Een aangename verrassing tijdens ons tripje naar Duitsland was Cochem, een schilderachtig stadje aan de Moezel met als topattractie de Reichsburg Cochem, een imposante burcht die boven op een heuvel uittorent en de skyline van de stad domineert.  Een hoogtepunt, in de figuurlijke en letterlijke zin van het woord want het is niet alleen een must do als je in de buurt bent. De tocht erheen is op zich ook best pittig. Het is namelijk klimmen geblazen als je beslist om het te voet te bereiken. Mensen die dat niet zien zitten, kunnen erheen met een shuttle bus. Of per taxi. Zelf erheen rijden wordt afgeraden omdat meerdere auto’s makkelijk opstoppingen veroorzaken in de smalle middeleeuwse straatjes. Wij kiezen om te voet te gaan en al bij al valt het nog wel mee. Het is vakantie, dus waarom zouden we ons haasten?

De burcht bezoeken

De beste manier om de burcht te bezoeken is om deel te nemen aan een georganiseerde rondleiding die meerdere malen per dag aan kleine groepjes gegeven wordt. Meestal in het Duits of in het Engels maar ze hebben A4’tjes met de vertaling in een aantal andere talen. Voor de Nederlandstaligen staat de uitleg op een knaloranje blad, een knipoogje naar onze Noorderburen.
Na het betalen van het entreegeld dat op zich best meevalt, moeten we nog 10 minuutjes wachten alvorens de rondleiding start.

Het kasteel telt 50 kamers maar de meeste staan gewoon leeg. 7 rijk gedecoreerde kamers worden aangedaan tijdens de rondleiding:

 • De eetzaal met rijke houtversiering
 • De gotische kamer met een mooi plafond in gotische stijl
 • De romaanse kamer met een mooie muurlamrizering
 • Een overgangkamer die de toren met andere ruimtes verbindt
 • De jachtkamer met de bijhorende jachttrofeeën
 • De Ridderzaal
 • De wapenruimte

Het interieur dateert van in de 19 de eeuw en je krijgt een goed beeld van de weelde en het comfort uit die tijd.

Enkele indrukken:

Reichsburg Cochem

Reichsburg Cochem

Het is een enorm gebouw en de onderhoudskosten swingen dan ook de pan uit. Niet alleen voor de burcht zelf maar ook ook het in stand houden van de rots waarop het bouwwerk staat, kost geld. Deze rots bestaat uit leistenen die verweren en verschuiven. Je kunt dan ook niet naast de  betonnen palen tegen de rotswand kijken.

Ook van buiten is het allemaal de moeite waard:

Reichsburg Cochem

Schilderachtige torentjes tegen de bergwand

Reichsburg Cochem - binnenplaats

De binnenplaats met de waterput

Zicht op Cochem

Zicht op Cochem

Praktische info:

 • Website
 • Toegangsprijzen:
  • Volwassenen: € 6
  • Kinderen (6-17): € 3
  • Familiekaarten mogelijk
 • Duur van de rondleiding: 40 minuten

 

Verder nog te beleven

Cochem zelf mag je echt niet overslaan. Neem zeker de tijd om rond te wandelen in het oude stadscentrum, met het barokke stadhuis, het gezellige marktplein en de mooie vakwerkhuizen.

 Centrum Cochem

 Centrum Cochem

Centrum Cochem 

3 nachten Eifel met halfpension voor € 99

We bezochten Cochem tijdens een vierdaagse in de Eifel. We verbleven in Adenau, een prima uitvalbasis om de Eifel en de Moezel te bezoeken en geweldige wandel- en fietstochten te maken. Het is trouwens helemaal niet ver van huis dus een prima bestemming voor enkele dagen er tussenuit.
We boekten met Travelbird en verbleven in een gezellig hotel met halfpension aan een heel voordelige prijs. 3 nachten voor € 99 per persoon.

Wij bezochten aan de Moezel enkel Cochem maar daarnaast is er nog heel wat meer te zien en te beleven. Kijk bijvoorbeeld eens op sixpacks.be, een leuk verslag van een trip naar de Moezelstreek.


Goeie raad voor Duitsland

Duitsland is een een ideale bestemming voor een (korte) autovakantie. Steden als Aken, Keulen en Düsseldorf zijn eigenlijk vlakbij en bieden genoeg bezienswaardigheden om een aantal leuke dagen door te brengen.

Dat winterbanden in de winter in Duitsland verplicht zijn, is algemeen geweten. Maar weet je ook dat je voor een pak steden een milieusticker nodig hebt? En dat je die beter vooraf vanuit België koopt zodat je zorgeloos kunt vertrekken?

Een handige site hiervoor is www.milieusticker.be. Daar heb je meteen alle info in het Nederlands. Of klik ook eens door naar deze blogpost.

Deze blogpost bevat affiliate links. Meer info vind je in de disclaimer.