Het is eigenlijk toevallig dat we op een gure zondagnamiddag in het Muziekinstrumentenmuseum belanden. We wilden eigenlijk naar een tijdelijke tentoonstelling maar daarvoor waren we te laat. De organisatoren lieten geen bezoekers meer door.
Dan maar op zoek naar een alternatief, wat op de Kunstberg in Brussel eerder een luxeprobleem is. Er liggen daar op een kleine afstand van elkaar een behoorlijk aantal historische monumenten en bezienswaardigheden. Eentje daarvan is het Muziekinstrumenten Museum, alias het MIM.
Het gebouw is op zich al indrukwekkend. Het museum is ondergebracht in het Old England-gebouw, een voormalig warenhuis, opgetrokken in zowel art nouveau- als neoklassieke stijl.
Het is een van de Brusselse musea met internationale faam omwille van de uitgebreide collectie en de zeldzaamheid van bepaalde stukken. En te horen aan alle talen die ik tijdens ons bezoek te horen kreeg, moet het inderdaad behoorlijk bekend zijn in het buitenland.
Na ons even vergaapt te hebben aan de mooie gevel, betreden we het gebouw. Aan de balie kopen we onze tickets en nemen we een audioguide in ontvangst. Goed om tijdens het bezoek 200 muziekfragmenten te beluisteren.
Mijn oogt valt op de mooie ouderwetse lift in het midden van de hal. Die kan je gratis nemen naar de hoogste verdieping van het gebouw. Daar bevindt zich een restaurant met een spectaculair uitzicht op Brussel. Zelf heb ik er nog niet gegeten en ik heb ook al tegenstelde meningen gehoord. Er zit dus niet anders op dan het zelf eens uit te proberen.
Het is een beetje donker in het museum maar dat past wel bij de collectie. Het MIM herbergt meer dan 11.000 stuks waarvan er zo’n 1.200 uitgestald staan. Enorm veelzijdig. We horen en zien prachtige traditionele trommels uit alle hoeken van de wereld, oude piano’s in de vreemdste vormen, versierde draaiorgels, alle mogelijk blaasinstrumenten enz…
Elke verdieping is gewijd aan een bepaalde soort instrumenten:
- – 1: Musicus mechanicus: een verzameling mechanische instrumenten en klokken.
- +1: Tradities in de wereld
- +2: Westerse kunstmuziek
- +4: Klavieren
Enkele beelden:
Je hoeft echt geen muziekliefhebber te zijn om van de tentoonstelling te genieten. Het is gewoon al leuk om naar de instrumenten te kijken en de uitleg te lezen. Sommige teksten horen thuis in de categorie ‘leuke weetjes’. Andere info is dan weer echt leerrijk. Dat de saxofoon van Belgische bodem is, wist ik natuurlijk maar dat Brussel tijdens de 18de en 19de eeuw een toonaangevende rol speelde in de productie van blokfluiten, is nieuw voor me. Het werpt een groter licht op onze vaderlandse muziekgeschiedenis.
Op zo’n 2 uur zijn we rond en duiken we nog even het souvenirwinkeltje in. Om even later met een barbecuetang in de vorm van een basgitaar huiswaarts te keren. Een vroegtijdig aangekocht kerstcadeautje. Het is een van de zeldzame keren dat ik iets leuks en betaalbaar in een museumwinkel vind.
Voor info van het MIM kan je terecht op hun website. Niet meteen de allerhipste en meest gebruiksvriendelijke die ik al geraadpleegd heb maar je vindt er wel alles om je bezoek te plannen.
Goed om weten:
- Het MIM is gratis toegankelijk elke eerste woensdagnamiddag van de maand. Vanaf 13 uur
- De openingsuren van het restaurant volgen die van het museum. Je kunt er dus niet ’s avonds gaan eten.
15 mei 2019 op 05:38
Wauw! Alleen dat gebouw inderdaad al, prachtig! De andere foto’s zijn ook heel mooi
15 mei 2019 op 06:06
wat een prachtig gebouw zeg, wauw, leuk dat je zo op een verrassende manier in een museum terecht komt. En wat een fantastisch kerstcadeau heb je gevonden, wel apart dat websites nog steeds niet gebruiksvriendelijk zijn, dan snap ik echt niet want men kan er zo veel aan hebben.
15 mei 2019 op 06:53
Het enige museum met instrumenten dat ik ken, is het Gemeente museum in den Haag. Dit is volgens mij nog veel groter! En dan dat gebouw, daarom alleen al zou ik er heen gaan. Bedankt voor deze tip!
15 mei 2019 op 06:58
Categorie leuke weetjes is altijd leuk om te horen. Mooi gebouw en lijkt me een interessant museum.
15 mei 2019 op 09:05
Ik had er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan maar wat zijn er eigenlijk veel muziekinstrumenten zeg. Het lijkt me een heel interessant museum.
16 mei 2019 op 07:30
Heel interessant en leuk om te zien! De muziekinstrumenten zien er prachtig uit, het zijn echt kunstwerken op zich!
16 mei 2019 op 09:25
Ik weet het zijn maar nog nooit binnen gestapt. misschien toch maar is werk van maken! lijkt me zo leuk om te doen!
16 mei 2019 op 11:44
Dit lijkt mij best leuk om het door de jaren heen te zien
16 mei 2019 op 15:57
Bijzonder zo’n museum. Ik vind het ook altijd geinig als ze van die leuke souverniers hebben!
16 mei 2019 op 15:58
Leuk die souveniers ook!
16 mei 2019 op 15:59
Leuk die souveniers van de basgitaar.
16 mei 2019 op 21:22
Wat leuk om te zien. Daar ben ik nog nooit geweest dus die zet ik op mijn to do lijstje voor mijn volgende bezoek aan Brussel!
17 mei 2019 op 10:31
oooh wauw wat een gaaf museum mijn zoon is gek op muziek en instrumenten dus ik ga eens kijken of ik er een keertje met hem naar toe kan gaan.
18 mei 2019 op 13:04
Wat leuk! Heel goed om dit soort tips te lezen in een blog, want anders kom je er zelf niet op. Ooit zijn we – in de periode pre-kind – naar Brussel gegaan voor een weekendje weg. Toen was ik op zoek naar een restaurant wat ’s avonds omgetoverd werd tot een loungeclub. Heel iets anders dus, maar van het bestaan van dit museum (of meer van dit soort leuke zondagsuitjes) wisten we toen nog niet. Ook leuk om te doen met ons kindje trouwens.
19 mei 2019 op 12:07
Ik heb je artikel doorgestuurd naar mijn vader, dit is echt iets voor hem!
24 mei 2019 op 08:53
Het gebouw zelf is al erg mooi. En wat leuk dat je er woensdagmiddag gratis is mag. Zouden ze in Nederland ook meer moeten doen, vind ik.
13 juni 2019 op 15:12
Een vriendinnetje van mij is groots muziekfanaat, ik denk dat ze héél blij wordt van dit museum. (: Helaas is Brussel best wel lang reizen vanuit Friesland, anders had ik haar wel meegenomen!
13 juni 2019 op 20:42
Een perfect uitje voor een zondagmiddag inderdaad. Nu ben ik ook benieuwd naar de view haha.