stad, langs verschillende havens en over enkele bruggetjes. Dordrecht is namelijk een stad van water . Er stromen 3 rivieren samen: de Beneden-Merwede, de Noord en de Oude Maas.

Naast de traditionele shops die je in elke winkelstraat vindt, telt Dordrecht ook een heel aantal aparte winkeltjes in schilderachtige straattes. Pandora is er zo eentje, in de Wijnstraat. Een Walhalla voor verzamelaars of zoals ze het op hun eigen site zeggen, een unieke warwinkel voor snuffelaars. Een betere beschrijving bestaat er niet. Het is een jungle van antiek, antiquiteiten, boeken, lp’s, aardewerk, glazen, oude voorwerpen… Geweldig leuk om er rond te kijken.

‘s Anderendaags stond in het teken van een fietstocht. In het VVV-kantoor hadden we een kaart met leuke fietsroutes gehaald en er was ons aangeraden naar Kinderdijk te fietsen. Unesco Werelderfgoed en op en top Nederlands: molens aan het water in een vlak polderlandschap.

We fietsten eerst naar de Merwekade om de waterbus te nemen die ons naar de Alblasserdam Kade bracht. Van daaruit was het 10 minuten fietsen naar Kinderdijk: 9 stevige molens gebouwd die tot op heden goed zijn onderhouden en nog werken.
Fietsen in Nederland is een zaligheid: brede fietspaden, goeie bewegwijzering én een vlak landschap. Wat wel wat tegenviel was dat het heel moeilijk was om ergens wat te gaan dinken. Op onze fietstocht reden we namelijk maar langs 1 cafeetje dat dan nog gesloten was ook. Maar goed, dat kon de pret niet drukken. Het weer zat mee, de fietsen reden lekker en het traject was leuk.

De volgende dag stond National Park De Biesbosch op het programma. Een prachtig natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Je kunt er wandelen via uitgestippelde routes, fietsen of een bootochtjemaken langs de bossen via kreken.

Omdat we maar een paar uur de tijd hadden, kozen we voor een wandeling. Ons tochtje was mooi en afwisselend: polders, kreken,oevers, paddenstoelen, vogels…

Er zijn een heel aantal routes beschikbaar, van 1,5 tot meer dan 20 km en een aantal zijn behoorlijk pittig. Ze zijn goed aangeduid via gekleurde paaltjes.

De Biesbosch praktisch

  • Natuurpark de Biesbosch heeft een goed uitgerust bezoekerscentrum waar je uitgebreide info kunt krijgen en ook wat kunt eten en drinken
  • Officiële website
  • Trek goeie schoenen aan.

Deze blogpost bevat affiliate links. Meer info vind je in de disclaimer.