Niet echt eenvoudig om Hnefatafl uit te spreken (tip: bekijk de video in deze blogpost) maar gelukkig bestaat er ook een makkelijkere naam, namelijk Koningstafel.
Hnefatafl is een van de oudste bordspelletjes ter wereld, werd bedacht door de Vikingen rond 1000 en was erg populair in Noord-Europa. Na de komst van het schaakspel, geraakte het in de vergetelheid maar archeologen zijn erin geslaagd de spelregels weer volledig uit te schrijven. En gelukkig maar.

Het is een behoorlijk uniek spel. Niet alleen omdat het zo oud is maar ook omdat het een van de weinige spelletjes is die niet-symmetrisch zijn. Er is namelijk een verdedigende kant en een aanvallende kant. Beide partijen hebben dus verschillende doeleinden. De verdedigende kant telt 12 soldaten en een koning die in het midden van het bord opgesteld worden. De aanvallers zijn in totaal met 24 en worden in groepjes van 6 aan de bordzijden geplaatst.

Hoe werkt het?

De stukken worden verplaatst zoals de toren bij het schaken. Dus in horizontale en verticale richting. Nooit diagonaal. Je kunt de stukken van je tegenstander uitschakelen door ze te sandwichen tussen 2 van je eigen stukken. De verdedigers (wit) winnen als de koning een van de vier hoeken kan bereiken. De aanvallers (zwart) kraaien victorie als ze de koning kunnen insluiten.

Lees de spelregels of bekijk deze video:

Je merkt in het filmpje dat het spelbord eigenlijk een soort doek is, materiaal waarover de Vikingen destijds beschikten. Het bestaat trouwens in verschillende uitvoeringen. Logisch want tijdens hun tochten hebben de Vikingen dit spel binnengebracht in een aantal andere gebieden.

Ik ontdekte het spel in Trelleborg (een Vikingsite) in Denemarken maar wist niet hoe het gespeeld werd, dus begon ik wat rond te surfen. Hoe meer ik erover las, hoe meer het me begon te intigrerenHnefaftafl. Niet alleen omwille van het spelverloop maar ook omdat de speelstukjes zo mooi zijn. In België vond ik echter nergens een fysiek exemplaar. Online dan maar en ik merkte dat het spel verkrijgbaar was bij  Amazon.  De beste deal en uitleg vond ik bij cyningstan, en daar heb ik het spelletje ook gekocht. Een kleine week later werd het netjes geleverd. Op dit moment is hun webshop gesloten maar bij Etsy vond ik een heel aantal varianten aan uiteenlopende prijzen. Zeker eens gaan kijken, er zitten er hele mooie bij. 

Onlangs was ik in het British Museum in Londen en daar zag ik het ook liggen in de museumshop. Verder blijkt het ook verkrijgbaar te zijn in Noorse souvenirshops.

Dol op spelletjes uit Scandinavië? Lees dan ook mijn blogposts over Tournament of Knights, Mölkky, Klask en Spinladder.