Binnenkort is het krokusvakantie, een uitgelezen periode voor een autovakantie even over de grens. Een ideale bestemming hiervoor is Duitsland. Steden als Aken, Keulen en Düsseldorf zijn eigenlijk vlakbij en bieden genoeg bezienswaardigheden om een aantal leuke dagen door te brengen.

Dat winterbanden in de winter in Duitsland verplicht zijn, is algemeen geweten. Maar weet je ook dat je voor een pak steden een milieusticker nodig hebt? En dat je die beter vooraf vanuit België koopt zodat je zorgeloos kunt vertrekken?

Een handige site hiervoor is www.milieusticker.be. Daar heb je meteen alle info in het Nederlands. Ik ben er doorheen gegaan en weer wat wijzer geworden.

Wat is die milieusticker?

Verkeersborden milieustickersDe Umweltplakette, zoals hij in mooi Duits heet, is een vignet dat verplicht is in zowat 70 Duitse steden. De regel geldt vanaf 2008 en is er gekomen om de luchtkwaliteit in heel stadscentra te verbeteren. Wagens die te vervuilend zijn, worden namelijk geweerd en mogen die milieuzones of ‘Umweltzones’ niet binnen. Deze zones worden aangeduid via verkeersborden.
Er bestaan drie types sticker: groen, geel en rood. De kleur hangt af van de vervuilingsgraad van je auto. Op milieusticker.be vind je hierover meer details.

 

Is de milieusticker verplicht?

Milieusticker DuitslandJa. Tenminste als je van plan bent de grootsteden binnen te rijden. Het vignet is verplicht voor iedereen. Zowel voor Duitsers als voor toeristen. Iedereen dus gelijk voor de wet. Heb je er geen en rij je toch een Umweltzone in, dan riskeer je een boete van € 80. En er wordt steeds vaker gecontroleerd.

Het is een eenmalige kost. In die zin dat de milieusticker gekoppeld is aan je kenteken. Koop je een andere wagen, dan dien je ook een nieuwe sticker te kopen. Het is niet zoals in Zwisterland, waar je jaarlijks je vignet moet vervangen.

In heel wat grootsteden is de Umwltplakette verplicht. Plan je binnennkort een uitstapje naar Duitsland? Check dan eerst dit handige overzicht. De steden waar je zo’n vignet nodig hebt, staan netjes opgelijst. Met bijhorende info.

Hoe kan ik die aanschaffen?

Op zich kan dat in Duistland zelf maar dat houdt een aantal risico’s in:

  • De prijzen zijn niet vast bepaald en kunnen daar serieus oplopen. Hierdoor kan je voor onaangename verrassingen komen te staan
  • In tankstations kan je te maken hebben met lange wachtrijen
  • Ter plaatse ben je ook afhankelijk van de openingsuren.

Speel je liever op zeker en wil je goed voorbereid aan je tripje beginnen, koop dan je sticker vooraf online is België. Gemoedsrust is namelijk ook heel wat waard.

Op www.milieustickervoorduitsland.be is het praktisch en voordelig om het Duits milieuvignet te bestellen:

  • Prijs bedraagt € 12,95. Verzendkosten zijn er niet. Wel wordt er een transactiekost van € 0,99 aangerekend.
    Via VAB is de prijs hoger. Daar kost de sticker € 16,50. Leden krijgen € 3 korting maar bedragen de verzendkosten € 1,50
  • De bestelprocedure is eenvoudig. Er wordt een minimum aan gegevens gevraagd. Bij VAB dien je heel wat meer in te vullen.
  • Snelle verzendtijd. Bestel je voor 15.00 uur, dan gaat hij nog dezelfde dag de deur uit. Na 2-3 dagen wordt hij dan geleverd via BPost. Bij VAB bedraagt de verzendtijd minimaal 7 dagen.
Duits milieuvignet via www.milieustickervoorduitsland.be