Tijdens ons verblijf in Zweden, brachten we 2 dagen door in Göteborg. Een grote en ook wel drukke stad in het zuiden van het land, met heel wat shoppingmogelijkheden en de grootste haven van het land. Aanrader in Göteborg is Maritima, een scheepvaartmuseum aan de kade dat een ongeveer 15 verschillende schepen herbergt, die allemaal in het water liggen. De meeste kun je van binnen bezoeken. Dit drijvend museum is een leuke outdooractiviteit, zeker met kinderen. Je leert op een speelse manier over het leven op zee, in verschillende soorten vaartuigen.

Wat valt er te beleven?

Maritiman - GöteborgHet is ijskoud maar droog als we ons richting Maritiman begeven. Na het betalen van het entreegeld dat best meevalt (ca € 12 voor volwassenen en € 7 voor kinderen (wintertarief)), beginnen we eraan. Het is een origineel concept. Je loopt via een steiger naar de eerste boot en stapt vervolgens over het dek naar de volgende. Omdat het laagseizoen is, valt het aantal bezoekers heel erg mee dus we kunnen ongestoord alle boten bekijken. Ook hun interieur. Er zijn nog ingerichte kajuiten, kombuizen, zeevaardskledij en heel wat attributen te zien.

Sommige schepen zijn al bijna 100 jaar oude, andere deden nog dienst in de tweede helft van de vorige eeuw. Deze schepen zitten in de collectie:

  • Een vrachtship
  • Een torpedojager
  • Een schip dat gebruikt werd door de brandweer bij het blussen van branden op zee
  • Een lichtship dat later vervangen werd door een vuurtoren
  • Een mijnlegger
  • Een reparatieschip
  • Een vrachtship
  • …..

Unieke ervaring

Het spectaculairste is wel de onderzeeboot Nordkaperen die vorige eeuw vanaf de begin jaren zestig zo’n 20 jaar dienst gedaan heeft voor de Zweedse marine. Voor mensen met claustrofobie is afdalen en zich voortbewegen in deze boot een behoorlijke uitdaging. Smalle trapgaten, lage gangen…. Veel bewegingsruimte heb je niet. Ook al ben ik zelf niet claustrofobisch, toch deed het wel een beetje eng aan. Maar het was absoluut de moeite waard. Moeilijk voor te stellen dat hier een bemanning in moet functioneren.

Praktisch

Maritiman kan je bezoeken op je eigen ritme, aan de hand van een gratis app, een audiogids of een begeleide rondleiding. Achteraf kun je iets gaan drinken en eten in de bar die er jammer genoeg wat rommelig uitzag, toen wij er waren.
Uitgebreide praktische info staat op hun website.

We bezochten Göteborg tijdens een 5-daagse reis die we boekten bij Travelbird. Deze organisatie biedt op geregelde tijdstippen interessante en voordelige formules aan naar Zweden. Zo is het vaak mogelijk een aantal plaatsen te combineren. In ons geval was dat Stockholm en Goteborg, 2 citytrips in één.

Deze blogpost bevat affiliate links. Meer info vind je in de disclaimer.